Skoči do osrednje vsebine

Odziv Urada vlade za komuniciranje na pismo SAZU

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) v dopisu SAZU opozarja na nesprejemljive prakse direktorja STA Bojana Veselinovića, med drugim tudi na njegove posege v uredniško politiko agencije.

Spoštovani!

V medijih smo prebrali Vaš zapis v zvezi z dogajanjem na Slovenski tiskovni agenciji. Žal Vaše izjave nismo niti prejeli niti ni objavljena na Vaši spletni strani. 

Ne glede na to pa se nam zdi potrebno, da osvetlimo nekatera dejstva. Presenečeni smo nad obtožbami, češ da Urad vlade za komuniciranje (UKOM) zaostruje napade na Slovensko tiskovno agencijo, ali da UKOM finančno izčrpava Slovensko tiskovno agencijo. Ne eno ne drugo ne drži, saj je UKOM glede na lanskoletno pogodbo poravnal vse svoje obveznosti do STA. Povsem drugače ravna direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinović, katerega delovanje nam je popolnoma nerazumljivo.

Direktor STA Veselinović namreč vztrajno zavrača, da bi Vladi RS, ki zagotavlja mesečno financiranje STA v višini 169.000,00 evrov, predal v zvezi s porabo davkoplačevalskega denarja  zahtevano dokumentacijo. Če ste v vaši cenjeni organizaciji prepričani, da lahko katera koli država znotraj EU kot 100 % lastnica financira podjetje, pri tem pa ji direktor tega podjetja lahko zavrača možnosti vpogleda v finančno poslovanje samega podjetja, nam prosimo to sporočite. V tem smislu bomo seveda vaš dopis razumeli kot pritisk na Vlado RS, da začne v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo delovati nezakonito in v nasprotju z vladavino prava. Naj ob tem izpostavimo, da direktor Veselinović na vse možne načine ovira tudi delo posameznih nadzornikov Slovenske tiskovne agencije, ki imajo sicer po zakonu ravno tako pravico dostopa do celotne dokumentacije.

Povsem napačno bi bilo tudi povezovanje uredništva STA z administrativno-upravnim delom STA. Iz vašega dopisa se na trenutke lahko napačno razbere, da se Slovensko tiskovno agencijo enači preprosto z njenim direktorjem Bojanom Veselinovićem. Kar seveda ni res, STA ni zasebna agencija direktorja Veselinovića, pozivanje direktorja k transparentnemu poslovanju pa nihče ne more razumeti kot napad na celotno agencijo. Razen če v vaši ustanovi menite, da se direktorju STA Veselinoviću ne sme poslati nobenega dopisa, da se od direktorja Veselinovića ne sme zahtevati transparentnega poslovanja oz. da lahko direktor Veselinović z davkoplačevalskim denarjem dela kar koli želi.

Pri vprašanju Slovenske tiskovne agencije tudi ne gre za vprašanje delovanja uredništva in novinarjev, saj trenutna vlada ni nikoli posegala v vsebinsko avtonomijo uredništva. Prav tako je administrativni del agencije zakonsko jasno ločen od uredniškega, kakršno koli povezovanje enega z drugim pa je poskus politizacije uredništva in novinarstva, ki se ga sicer ob prikrivanju svojega poslovnega delovanja v zadnjem času jasno poslužuje prav direktor STA Bojan Veselinović.

V zvezi z direktorjem Veselinovičem je sicer potrebno izpostaviti še nekatera druga za novinarstvo zelo pomembna dejstva. Ko je leta 2009 vodenje  vlade prevzela stranka Socialnih demokratov, je za direktorja Slovenske tiskovne agencije imenovala Bojana Veselinovića. Eden izmed prvih ukrepov novoimenovanega direktorja je bil obračun s tedanjim odgovornim urednikom Borutom Meškom, ki je veljal za kritičnega novinarja do tedanje vlade. Na odgovornega urednika je direktor Veselinović  izvajal izjemne pritiske, zahteval od njega dnevna poročila o tem, kaj je delal, zaradi česar je odgovorni urednik kmalu hudo zbolel. Ne glede na bolezen je Veselinović s pritiski nadaljeval in mu dobesedno na bolniško posteljo poslal odpoved delovnega razmerja, nekaj mesecev za tem pa je gospod Meško umrl. Verjetno se boste strinjali, da je takšno ravnanje direktorja Veselinovića zavrženo, hkrati pa je bila odpoved delovnega razmerja za odgovornega urednika jasno opozorilo drugim novinarjem, kaj sledi, če bi si drznili kritično poročati. Veseli bomo, če nam sporočite, ali vaša cenjena ustanova podpira tovrstna ravnanja. ki se nam zdijo popolnoma nesprejemljiva.

Poleg zgoraj navedenega so bili v zadnjih dneh javno objavljeni tudi dopisi direktorja Veselinovića, namenjena uredništvu STA, ki jasno presegajo njegove pristojnosti in kažejo na vmešavanje v uredniško politiko, s tem pa tudi kršenje zakonsko določenih omejitev direktorja STA. Tako v enem izmed dopisov direktor po objavi novice iz novinarske konference opozicijskega poslanca zapiše: "Res je tudi, da poslanci lahko govorijo kar hočejo in imajo za to vse pravice, pa še plačani so med drugim za to, a to ne more biti argument za to, da objavimo tekst, v katerem piše, da je 'ta in ta nekaj dejal'." Ali v drugem zapisu: "Zanima me torej, ali ste ob tej navedbi poslanca Černača to, o čemer govori, tudi preverjali pred objavo." V kolikor vaša cenjena ustanova podpira tovrstne pritiske na novinarje in zlorabo pooblastil, nam prosim sporočite.  

V nasprotju s kakršno koli poslovno etiko je, da direktor kot talce za prikrivanje svojih poslovnih praks izrablja zaposlene na Slovenski tiskovni agenciji s sporočili, češ da ne ve, ali bo Slovenska tiskovna agencija dočakala 30 obletnico delovanja. Ob dejstvu, da so za STA zagotovljena sredstva, so tovrstna sporočila zaposlenim nesprejemljiva in razumljivo med zaposlene vnašajo strah. Prav zato upamo, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi, odgovornostjo in pooblastili ukrepal tudi nadzorni svet STA.

S spoštovanjem,

mag. Uroš Urbanija

direktor