Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Franc Vindišar obiskal SB Ptuj

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, je danes obiskal Splošno bolnišnico Jožeta Potrča Ptuj. Sestal se je z vodstvom bolnišnice, v ospredju pogovora pa sta bila cepljenje zaposlenih v bolnišnici in gradnja urgentnega centra.

Državni sekretar Franc Vindišar je v izjavi poudaril, da Slovenija lahko doseže zastavljeni cilj glede cepljenja prebivalstva. »Še vedno je mogoče do konca junija doseči 60-odstotno precepljenost,« je povedal in dodal, da se to lahko zgodi le v primeru, da bo dobava cepiv potekala tekoče. »Pravila so določena, zato upam, da se jih bodo držali vsi izvajalci.«.

Državni sekretar se je v izjavi dotaknil tudi novih sevov virusa. »Delež okuženih z angleško različico virusa se je v enem tednu podvojil in ker je ta različica bolj kužna, je treba ukrepe za omejitev epidemije še bolj spoštovati.« Med potekom cepljenja so se po statističnih regijah res pojavile manjše razlike, ki pa so povezane tudi s starostno strukturo v posamezni regiji. Kjer je več domov starejših, je precepljenost lahko večja. Z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje je sklenjen dogovor, da se bodo podatki prijavljenih na cepljenje pri osebnem zdravniku in na eUpravi uskladili. »Zaradi nekajdnevne ustavitve cepljenja s cepivom AstraZenece pričakujem, da se bo zaostanek nadoknadil v nekaj dneh,« pa je državni sekretar komentiral dogajanje v preteklem tednu.

Pogovor je potekal tudi o cepljenju zaposlenih v bolnišnici proti covidu-19. Direktorica bolnišnice Anica Užmah je zagotovila, da to poteka v skladu z nacionalnim programom. »Zanimanje se povečuje, tako da smo na ravni slovenskega povprečja. Precepljenost je že več kot 60-odstotna in se še povečuje,« je dejala.

Z obiskom so bili v SB Ptuj zadovoljni, saj so prepričani, da so našli skupni jezik glede izgraditve urgentnega centra. »Predstavnikom ministrstva smo lahko predstavili načrt in imam občutek, da je tokratna ekipa na ministrstvu bolj naklonjena gradnji,« je povedala direktorica. Ministrstvo je zanj leta 2015 predvidelo približno 2,6 milijona evrov, vendar pa so se cene zvišale in tako je to edini urgentni center, ki v skladu z nacionalno strategijo ni bil zgrajen. »Bolnišnica je že poiskala tudi dodatna sredstva, tako da se bo finančna konstrukcija zaprla. Z vodstvom bolnišnice se bomo v roku enega meseca sestali na ministrstvu, preverili načrte in poiskali še manjkajoča sredstva, potem pa bi se gradnja lahko začela,« je zaključil državni sekretar Franc Vindišar.