Skoči do osrednje vsebine

Trideset let od vaje Premik 91, ki je slovenskemu narodu vlila samozavest

Na Ministrstvu za obrambo smo danes slovesno odprli razstavo, posvečeno 30. obletnici mobilizacijsko-taktične vaje Premik 91. Odprtja razstave se je udeležil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Razstava, ki je delo majorja Zvezdana Markovića iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter polkovnika v pokoju Vasilija Maraša, udeleženca vaje Premik ʹ91, bo na ogled na Ministrstvu za obrambo, pa tudi na Primorskem in Dolenjskem, kjer je vaja potekala, ter v Kadetnici v Mariboru.

Zbrane je kot slavnostni govornik nagovoril minister za obrambo mag. Matej Tonin. »Mobilizacijsko – taktična vaja Premik ʹ91 je bila takrat, marca 1991, jasen dokaz in signal, da mislimo resno. Bila je sporočilo, da smo zrel narod, ki je pripravljen – tudi v vojaškem smislu – da s svojimi usposobljenimi obrambnimi silami uresniči svoje legitimno zgodovinsko hrepenenje in na plebiscitu izraženo voljo ljudi. Vaja je pokazala, da je lahko tudi Teritorialna obramba manevrska sila, ki ni vezana na prostor, ter da se lahko njene enote združujejo kjerkoli po Sloveniji. Slovenija je z vajo Premik ʹ91 širši javnosti pokazala svoje zmogljivosti ter usposobljenost, živost in agilnost svojih obrambnih sil, in kar je najpomembnejše – svojemu narodu je vlila samozavest,« je poudaril minister Tonin.

Veterankam in veteranom Manevrske strukture narodne zaščite in osamosvojitvene vojne je minister izrazil hvaležnost za vse, kar so storili za domovino. Dejal je, da so pogum, odločnost in strateška vizija vseh, ki so v vaji Premik '91 sodelovali in poveljevali, vrednote, ki nas tudi danes, po tridesetih letih, utrjujejo in krepijo v delu za domovino.

V nadaljevanju je poudaril, da je za vse razvojne korake v obrambnem resorju, tudi današnje, izredno pomembna splošna družbena, pa tudi politična podpora. Navezal se je na besede pokojnega Ivana Omana, ki je kot član takratnega predsedstva Republike Slovenije nagovoril udeležence na slovesnosti ob koncu tridnevne mobilizacijsko – taktične vaje. »Pokojni gospod Ivan Oman, eden od nosilcev slovenske osamosvojitve in eden od ustanovnih očetov slovenske države, je zame velik zgled. Pokazal je neizmeren pogum, ko se je odločno zavzel za  slovenske obrambne sile in njihov razvoj v obdobju, ko pomemben del slovenske politike temu morda ni bil najbolj naklonjen in ko to družbeno ni bilo najbolj dopadljivo.  Velik človek in domoljub, ki je tako zelo cenil ter spoštoval mir in svobodo, je vedel, da je včasih za zavarovanje hrepenenja ljudi potrebna tudi sila. Zgodovina je pokazala, da je bilo treba plebiscitarno odločitev zavarovati tudi s silo,« je dejal minister Tonin.

Nato je poudaril, da je bila varnost tako takrat kot danes temeljna vrednota ter pogoj za razvoj vseh drugih družbenih podsistemov. »Brez varnosti ni nič. Z varnostjo se vse začne,« je dejal minister.

V svojem govoru se je nato posvetil aktualnemu dogajanju v obrambnem resorju. Poudaril je, da je Slovenska vojska v zadnjih desetih letih plačala visoko ceno. Vanjo se je premalo vlagalo, po krizi leta 2008 se je varčevalo predvsem pri obrambnih izdatkih, obrambni proračun je bil praktično razpolovljen. Ob prevzemu dolžnosti ministra za obrambo si je minister Tonin, kot je povedal, za glavne cilje zadal izboljšanje pripravljenosti slovenskih obrambnih sil ter njihovo primerno usposobljenost, opremljenost in predvsem kadrovsko popolnitev. »Za uresničevanje teh ciljev so seveda potrebna ustrezna proračunska sredstva. Po tehtnem premisleku in izkušnjah iz preteklosti smo se na Ministrstvu za obrambo odločili, da zagotovitev teh nujnih finančnih sredstev za modernizacijo Slovenske vojske poiščemo skozi zakonsko rešitev, ki bo transparentna in do družbe poštena. Sprejet je bil Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, ki v naslednji šestih letih predvideva 780 milijonov evrov za investicije. Prepričan sem, da je to eden izmed načinov, kako lahko Slovenski vojski končno zagotovimo potrebno opremo, ki si jo zasluži, in ji omogočimo njeno nadaljnjo posodobitev,« je povedal minister in dodal, da zakon žal še ni operativen. »V tem času, ko čakamo na odločitev Ustavnega sodišča, nismo stali križem rok,« je dejal in ob tem omenil, da smo v zakonsko proceduro predlagali spremembo Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije, s katerim ustvarjamo zakonsko podlago, da lahko sprejemamo večletne finančne obveznosti za najnujnejšo opremo, ki jo Slovenska vojska potrebuje. Minister za obrambo mag. Matej Tonin je tudi poudaril, da zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da je ugled Slovenske vojske tudi v času nove koronavirusne bolezni napredoval, vaja Preskok 2020 pa je pokazala, da je Slovenska vojska v slovenskih občinah zaželena in dobrodošla.

Ob odprtju, ki se ga je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, sta o svojih izkušnjah z vaje Premik '91 spregovorila tudi načelnik takratnega Republiškega štaba Teritorialne obrambe generalmajor v pokoju Janez Slapar in načelnik operativno učnega odseka v takratnem 2. pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe brigadir v pokoju Marjan Grabnar.