Skoči do osrednje vsebine

Zunanje ministrstvo na pogovor pozvalo veleposlanika Ljudske Republike Kitajske Vanga Šunkinga

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve je danes na pogovor na ministrstvo pozvalo veleposlanika Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji, njegovo ekscelenco Vanga Šunkinga.

V pogovoru, katerega povod je bilo sprejetje sankcij Kitajske zoper državljane Evropske unije, med katerimi so poslanci evropskega in nacionalnih parlamentov, raziskovalci ter diplomati (politično-varnostnega odbora - PSC), je bila s slovenske strani izražena nesprejemljivost kitajskih ukrepov.

V pogovoru je bilo posebej izpostavljeno zaskrbljujoče kršenje človekovih pravic manjšin v pokrajini Šinjiang in sprememb kitajske zakonodaje, ki zadevajo avtonomnost Hongkonga. Poudarjeno je bilo, da bo Evropska unija vztrajala pri zagovarjanju svojih vrednot in storila vse za zaščito svojih državljanov pred neupravičenimi ukrepi Kitajske.

Evropska unija bo nadaljevala z odločnim zagovarjanjem človekovih pravic, ki predvideva odzivanje na resne kršitve in zlorabe. Izražena je bila potreba po nadaljevanju dialoga, ki bo prinesel zbliževanje stališč obeh strani.