Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na spletni konferenci o potencialih Slovenije in Japonske v kmetijstvu

Minister dr. Jože Podgoršek je danes zjutraj bo preko avdiovizualne povezave nagovoril udeležence spletne konference o priložnostih za razvoj v kmetijstvu z naslovom "AgriTech - Odkrijte potencial Slovenije in Japonske v kmetijstvu". ("AgriTech-Discover the potential of Slovenia and Japan in agriculture"). Dogodek so organizirali Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu, SPIRIT Slovenija ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdove in ribištvo Japonske.

Na dogodku so – poleg ministra dr. Jožeta Podgorška – udeležence nagovorili tudi: veleposlanica RS na Japonskem dr. Ana Polak Petrič, veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, namestnik ministra-poslanec dr. Seishi Kumano. Poslovno-investicijsko okolje Slovenije je predstavila ga. Dijana Madžarac iz Ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo RS, potencial v slovenskem kmetijskem sektorju pa dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. G. Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je predstavil aktivnosti in načrte sejma AGRA za letošnje leto in pričakovanja za leto 2022.  Dr. Takuya Sato iz japonskega Ministrstva za kmetijsko pa je predstavil delovanje Platforme za integracijo znanja in inovacij (FKII).

Svoje inovativne rešitve v kmetijskem sektorju je nadalje predstavilo šest slovenskih in japonskih podjetij: Kubota Corporation (Japonska), Acies BIO (Slovenija), Ac Planta (Japonska), ARK Inc. (Japonska) in PanOrganix (Slovenija).

Glavni poudarki virtualne konference:

  • Slovenija in Japonska sta se zavezali prehodu na ničelno ogljično družbo do leta 2050. Slednje predstavlja osnovo za nadaljnje ukrepanje in poslovanje, med drugim tudi na področju kmetijstva.
  • Podnebne spremembe, rast prebivalstva in vse manj obdelovalne rodovitne zemlje predstavljajo velik izziv za kmetijstvo. Uporaba novih tehnologij in umetne inteligence, ki med drugim spodbujata bolj trajnostno proizvodnjo kmetijskih pridelkov, je tako ključnega pomena za prihodnost kmetijstva.
  • Obe državi spodbujata sodelovanje na kmetijskem področju in želita, da bi se sodelovanje v prihodnje še okrepilo. Kmetijski sektor v obeh državah ima določene skupne lastnosti – npr. majhne, družinske kmetije, pomanjkanje delovne sile na kmetijah.
  • Slovenija je 22. marca 2021 sprejela odločitev, da postane članica Platforme za integracijo znanja in inovacij (FKII), ki je v pristojnosti japonskega Ministrstva za kmetijstvo. Znotraj platforme sodeluje 3000 predstavnikov iz vsega sveta, v okviru platforme pa razvijajo cca. 200 inovativnih projektov. Platforma združuje japonska podjetja in podjetja sodelujočih držav, japonsko vlado, 26 tujih držav preko svojih veleposlaništev (npr. Indijo, Nizozemsko, Hrvaško, Romunijo, Madžarsko, Poljsko, sedaj pa tudi Slovenijo) in raziskovalce vseh sodelujočih držav. V prihodnje bo ključnega pomena, da se v FKII projekte vključijo slovenska podjetja ter slovenski raziskovalci, znanstveniki in univerze, ki bi skupaj z japonskimi kolegi razvijali inovativne rešitve v kmetijstvu.