Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na virtualnem zasedanju Skupine za globalno strategijo OECD

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes sodeloval na virtualnem zasedanju Skupine za globalno strategijo (Global Strategy Group) držav članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Skupina se sestaja enkrat letno z namenom strateškega razmisleka o prihodnjih izzivih in delovanju OECD.

Državni sekretar pred računalnikom

Državni sekretar dr. Raščan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Cilj tokratnega zasedanja je bil razmislek o viziji za organizacijo v naslednjem desetletju. Sodelujoči so poudarili, da sodobni izzivi zahtevajo skupne odgovore in potrdili ustanovne cilje OECD ter zavezanost njenim osnovnim vrednotam in načelom. Prav tako so pozvali k izgradnji močne, trajnostne, vključujoče ter odporne rasti svetovnega gospodarstva.

Državni sekretar dr. Raščan se je v nastopu najprej zahvalil odhajajočemu generalnemu sekretarju OECD José Ángelu Gurríi za njegovo 15 letno vodenje ter za njegov osebni prispevek pri vključevanju in delovanju Republike Slovenije v OECD. V tem času je organizacija postala pomemben mednarodni igralec z globalnim vplivom. V nadaljevanju je poudaril, da je pandemija covida-19 kot povečevalno steklo razkrila globoke strukturne družbene neenakosti. Zaključil je, da bo v prihodnje vedno več čezmejnih izzivov, ki bodo zahtevali mednarodno sodelovanje in multilateralne rešitve. OECD mora najti svoje osrednje in strateško mesto v tej novi multilateralni arhitekturi.