Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 15. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.214.462 testiranj s PCR in HAG testi. 15. 3. 2021 je bilo opravljenih 51.951 testiranj, od tega 4.842 s PCR in 47.109 s HAG testi. Potrjenih je bilo 918 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19 odstotkov pozitivnih PCR testov. Do 15. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 176.308 in z dvema odmerkoma 84.260 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 15. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 451 bolnikov s COVID-19, od tega 83 na intenzivni negi, 59 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16. 3. 2021 vključenih 1.158 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 116  prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Skupaj s predsednikom Republike Slovenije je obiskal Štab CZ za Posavje, kjer so predsednika seznanili z izvedenimi aktivnostmi Civilne zaščite ob epidemiji COVID-19 v Posavju.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.36 je poletel helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Idrijo. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je prepeljal obolelo osebo. Posredovali so tudi gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Idrija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.13 sta v Ulici 11. novembra v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, trčila osebno vozilo in motoristka. Reševalci NMP Krško so poškodovano na kraju oskrbeli in jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Krško. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so opravili pregled kraja dogodka.

Izpostava Koper

Ob 11.26 sta v krožišču na Kolodvorski cesti v Kopru trčila motorist s skuterjem in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so zavarovali kraj dogodka, izpod tovornega vozila rešili motorista in ga predali reševalcem NMP ter odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 se je na regionalni cesti Idrija–Godovič, na območju Zale, občina Idrija, osebno vozilo obrnilo na streho. Na kraju dogodka so posredovali gasilci PGD Idrija, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Idrija, odklopili akumulator in očistili cestišče. Poškodovana je bila ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.50 so na Gorenjski cesti v Radovljici zagorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Radovljica so goreče saje pogasili in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 18.50 so se v naselju Leskovica, občina Gorenja vas–Poljane, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hotavlje so požar pogasili in očistili dimnik.

Ob 19.46 so se v naselju Rudno, občina Železniki, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Železniki in Rudno.

Izpostava Murska Sobota

 

Ob 01.42 je v Lipovcih, občina Beltinci, v objektu podjetja zagorela električna napeljava v več električnih omaric. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci in Lipovci. Na kraju dogodka so bili tudi delavci Elektra Maribor. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Lipovci.

Izpostava Ptuj

Ob 12.51 so v naselju Cirkulane v istoimenski občini zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cirkulane so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.29 so se v Razborju pri Čemšeniku, občina Zagorje ob Savi, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Čemšenik in Zagorje–mesto so pogasili požar, pregledali objekt in počakali dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

 Izpostava Ptuj

Ob 19.08 je v naselju Trgovišče, občina Ormož, zagorela električna napeljava na osebnem vozilu. Požar so pogasili gasilci PGD Velika Nedelja in Trgovišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 14.28 so na pogorišču na Kamnitniku, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka pogasili manjše žarišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.43 sta v Šalki vasi v Kočevju v bližini separacije gorela trava in robidje. Gasilci PGD Šalka vas so pogasili štiri gorišča, na skupni površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.04 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu v gozdu gorela grmičevje in podrast. Gasilci GRC Novo mesto so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 23.29 je v Cirkulanah gorel odpadni material v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Cirkulane.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 22.11 je na Ulici Moše Pijade v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je uničil 1000 litrski zabojnik, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 22.53 je na Frankolovski ulici v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je zajel tudi v bližini pripravljen kup kosovnih odpadkov in staro vzmetnico, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigada (JZ GB) Maribor.

Ob 22.57 so na Žolgarjevi ulici v Mariboru goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar, ki je zajel tudi nadstrešek in uničil tri 1000 litrske zabojnike, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 23.20 je na Betnavski cesti v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je uničil 1000 litrski zabojnik, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 23.53 je na Pivkovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Gasilci JZ GB Maribor so požar, ki je poškodoval zabojnik, pogasili in pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.59 je na Koroški cesti, občina Ravne na Koroškem, ob industrijskem objektu počila hidravlična cev. Posredovali so poklicni gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so kraj dogodka posuli z vpojnimi sredstvi ter ga očistili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 11.32 so v Ješovcu pri Kozjem, občina Kozje, domačini naleteli na topovska projektila kalibra 45mm, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodnoštajerske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so v prisotnosti policije na kraju najdbe nadzorovano uničili ubojni sredstvi.

Izpostava Maribor

Ob 8.41 je občan v naselju Špičnik, občina Zgornja Kungota, naletel na 33 vžigalnikov in 80 cm počasi goreče vžigalne vrvice. Nevarno najdbo so prevzeli in shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.03 so v bližini kraja Dolje, občina Tolmin, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili na varno neeksplodirana različna ubojna sredstva v skupni teži 42,2 kilogramov. Vse najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.17 sta na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilca Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice rešila nepoškodovano osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.00 je v bližini naselja Jeze, občina Litija, zaradi izpada elektrike na železnici na progi obstal potniški vlak. Gasilci PGD Litija so nudili pomoč pri prehodu potnikov v drugo garnituro.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/