Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik nagovoril udeležence dogodka Družba 5.0

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je skupaj z japonskim veleposlanikom v Sloveniji Hiromichijem Matsushimo nagovoril udeležence dogodka Družba 5.0. Dogodek smo soorganizirali Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, Ministrstvo za javno upravo, Slovensko-japonski poslovni svet in AV Living Lab.
minister sedi pred računalnikom in se na daljavo udeležuje dogodka; v ozadju slovenska in evropska zastava

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je nagovoril udeležence dogodka Družba 5.0 | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Udeleženci so se osredotočili na področje kibernetskih groženj v povezavi z geopolitiko in urbano mobilnostjo v zraku. Osrednji govorec prvega dela srečanja je bil prof. dr. Motohiro Tsuchiya, ugledni japonski politolog in dekan Fakultete za upravljanje politik na tokijski Univerzi Keio, ki svoje raziskovanje osredotoča na uporabo kibernetske tehnologije v geopolitične namene.

Pandemija COVID-19 je po mnenju ministra za javno upravo Boštjana Koritnika razkrila potencial morebitne škode, ki jo kibernetski napadi lahko povzročijo gospodarstvu, demokraciji in kritični infrastrukturi, predvsem v zdravstvenem sektorju. »Naša ekonomska in socialna blaginja ter demokratični red in zaščita človekovih pravic so v veliki meri odvisni od tega, kako dobro se lahko države zaščitijo pred kibernetskimi napadi«, je ob tem izpostavil Koritnik.

Kibernetska varnost, kibernetska odpornost in upravljanje kibernetskih kriz bodo sicer ena glavnih prednostnih nalog Slovenije v času predsedovanja Svetu EU. Prizadevamo si za odprt, varen in zaupanja vreden kibernetski prostor, utemeljen na mednarodnem pravu, ki omogoča ekonomsko rast, zagotavlja nacionalno varnost in spodbuja mednarodno stabilnost. To je tudi eno ključnih vodil v okviru naših prizadevanj v EU.