Skoči do osrednje vsebine

Razpisi Evropske komisije za sofinanciranje projektov v okviru programov Pravosodje

Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije obvešča, da je Evropska komisija, v okviru programov »Pravosodje«, objavila razpise za sofinanciranje projektov na področju pravosodja in temeljnih pravic (nepovratna finančna sredstva). Večina projektov je lahko dolga do 24 mesecev in mora imeti minimalno vrednost zahtevka za financiranje s strani Evropske unije v višini najmanj 75.000 evrov. Sofinanciranje EU pa je možno v vrednosti do 90 %.

Namen programa »Pravosodje« je krepitev medsebojnega priznavanja in zaupanja med državami članicami. Program spodbuja pravosodno sodelovanje v civilnih in kazenskih zadevah, pomaga izobraževati sodnike in druge pravosodne deležnike, omogoča učinkovit dostop do pravosodja za posameznike in gospodarstvo na področju Evrope ter zagotavlja dosledno in konsistentno uporabo prava Evropske unije.

Tovrstna finančna sredstva Evropske unije so namenjena nevladnim organizacijam, javnim institucijam in drugim organizacijam, ki se neprofitno ukvarjajo z navedenimi področji.

Glavne vrste dejavnosti, ki se financirajo iz programa, so ozaveščanje, usposabljanje, vzajemno učenje in izmenjava dobrih praks, analitične dejavnosti,  študije, raziskave, evalvacije,  razvijanje in vzdrževanje orodij informacijske in komunikacijske tehnologije ter orodij e-pravosodja in druge oblike projektov.

Več informacij o konkretnih razpisih, prednostnih področjih sofinanciranja in rokih za prijavo v letu 2021 lahko najdete tukaj.