Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 16. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.247.723 testiranj s PCR in HAG testi. 16. 3. 2021 je bilo opravljenih 30.677 testiranj, od tega 5.989 s PCR in 24.688 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.112 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,6 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 16. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 176.956 in z dvema odmerkoma 85.165 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 16. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 444 bolnikov s COVID-19, od tega 83 na intenzivni negi, 48 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 17. 3. 2021 vključenih 931 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 192  prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS (Republika Slovenija) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je distribucijo hitrih antigenskih testov za zdravstvene domove, ki jo bodo 18. 3. 2021 izvedli regijski štabi CZ.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Severnoprimorsko je poročal o težavah z izvajanjem hitrega testiranja na mejnem prehodu Solkan.

Štab CZ za Obalno regijo je predlagal, naj se, glede na podaljšanje epidemije, starše, ki svojih otrok v tem času ne bodo imeli v vrtcu, oprosti plačila vseh mesečnih obveznosti.

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 13.03 so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj na Ljubljanski cesti v Kranju odstranili napis nad cestiščem, ki ga je odtrgal sunek vetra.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.55 je v Trzinu v podjetju Prodok d.o.o. okno padlo na zaposlenega. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale so poškodovanca imobilizirali ter prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 je posredoval helikopter helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Slovenske vojske v Kočevju, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 je posadka s helikopterjem SV in dežurno ekipo HNMP na krovu poletela v Cerkno, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 15.03 je v naselju Stan in okolici, občina Mirna, potekala iskalna akcija pogrešanega otroka. V iskalni akciji so sodelovali policisti, vodniki reševalnih psov Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) Kinološke zveze Slovenije (KZS) Dolenjske regije. Aktivirani so bili tudi vodniki reševalnih psov ZRPS in SIP KZS Ljubljanske regije, vendar so še pred njihovim prihodom okoli 16.20 otroka našli nepoškodovanega.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.58 je prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil na cesti v Dorfarjah v občini Škofja Loka. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli iztekle motorne tekočine z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 sta trčili osebni vozili na Triglavski ulici v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP so oskrbeli eno lažje poškodovano osebo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.12 sta v križišču Topliške in Kandijske ceste v Novem mestu trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozili in okolico ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Za čiščenje cestišča je poskrbel dežurni delavec cestnega podjetja. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.24 so v Gornji Radgoni zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše, pri čemer je zgorel tudi manjši del ostrešja. Požar so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.57 so na Glavni cesti v Mirni gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mirna so nadzorovali gorenje saj, pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero ter lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.55 je v Arji vasi, občina Žalec, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili prisotni občani, gasilci PGD Arja vas pa so vozilo pregledali in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.45 so v naselju Šalara v občini Koper goreli baraki ter trava in robidovje na skupni površini okoli 4000 kvadratnih metrov. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Pobegi – Čežarji so požar pogasili. Ogenj je v celoti uničil eno barako.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.41 so gasilci PGD Stara Cerkev in Kočevje pogasili okoli 150 kvadratnih metrov suhe trave v naselju Gorenje v občini Kočevje.

Ob 18.51 je ob Tbilisijski ulici v Ljubljani gorela bivalna baraka, velikosti 6 x 4 metre. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Ogenj je barako v celoti uničil.

Ob 18.51 so gasilci PGD Šalka vas pogasili dva požara suhe trave v skupni izmeri okoli 20 kvadratnih metrov v Šalki vasi v občini Kočevje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.57 je v Lendavi v istoimenski občini prišlo do manjšega požara v naravi velikosti 25 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.36 je pri naselju Jelše, občina Mirna Peč, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Mirna Peč so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.38 je na Viški cesti v Ljubljani pred večstanovanjsko stavbo gorel zabojnik za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Vič in GB Ljubljana. Zabojnik je uničen, nadstrešnica pa osmojena.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.10 so na reki Ižici pri ulici Hauptmanca v Ljubljani opazili penaste madeže. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so na kraju ugotovili, da v Ižico izteka potoček, ki je vir onesnaženja. Aktivirana je bila intervencijska ekipa Ekološkega laboratorija z mobilno enoto Instituta Jožef Stefan in vzela vzorce vode in zemljine za analizo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.50 je v naselju Oskoršnica, občina Semič, krajan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so v prisotnosti policije na kraju najdbe nadzorovano uničili ročno bombo angleške izdelave, ostanek obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.11 so posredovali gasilci PGD Hlebce v naselju Hlebce, občina Radovljica, kjer so z visokim tlakom očistili cev za meteorno vodo.

Izpostava Maribor

Ob 8.16 so v Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob pomoči delavcev vzdrževalne službe rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.28 je na cesti Stražnji Vrh–Mavrlen, občina Črnomelj, podrto drevo oviralo promet. Razžagal in odstranil in ga je delavec pristojnega cestnega podjetja.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/