Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 17. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.281.472 testiranj s PCR in HAG testi. 17. 3. 2021 je bilo opravljenih 32.789 testiranj, od tega 5.442 s PCR in 27.347 s HAG testi. Potrjenih je bilo 972 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,9 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 17. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 177.566 in z dvema odmerkoma 90.990 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 17. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 462 bolnikov s COVID-19, od tega 85 na intenzivni negi, 20 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 3. 2021 vključenih 1.164 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 152 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je sodelovanje Vojaške zdravstvene enote pri izvajanju testiranja s HAGT v Gasilski šoli.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 12.50 se je v gozdu na Peračici, občina Radovljica, poškodoval gozdar. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Radovljica so poškodovanega gozdarja na kraju oskrbeli, ga z vrvno tehniko potegnili s strmega terena in prenesli do reševalnega vozila. Hudo poškodovani gozdar je bil prepeljan v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.00 je helikopter Slovenske vojske (SV) opravil prevoz obolele osebe iz Šempetrske bolnišnice v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 11.42 so v Trličnem, občina Rogatec, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rogatec in Dobovec pri Rogatcu nudili pomoč občanu pri iskanju govedi. Ob 14.47 so našli kravo in jo vrnili lastniku.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 13.14 se je na Ljubljanski cesti v Kopru zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila in motornega kolesa. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so kraj dogodka zavarovali kraj nesreče in pomagali ekipi NMP pri oskrbi poškodovanega motorista.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.53 je v Prihovi, občina Nazarje, v stanovanjski hiši zagorel električni radiator. Požar so omejili pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Nazarje, Gorica ob Dreti in Šmartno ob Dreti so prezračili prostore in pregledali območje požara s termo kamero.

Ob 20.05 so na Mariborski cesti v Celju zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Aktivirani so bili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje Gaberje. Zavarovali so kraj dogodka, očistili kurišče ter dimnik in ga pregledali.

Izpostava Koper

Ob 6.17 je v naselju Truške, občina Koper, gorelo na elektro inštalaciji v podkletenem delu hiše. Požar se je razširil na hladilnik, klimo in ostale predmete v okolici. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Babiči je bil požar s strani domačih omejen, dokončno pa so ga pogasili gasilci, ki so tudi prezračili prostor. V sosednjem prostoru je bilo 300 piščancev, ki se jih je s prezračevanjem zavarovalo, da ni bil potreben iznos na prosto.

Izpostava Kranj

Ob 20.54 so na Jezerski cesti v Kranju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili, počistili dimnik, ga pregledali z termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 13.39 je na Avtomobilski ulici v Mariboru gorel delovni stroj. Požar so pogasili zaposleni, gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje, pregledali so tudi podstrešje objekta in ga prezračili. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Maribor, ki so pregledali tri osebe, ki so bile izpostavljene dimu. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.50 je v Ulici Marjana Kozine v Novem mestu gorelo ostrešje vrstne stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar, ki je uničil okoli 60 kvadratnih metrov strehe. Vzrok požara in škoda še nista znana. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 0.10 so goreli hladilniki v Tuš marketu v Ilirski Bistrici. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so pogasili požar, iznesli hladilnike iz objekta, prezračili prostore in pregledali objekt z termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.13 je na Vodenjski cesti v Trbovljah prišlo do dimniškega požara v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so kontrolirali izgoretje saj, varovali in nadzirali ostrešje, pregledali vsa kurišča in iz dveh odstranili goreč material. Na kraju je bil prisoten dimnikar, ki je pregledal in očistil dimniško tuljavo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.26 je v Livarski ulici v Ljubljani zagorel osebni avto. Aktivirani so bili gasilci iz GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše. Še pred njihovim prihodom na kraj je vozilo pogasil lastnik. Gasilci so vozilo dodatno zalili in pregledali. Po prvih znakih je bil požar podtaknjen in ga preiskujejo pristojni organi.

