Skoči do osrednje vsebine

Živi zdravo, potuj trajnostno

Jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti bo s pozivanjem k hoji in kolesarjenju spodbujal zdrav življenjski slog

Evropski teden mobilnosti (ETM) ljudi spodbuja, naj se namesto uporabe avtomobila na poti v službo, šolo ali trgovino raje odločijo za aktiven način mobilnosti: hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega potniškega prometa. Takšne oblike mobilnosti so tudi bolj zdrave, kar letošnji ETM, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, še posebej poudarja. Uvod vanj je bila 5. nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti, kjer so bile udeležencem predstavljene tudi prihajajoče novosti na področju zakonodaje.

Evropski teden mobilnosti, ki ga koordinira Ministrstvo za infrastrukturo, bo tudi letos spodbujal k odločitvi za aktivne in trajnostne oblike potovanj. V času pandemije, ki je še dodatno izpostavila pomen skrbi za javno zdravje, so hoja, kolesarjenje ter druge aktivne alternative avtomobilskemu prometu finančno dostopna in zdrava izbira za dnevne poti. Potreba po gibanju na prostem je lani izdatno narasla, aktivne oblike mobilnosti pa so z uporabo primernih oblačil in opreme lahko naš način potovanja v vseh letnih časih. Z njimi ne prispemo le do cilja poti, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem.

Letos ETM poteka že dvajsetič, sedem slovenskih občin – Celje, Gornja Radgona, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota ter Nova Gorica – pa se je pobude doslej udeležilo prav vsako leto. Tudi sicer je raven udeležbe občin v mednarodnem merilu visoka: v ETM 2020 je sodelovalo 79 občin, Slovenija je po njihovem številu v prvi deseterici, po deležu sodelujočih občin pa med prvimi.

Načrtovanje trajnostne mobilnosti že dolgo ni več samo tema ETM: s podporo Ministrstva za infrastrukturo se z njo intenzivno ukvarja vse več slovenskih občin. Tako je 16. marca 2021 prek spleta potekala 5. nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti s 198 udeleženci. Na njej je bil predstavljen Zakon o celostnem prometnem načrtovanju, ki je trenutno v pripravi in bo celovito urejal področje trajnostne mobilnosti ter njenega financiranja. Predstavljene so bile tudi nove smernice za izdelavo občinskih Celostnih prometnih strategij (CPS), ki so zastavljene bolj ambiciozno in namenjene spodbujanju občin k implementaciji učinkovitih ukrepov za spreminjanje potovalnih navad občanov. Izpostavljene so bile tudi tuje dobre prakse, ki so zvišale kakovost bivanja in prometa v urbanih središčih, ter projekt »Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah«.

Tudi letos bodo občine lahko pridobile sredstva za izvedbo aktivnosti prek javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti ETM 2021, ki bo objavljen predvidoma v začetku aprila. Njegovi poudarki se bodo nanašali tudi na trajnejše ukrepe promocije in vzpostavljanja aktivnosti trajnostne mobilnosti skozi vse leto, ne le v času ETM.

Vse aktualne informacije o Evropskem tednu mobilnosti so dostopne na spletnem mestu tedenmobilnosti.si, gradiva o trajnostni mobilnosti za strokovno javnost pa objavljena tudi na Slovenski platformi za trajnostno mobilnost sptm.si.