Skoči do osrednje vsebine

S skupnim usposabljanjem do večje povezljivosti in pripravljenosti zavezniških enot

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna se je končala mednarodna vojaška vaja Sokol / Eagle 2021, na kateri je okrog 500 pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske in 173. zračno-desantne brigade ameriške kopenske vojske urilo taktične postopke.

Ob izmenjavi izkušenj in povečevanju povezljivosti enot so slovenski udeleženci vaje sledili cilju izgradnje zmogljivosti za delovanje v bojni skupini Evropske unije (EUBG) v drugi polovici letošnjega leta in izvedli bojno streljanje v okviru usposabljanja za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti minometnik. Na vaji so izvajali individualna in oddelčna streljanja, streljanja ravni vodov in pehotnih čet ob podpori artilerijskih enot in enot za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, taktično vajo z bojnim streljanjem ravni oddelkov ter bojno streljanje z minometi 120 mm. Vajo z bojnim streljanjem so podprla brezpilotna letala, minometi in posadke helikopterjev AS 532 AL Cougar ter letal Pilatus PC-9M Hudournik. Slednji so zagotavljali ognjeno podporo iz zraka, izvajali taktične polete ter infiltracije in izmike na in z območja delovanja.

Udeležence vaje je ob poveljnikih obeh brigad obiskal tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc, ki se s ciljem izmenjave izkušenj zavezniških brigad in še večje povezljivosti njunih enot v prihodnje nadeja poglobljenega skupnega usposabljanja.

Izstrelitev minometne mine kalibra 120 mm.

Izstrelitev minometne mine kalibra 120 mm. | Avtor: 1.brigada