Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na obisku v občini Ajdovščina

Danes sta minister Matej Tonin in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Darko But obiskala občino Ajdovščina in se sestala z županom Tadejem Beočaninom, predstavniki Civilne zaščite (CZ) in Gasilsko reševalnega centra (GRC) ter predstavnikoma lokalnega gospodarstva.

Delegacija ministrstva se je najprej sestala z županom Beočaninom. Pogovarjali so se o novem Gasilskem centru Ajdovščina, ki ga namerava občina Ajdovščina zgraditi v letih 2021–2023. V njem bodo prostore dobili poklicni in prostovoljni gasilci ter Gasilska zveza Ajdovščina. Ocenjena vrednost investicije, ki jo bo pokrila občina Ajdovščina je 3,4 milijona evrov je povedal ajdovski župan Beočanin. Skupaj z že zgrajenim regijskim logističnim centrom URSZR in pristajališčem za helikopter, vadbenim poligonom ter letališčem Ajdovščina bo tvoril moderen center zaščite in reševanja. V centru želijo dolgoročno zagotoviti prostore za vse enote in službe zaščite, reševanja in pomoči, ki delujejo na območju občine. Zaradi ene najboljših logističnih lokacij za intervencijske enote v zahodni Sloveniji, vremenskih razmer in velikih plazov na območju je poveljnik CZ občine Ajdovščina Igor Benko ministru Toninu predstavil predlog nadgradnje projekta v Podcenter za zemeljske plazove, orkanske vetrove in potrese Nacionalnega centra za civilno zaščito, ki bi deloval tudi na evropski ravni. Minister Tonin je idejo podprl in povedal, da bo ministrstvo za obrambo pomagalo pri opremljanju centra in tehniki. Župan Beočanin je ministra Tonina opozoril tudi na kadrovsko podhranjenost Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

V nadaljevanju so se sogovorniki pogovarjali tudi o možni posodobitev Letališča Ajdovščina in elektrifikaciji Modrasovca. Župan Beočanin je povedal, da si v občini želijo asfaltiranja in osvetlitev vzletno-pristajalne steze na ajdovskem letališču, ki je sicer v lasti ministrstva za obrambo. Modrasovec pa je eden izmed najvišjih vrhov v Trnovskem gozdu, ki leži nad pobočjem Čavna. Lokacija Modrasovec je primerna za pokrivanje zgornjega dela Vipavske doline z radijskim signalom sistema zvez ZARE. S tem bi izboljšali radijsko pokritost avtoceste na območju predorov, kot tudi radijsko pokritost celotne Vipavske doline.

Delegacija je obisk sklenila z ogledom regijskega logističnega centra v Ajdovščini.

Minister Matej Tonin se je najprej sestal z županom Beočaninom

Minister Matej Tonin se je najprej sestal z županom Beočaninom | Avtor: Borut Podgoršek, MORS

1 / 2