Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti za zaprte osebe v celjskem zaporu

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje se strokovni delavci v sodelovanju z inštruktorji Javnega gospodarskega zavoda Rinka in pravosodnimi policisti trudimo, da so v času razglašene epidemije zaprtim osebam na voljo različne aktivnosti. Številne smo že izvedli, nekatere predstavljajo že ustaljeno prakso, veliko jih še načrtujemo.

V povezavi z letnimi časi in tematsko ob prazničnih dneh v zavodu urejamo poseben kotiček z namenom kulturnega, družbenega in naravoslovnega ozaveščanja ter krepitve funkcionalne pismenosti zaprtih oseb, kar je izrednega pomena za pripravo na življenje na prostosti. Zaprte spodbujamo k branju knjig, ki si jih lahko sposodijo iz mestne knjižnice Celje ali zavodske knjižnice. Ob današnjem materinskem dnevu smo kotiček opremili z vsebinami, ki so posvečene materam.

V mesecu marcu smo izvedli dva skupinska izhoda z obsojenci v spremstvu strokovnih delavcev in pravosodnega policista, in sicer so si obsojenci ogledali razstavo »Mesto pod mestom« v Pokrajinskem muzeju Celje in se udeležili pohoda na Celjski grad. Poleg skrbi za zdravje so si obsojenci lahko z aktivnostmi razširili obzorja na prijeten in hkrati poučen način.

V prihodnjih dneh si bomo ogledali Jamo pekel v neposredni bližini Celja, v spremstvu strokovnih delavcev se bodo obsojenci udeležili čistilne akcije v mestu Celje, v zavodu pa bomo uredili tudi velikonočni kotiček.