Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 12. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.140.065 testiranj s PCR in HAG testi. 12. 3. 2021 je bilo opravljenih 34.629 testiranj, od tega 3.800 s PCR in 30.829 s HAG testi. Potrjenih je bilo 847 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 22,3 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 12. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 168.485 in z dvema odmerkoma 81.593 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 12. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 436 bolnikov s COVID-19, od tega 84 na intenzivni negi, 48 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 3 osebe.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 3. 2021 vključenih 496 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 17 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. V nekaterih občinah so potekala množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilska enota širšega pomena je razkuževala objekt v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na nujna vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

  

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.26 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Ivančne Gorice, 27 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Ivančna Gorica, Trebnje in Ljubljana.

 

Močan veter

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.30 je na Prežihovi ulici v občini Mežica močan veter s strehe odtrgal žleb. S pomočjo avto lestve ga je nazaj pritrdil gasilec Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.47 se je na poti proti Suhem rušju na območju Zelenice, občina Žirovnica, poškodovala turna smučarka. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in posadka s helikopterjem SV z združeno ekipo GRS in helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu. Poškodovanko so oskrbeli, imobilizirali, dvignili v helikopter in prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.25 si je na poti proti Bukovem vrhu v Hotovlji, občina Gorenja vas-Poljane, oseba poškodovala gleženj. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljane. Osebo so prenesli v dolino do vozila, predali domačim, ti pa so jo odpeljali v Zdravstveni dom (ZD).

Ob 15.39 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo HNMP na krovu ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 je na Študljanski cesti v Domžalah pri delu na kmetiji traktorski voz poškodoval nogo delavca. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale. Poškodovanca so oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.51 je v Žerjavu, občina Črna na Koroškem, delavec padel s strehe in se poškodoval. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.33 je v Irju, občina Rogaška Slatina, prišlo do padca motorista. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu motoristu in pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah, ki so ponesrečenca dokončno oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.45 je v Velikih Poljanah, občina Ribnica, mopedist med vožnjo padel, se poškodoval po glavi in obležal nezavesten. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče ter pomagali reševalcem NMP Ribnica pri oskrbi ponesrečenca. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 5.49 se je na cesti Kal–Neverke, občina Pivka, osebno vozilo zaletelo v drevo. Posredovali so gasilci PGD Postojna in Pivka, ki so zavarovali kraj dogodka, poškodovanemu vozniku nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Postojna, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.37 je v Ravnah pri Šoštanju, občina Šoštanj, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Šoštanj – mesto, ki so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Koper

Ob 18.47 je v stanovanju stanovanjskega bloka na Nazorjevem trgu v Kopru zagorelo v otroški sobi. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so požar pogasili in prezračili blok. Stanovanje ni primerno za bivanje, zato je stanovalcema predstavnik Civilne zaščite (CZ) občine Koper ponudil namestitev v Bio motelu v Kopru.

Izpostava Maribor

Ob 19.32 so v naselju Trotkova, občina Benedikt, gorele saje v dimniku stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Benedikt so varovali objekt dokler niso saje dogorele.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.40 je v Gajski ulici v Odrancih zagorelo na ostrešju stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci iz PGD Odranci. Gorelo je na štirih kvadratnih metrih ostrešja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.36 se je v garaži pod stavbo v Ulici Tolminskih Puntarjev v Novi Gorici sprožil proti požarni alarm. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote JZ GRD GE Nova Gorica so na kraju ugotovili, da je šlo za smog. Opravili so pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 8.01 je pri naselju Kal, občina Pivka, gorel lesen drog električnega omrežja. Gasilci PGD Pivka so požar na drogu pogasili.

Ob 11.52 je v ulici Pod gradom v Ložu, občina Loška dolina, zagorelo v drvarnici. Gasilci iz PGD Stari trg, Iga vas in Babno Polje so požar pogasili, iznesli plinsko jeklenko ter požarišče premetali in pregledali s termovizijsko kamero. Drvarnica je uničena.

Ob 12.52 je na pobočju Nanosa pri Cetinovi koči, občina Postojna, ob dimniku gorelo ostrešje jurčka. Gasilci PGD Studeno so požar pogasili in odstranili dimno kapo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.59 se je v Beltincih pričelo močno dimiti iz prednjega dela osebnega vozila. Gasilci PGD Beltinci so preprečili požar, odklopili akumulator ter vozilo pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.29 je za Nemško vasjo v občini Ribnica gorela trava. Gasilci PGD Nemška vas so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 18.43 je ob Sneberski cesti v Ljubljani gorelo plastično stranišče. Pogasili so ga gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zadobrova.

Izpostava Ptuj

Ob 10.43 so v gozdu pri naselju Sestrže, občina Majšperk, gasilci PGD Medvedce pogasili nenadzorovano kurišče odpadnega materiala.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 sta v Oseku, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno minometno granato, kalibra 90 mm, mase 5 kg. Nevarna najdba je avstrijskega izvora, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.55 so v Goriški ulici v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem so našli na tleh ležečo onemoglo osebo ter omogočili svojcem vstop. Osebo so gasilci dvignili s tal in jo posedli na posteljo.

Ob 18.29 so v objektu v ulici Šalek v Velenju gasilci iz PGD Velenje s tehničnim posegom rešili dve osebi iz kabine okvarjenega dvigala. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 11.53 je v stanovanjskem bloku v Mošnjah, občina Radovljica, zaradi zamašene glavne odtočne cevi voda zalila tri stanovanja. Gasilci PGD Mošnje so pregledali stanovanja, zasilno odmašili odtok in vodo iz stanovanj posesali. Končno sanacijo odtoka bo opravilo pristojno podjetje.

Ob 15.00 so v Gabrovem, občina Škofja Loka gasilci PGD Škofja Loka ter Trata odstranili drevo, ki je ogrožalo hlev.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.12 so v Glinški ulici v Ljubljani gasilci iz GB Ljubljana v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so v kopalnici našli starejšo osebo, ki je padla v kopalno kad in se poškodovala. Prevzeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Ob 23.22 je v ulici Pod hrasti v Ljubljani starejša občanka obnemogla na stranišču. Gasilca GB Ljubljana sta z lestvijo omogočila dostop reševalcem NMP Ljubljana skozi okno, ki so gospo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.22 so v Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je obležala poškodovana starejša oseba in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Maribor.

Ob 15.19 so v naselju Polički vrh gasilci iz PGD Jarenina razžagali in s ceste odstranili večje drevo, ki je oviralo promet.

Ob 16.28 so na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gasilci iz PGD Pragersko namestili nekaj strešnikov, ki jih je na strehi objekta premaknil močnejši veter, ki je pihal prejšnji dan v večernih urah.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 so v Kobaridu gasilci PGD Kobarid posekali drevo, ki je nevarno viselo nad objektom in ogrožalo mimoidoče.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.50 je na Ragovski ulici v Novem mestu v stanovanju večstanovanjskega objekta pri popravilu kuhinjske pipe voda nekontrolirano brizgala po stanovanju. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zaprli vodo v objektu, zamenjali cev do kuhinjske pipe in ponovno odprli vodo.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/