Izpostava Postojna

Ob 17.23 je v Kobdilju, občina Komen, na dvorišču gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so dokončno pogasili goreče vozilo, ga pregledali s termovizijsko kamero ter nudili pomoč lastniku avtomobila do prihoda reševalcev NMP Sežana. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Šempeter.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.24 je v Šentrupertu, občina Laško, gorel travnik na površini 500 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Šentrupert pri Laškem in Laško so požar omejili in pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.11 je ob jezeru v Šalki vasi v občini Kočevje na treh lokacijah gorela suha trava. Gasilci iz PGD Šalka vas so pogasili požar na skupni površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Ob 20.23 je v bližini Zaloške ceste Ljubljani med tiri dveh železniških prog gorela vrtna lopa velikosti 3x5 metrov. Zaradi tveganega dostopa in slabih možnosti za gašenje je bil na tem delu začasno ustavljen železniški promet in izvršen odklop električnega napajanja. Gasilci iz GB Ljubljana in PGD Slape-Polje so požar pogasili in opravili pregled morebitnih žarišč s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.53 je ob zunanji ograji pomurske avtoceste med izvozom Dolgo vas in Lendava, gorela suha trava. Gasilci PGD Lendava so požar na površini osem kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.05 so občani iz Vipave opazili gozdni požar v bližini starega vipavskega gradu na relaciji med Vipavo in Vrhpoljem. Požar je zajel približni 1 ha gozdne površine. Posredovali so gasilci PGD Vipava, Vrhpolje, Podnanos, Ajdovščina in Selo. Zaradi težko dostopnega terena in napovedane burje je poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite (OŠCZ) Ajdovščina zaprosil za pomoč helikopterja. Helikopter SV je prispel na kraj dogodka okoli 15.00 ure in pričel z gašenjem. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana ki so dostavili bazen za vodo. Gašenju so se kasneje pridružili še gasilci PGD Col in gasilci GRC Ajdovščina. Požar so pogasili in z gašenjem ob 18.00 zaključili. Na požarišču ostaja požarna straža.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.52 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na skupni površini okoli pol hektarja.

Ob 13.48 sta med naseljema Rogovila in Veliki Kal, občina Mirna Peč, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Mirna Peč so pogasili požar na površini okoli dva hektarja in pol.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 13.45 so v Gradiški, občina Kungota, gasilci GB Maribor posredovali, kjer je pri dostavi materiala iz tovornega vozila na asfaltirano cestišče izteklo približno 20 litrov olja. Gasilci so z absorpcijskim sredstvom posuli izteklo tekočino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.47 so na parkirišču na Palah v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina posredovali, kjer je delovnemu stroju zaradi počene hidravlične cevi izteklo po parkirišču približno 10 litrov hidravličnega olja. Gasilci so razlito olje nevtralizirali, popivnali in poskrbeli za odstranitev le-tega.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.12 je bila na Šentjernejski cesti v Novem mestu voda v potoku Bajer obarvana sivo. Gasilci GRC Novo mesto so skupaj s policisti pregledali območje in izmerili ph vrednost vode. O dogodku je bil obveščen inšpektor za okolje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.18 sta v kraju Orehovlje, občina Miren-Kostanjevica, posredovala pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), kjer je občan v okolici svoje stanovanjske hiše našel NUS. Odstranila sta topovsko granato kalibra 100 mm, mase 13,6 kg in topovski vžigalnik kalibra 100 mm, mase 2 kg. Obe najdbi sta avstrijskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne. Najdbi sta odpeljani v za to namenjeno začasno skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.23 je v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Lendava prišlo do izpada električne energije na izvodu voda za Dobrovnik. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili. Brez električne energije je bilo 6 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.14 so na Levstikovi ulici v Kranju že več dni pogrešali starejšo osebo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom, v prisotnosti policistov Policijske uprave (PU) Kranj, vstopili v stanovanje, kjer so na tleh opazili ležečo osebo. Na kraju so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj, ki so poškodovano osebo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.15 je v naselju Dolina, občina Tržič, na vrtu poškodoval občan. Gorska reševalca GRS Tržič sta reševalcem NMP Tržič pomagala pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 19.40 je v gozdu na Zgornjem Jezerskem nasedlo terensko vozilo. Gasilci PGD Jezersko so s tehničnim posegom dvignili vozilo in mu omogočili nadaljevanje vožnje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.08 so na Tolstojevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, iz kletnih prostorov stanovanjske hiše  izčrpali dva kubična metra vode, ki je iztekala iz dotrajane cevi na toplotni napravi.

Ob 15.47 je v Staretovi ulici, občina Ljubljana, občanka ostala zaklenjena v kopalnici. Gasilci GB Ljubljana so v stanovanje vstopili preko balkona in odprli vrata kopalnice.

Ob 17.36 so na Grumovi cesti v Šmartnem pri Litiji, gasilci PGD Šmartno pri Litiji, s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem. Dežurni zdravnik NMP Litija je na kraju ugotovil, da je oseba v stanovanju preminula.

Izpostava Maribor

Ob 12.32 so na Slovenski ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor posredovali, kjer je v stanovanjskem objektu prišlo do iztekanja vode. Gasilci so zaprli ventil ter obvestili upravnika stavbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.55 so v naselju Planina pri Cerknem, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno očistili zamašen cestni propust, ker je ob večjih padavinah meteorni potok ogrožal bližnji stanovanjski objekt.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/