Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 13. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.152.358 testiranj s PCR in HAG testi. 13. 3. 2021 je bilo opravljenih 9.743 testiranj, od tega 2.984 s PCR in 6.759 s HAG testi. Potrjenih je bilo 520 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,4 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 13. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 174.223 in z dvema odmerkoma 83.801 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 13. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 438 bolnikov s COVID-19, od tega 83 na intenzivni negi, 18 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 5 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 14. 3. 2021 vključenih 478 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 17 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. V nekaterih občinah so potekala množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na nujna vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Med 13.55 in 14.40 je Uprava za pomorstvo zaradi močnega vetra zaprla Koprsko pristanišče za tovorni promet.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.15 je v bližini naselja Planina nad Ajdovščino dvema jamarjema pri izhodu iz jame, večji kamen zaprl izhod iz nje. Jamarji Reševalnega centra Jamarske reševalne službe (RC JRS) Tolmin so jima nudili pomoč pri izhodu iz jame. Oba sta nepoškodovana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 1.53 se je v naselju Stranje, občina Krško, voznik z osebnim vozilom zaletel v drevo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji z razsvetljavo. Poškodovanega voznika so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško oskrbeli in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.28 je na avtocesti Grosuplje - Višnja Gora osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na voznem pasu. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč dvema poškodovanima osebama.

Izpostava Postojna

Ob 13.22 je na avtocesti med Kozino in predorom Kastelec prišlo do naleta treh vozil. V nesreči se je lažje poškodovalo pet oseb, dve sta bili odpeljani na preventivni pregled v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Gasilci PGD Materija in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili prvo pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP Sežana ter jih prenesli do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.52 so v Dolenjih Skopicah, občina Brežice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Skopice in Krška vas, ki so požar pogasili in odsvetovali  kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Celje

Ob 19.50 so se v Bukovljah v občini Zreče gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Stranice in Zreče so zavarovali kraj, očistili dimnik in pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 12.33 so se na Tominčevi cesti v Kranju vnele saje v dimniku stanovanjske hiše Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili, okolico dimniške tuljave pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Ob 19.26 so na Dobravski ulici v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, gorele saje v dimniku objekta. Gasilci iz GARS Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.24 je v Sulčji ulici v Ljubljani gorela baraka. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Barje so požar pogasili. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 10.54 so se v Kresnicah, občina Litija, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kresnice so ohladili in očistili dimniško tuljavo ter do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.33 je v kraju Šalovci, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Šalovci in Dolenci, ki so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.29 sta v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, goreli baraki. Gasilci PGD Škocjan in Grmovlje so pogasili požar in premetali požarišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 10.58 so v naselju Janežovci, občina Destrnik, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Desenci in Destrnik so očistili peč, odstranili tlečo izolacijo ob dimniški tuljavi ter pregledali požarišče s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.57 je v Šalki vasi v občini Kočevje gorela trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje in Šalka vas.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Ob 9.43 so v Benediktu občani opazili onesnaženje potoka Drvanja. Gasilci JZ GB Maribor so v potok namestili lovilna črevesa in pivnike. Onesnaženje ni povzročilo pogina rib. O onesnaženju so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.44 je v Rožni dolini v občini Nova Gorica občanka prijavila najdbo neeksplodiranega ubojnega sredstva (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik kalibra 150 mm in topovsko granato mase 6,7 kg, obe najdbi iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Maribor

Ob 13.15 je prišlo do izpada na elektro omrežju v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Ruše na izvodu vod Kamnica. Brez električne energije je bilo 2350 odjemalcev. Delavci podjetja Elektro Maribor so napako odpravili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.34 je v razdelilni transformatorski postaji RTP Ljutomer na izvodu za Cezanjevce prišlo do izpada električne energije. Ob 17.00 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Brez električne energije je bilo 58 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.53 so na Rimski cesti v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem do obolele osebe ter nudili pomoč pri prenosu.

Izpostava Koper

Ob 22.23 so v Fiesi, občina Piran, gasilci iz JZ GB Koper pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 10.28 je v ulici Planina v Kranju v dvigalu stolpnice ostala ujeta ena oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.21 so v Sončni ulici na Viru, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila odpeljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 12.09 so v Vinjem Vrhu, občina Šmartno pri Litiji, gasilci PGD Primskovo s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 0.24 so v Ipavčevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali pri prenosu bolne osebe iz prvega nadstropja v reševalno vozilo.

Ob 9.23 uri so v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata hiše in tako omogočili vstop policiji.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.53 je na Gimnazijski cesti v Trbovljah podrto grmovje oviralo promet. Gasilci PGD Trbovlje mesto so grmovje odstranili s cestišča.

Ob 13.35 je v Ulici 1. junija v Trbovljah s strehe poslovnega objekta visel večji kos viseče pločevine, ki je ogrožal mimoidoče. Gasilci PGD Trbovlje so zavarovali kraj dogodka do prihoda vzdrževalne dežurne službe upravljalca objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/