Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk notranjega ministra v Bruslju in Haagu v okviru priprav na predsedovanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs z delegacijo se je v okviru priprav na slovensko predsedovanje v drugi polovici 2021 mudil na dvodnevnem delovnem obisku v Bruslju in Haagu. Najprej se je v Bruslju sestal z generalno direktorico za pravosodje in notranje zadeve na Generalnem sekretariatu Sveta EU Christine Roger.

Sestanek, ki se ga je udeležil tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU Iztok Jarc, sta namenila pogovoru o načinu dela in sodelovanju z Generalnim sekretariatom med predsedovanjem. Dotaknila sta se tudi vsebinskih vprašanj in prednostnih nalog slovenskega predsedstva z delovnega področja Ministrstva za notranje zadeve.

"Intenzivno se pripravljamo na predsedovanje, saj imamo na področju notranjih zadev več zahtevnih dosjejev," je dejal minister in omenil prednostne naloge: oblikovanje celovite migracijske politike EU, krepitev schengenskega območja, zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU, regionalno se bomo posvetili Zahodnemu Balkanu.

Minister se je v Bruslju sestal tudi z belgijsko ministrico za notranje zadeve Annelies Verlinden in državnim sekretarjem za azil in migracije Sammyjem Mahdijem. Izmenjali so si poglede o ključnih dosjejih s področja notranjih zadev, ki jih bomo obravnavali med slovenskim predsedovanjem. Na sestanku, ki je potekal v konstruktivnem vzdušju, je belgijska ministrica podprla slovenski pristop do obravnavanih dosjejev na področju notranjih zadev, kjer želimo med predsedovanjem doseči napredek.

V okviru priprav na predsedovanje je minister obiskal tudi Haag, kjer ga je najprej sprejela veleposlanica Sanja Štiglic. Ministra je seznanila s trenutnim stanjem glede covida-19 na Nizozemskem in s politično situacijo po nedavnih volitvah.

V Haagu je minister obiskal agencijo Europol, kjer ga je sprejela izvršna direktorica Catherine De Bolle. Med prednostnimi nalogami na področju notranjih zadev je zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji, posebno prek okrepljenega policijskega sodelovanja. "Pri tem ima pomembno vlogo Europol,« je poudaril minister in dodal, da bomo med predsedovanjem obravnavali tudi predlog uredbe o spremenjenem mandatu te agencije. Direktorica Europola je pohvalila slovenske priprave na predsedovanje in se ministru zahvalila za sodelovanje in jasna stališča pri oblikovanju novega, močnejšega mandata za operativno delo te pomembne EU agencije za krepitev notranje varnosti v EU in državah članicah.

Minister je obisk v Haagu sklenil z dvostranskima srečanjema z nizozemsko ministrico za migracije Ankie Broekers-Knol in z nizozemskim ministrom za pravosodje in varnost Ferdinadom Grapperhausom. Pozdravila sta prednostne naloge in zagotovila, da bo Nizozemska konstruktivna partnerica pri oblikovanju skupnih rešitev.