Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 14. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.160.540 testiranj s PCR in HAG testi. 14. 3. 2021 je bilo opravljenih 7.910 testiranj, od tega 1.625 s PCR in 6.285 s HAG testi. Potrjenih je bilo 205 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 12,6 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 14. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 174.402 in z dvema odmerkoma 83.867 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 14. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 463 bolnikov s COVID-19, od tega 87 na intenzivni negi, šest oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 3. 2021 vključenih 1.108 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 118 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. V nekaterih občinah so potekala množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na nujna vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.50 si je pri sestopu s Pece, občina Črna na Koroškem, planinec poškodoval koleno. Do reševalnega vozila v Podpeci so ga prenesli reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Koroške.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 13.57 se je pri zasilnem pristanku pod Snežnim stadionom v občini Maribor lažje poškodoval jadralni padalec. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 17.35 je v naselju Telče, občina Sevnica, občan pri obrezovanju sadnega drevja padel z drevesa. Reševalci NMP Sevnica so občana na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.20 je iz Šentvida pri Grobelnem v občini Šmarje pri Jelšah, helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu medicinske ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, prepeljal poškodovano osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 14.18 sta v krožišču na Primskovem v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.04 je v semaforiziranem križišču v Šempetru, občina Šempeter-Vrtojba, padla kolesarka. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovane kolesarke.

Ob 14.14 je v kraju Osek v občini Nova Gorica padel motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.50 sta na Belokranjski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet in pomagali policiji, na enem vozilu odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.23 sta na cesti v bližini naselja Dolenje Kronovo, občina Šmarješke Topilce, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine, očistili cestišče, usmerjali promet do prihoda policistov in nudili pomoč vlečni službi. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna

Ob 6.50 je v Preložah, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo samo zapeljalo po klancu navzdol in pri tem povozilo občanko. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo izpod vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Poškodovano osebo so v SB Izola prepeljali reševalci NMP Ilirska Bistrica.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.46 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti 6 x 3 metre. Posredovali so gasilci PGD Ljubljana - Vič in Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 3.38 je prišlo je do požara na ostrešju stanovanjskega objekta v Tihi ulici v Brezju, občina Maribor. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor ter gasilci PGD Brezje in Pobrežje, ki so požar lokalizirali in pogasili, zaradi močno poškodovanega ostrešja, pa so nato objekt prekrili še s plastično zaščitno folijo.

Ob 8.48 je v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici gorelo v objektu. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so požar pogasili, prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Na koncu so ostali gasilci PGD Slovenska Bistrica na požarni straži in nudili pomoč policiji.

Ob 17.03 je na Lackovi cesti v Limbušu, občina Maribor, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB) Maribor in PGD Pekre so varovali objekt do izgoretja saj, nato pa pregledali dimnik s termovizijsko kamero in ga očistili.

Ob 19.17 so v Prešernovi ulici v Oplotnici, občina Oplotnica, v dimniku večstanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Oplotnica so objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku so obvestili pristojne službe ter do nadaljnjega prepovedali uporabo kurilne naprave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 17.15 se je na avtocestnem počivališču Ravbarkomanda, občina Postojna, zaradi tehnične okvare kadilo izpod motornega pokrova osebnega vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in s termovizijsko kamero pregledali predel okoli motorja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.21 je ob Kettejevi ulici v Celju gorela suha trava. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Babno ter pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.43 so ob avtocesti Ljubljana–Maribor pri naselju Šentvid pri Lukovici, občina Lukovica, gasilci PGD Prevoje pogasili manjše nenadzorovano kurišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je ob Tržaški cesti na Vrhniki gorel zabojnik za komunalne odpadke. Ogenj so pogasili gasilci PGD Vrhnika. Zabojnik je bil v požaru uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 10.36 so delavci, ki sanirajo dvorišče na Opekarniški ulici v Radomljah, občina Domžale, pretrgali plinsko napeljavo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zaščitili mesto okvare, zatesnili mesto izhajanja plina ter poklicali pristojne službe, da odpravijo napako.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.42 je na avtocesti Celje–Maribor pri izvozu Celje vzhod, zaradi okvare iz kombiniranega vozila iztekala hladilna tekočina. Posredovali so gasilci PGE Celje in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 je bilo najdeno ubojno sredstvo v kraju Bodrež v občini Kanal. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta varno odstranila tri topovske granate kalibra 75 mm, skupne mase 21 kg, italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbe so varno shranjene do uničenja.

Ob 17.53 so v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, v bližini železniške postaje naleteli na minometno mino, kalibra 90 mm, avstro-ogrskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili in shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 10.40 so v Leskovarjevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla in poškodovana starejša oseba. Pomagali so reševalcem NMP pri prvi oskrbi in nato tudi pri transportu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 je v Beblerjevi ulici v Idriji oseba ostala ujeta v dvigalu. Posredovali so gasilci PGD Idrija in z tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.54 je v ulici Naselje Borisa Kidriča v Metliki tekla voda iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Metlika so zaprli ventil in posesali vodo iz prostorov ter nudili pomoč onemogli osebi, ki je bila v stanovanju. Reševalci NMP Metlika so osebo oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Novo mesto. Na kraju so bili tudi policisti.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/