Skoči do osrednje vsebine

Cvetko Falež (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Cvetka Faleža, več desetletij aktivnega rojaka slovenske skupnosti v Canberri, kjer si je močno prizadeval k povezovanju Slovencev v Avstraliji ter ohranjanju slovenskega jezika in identitete. Velik rodoljub in neutruden borec v času slovenskega osamosvajanja, ko je s svojim neumornim posredovanjem pri avstralski vladi pripomogel k hitrejšemu priznanju samostojne Republike Slovenije.
Cvetko Falež, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Cvetko Falež in več na slovenci.si.

Cvetko Falež. | Avtor: Osebni aqrhiv družine Falež.

V času osamosvajanja Slovenije je leta 1989 v Canberri skupaj s prijatelji ustanovil Društvo za varstvo človekovih pravic, kise je kasneje preimenovalo v  Narodni svet ACT, vodil pa ga je Cvetko Falež. Avstralskemu parlamentu so predložili okoli 2.000 podpisov in zbrali 10.000 avstralskih dolarjev v podporo Odboru za varstvo človekovih pravic v Sloveniji.

Cvetko Falež je bil aktiven tudi v Avstralsko slovenski konferenci (ASK). V Upravnem odboru ASK je postal referent za finance in delegat na ustanovni skupščini Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani konec junija 1991. Več let je bil tudi predsednik ASK in dolgoletni član upravnega odbora.

Člani Slovenskih narodnih svetov in Avstralske slovenske konference so s svojim vplivom pri predstavnikih avstralske vlade dosegli, da je Avstralija kot prva prekomorska država priznala samostojno Slovenijo. Cvetko Falež je v enem svojim zapisov dejal, da bodo Slovenci v Avstraliji težko še kdaj opravili tako veliko in pomembno delo ter da upa, da ga tudi ne bo več treba. 

Več o Cvetku Faležu in njegovem prispevku k osamosvojitvi Slovenije pa najdete v prispevku na slovenci.si.