Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje se je srečala z zagovornikom načela enakosti

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes srečala z zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom. Med drugim sta pogovarjala o spolni nedotakljivosti na delovnem mestu, pa tudi o temah ministrstva ob predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Uvodoma je ministrica zagovornika seznanila z delom ministrstva na področju redefinicije kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ob čemer je zagovornik izpostavil področje spolne nedotakljivosti na delovnem mestu.

V nadaljevanju mu je ministrica Kozlovič predstavila tudi proaktivne ukrepe ministrstva v primeru ugotovljenih nepravilnosti v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig, ki so sedaj odpravljene. Ob tej priložnosti je zagovornika prijazno povabila na skupen ogled preureditve.

Zagovornik je ministrico seznanil s priporočili Agencije Evropske unije za temeljne pravice (FRA) v zvezi z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP) in predlagal, da se uredi področje zbiranja podatkov o diskriminaciji, enakopravnosti, enaki obravnavi in enakih možnostih. Pri pripravi predloga Zakona o varstvu prijaviteljev kršitev (t.i. žvižgači) pa je predlagal poseben poudarek tudi varstvu prijaviteljev diskriminacije v delovnih okoljih.

Sogovornika sta spregovorila še o ključnih temah Ministrstva za pravosodje v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Zagovornik je predlagal, da bi v okviru dogodkov, ki bodo osredotočeni na umetno inteligenco, naslovili vprašanja diskriminacije, ki jo sprožajo algoritmi umetne inteligence. V okviru obravnave sovražnega govora oziroma kaznivih dejanj iz sovraštva pa se je zavzel za normativno ureditev zločinov, ki so zoper oškodovance usmerjeni zaradi ene ali več njihovih osebnih okoliščin. Tovrstna kazniva dejanja so namreč storjena z diskriminatornim nagibom.

Zagovornik je ministrico seznanil, da bo, kot je to določeno z zakonom, do konca aprila Državnemu zboru posredoval Redno letno poročilo za leto 2020.

Ministrica in zagovornik načela enakosti stojita pred slovensko in evropsko zastavo v ministričini pisarni
1 / 2