Skoči do osrednje vsebine

Virtualno srečanje »Slovenske podjetnice po svetu«

V petek, 12. marca, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch z uvodnim nagovorom pozdravila udeleženke virtualnega dogodka z naslovom »Slovenske podjetnice po svetu«. Dogodek je povezal uspešne Slovenke in druge zainteresirane, ki živijo in delujejo po vsem svetu ter se zavedajo pomembnosti medsebojnega povezovanja.
Za računalnikom, sedi, za njo slovenska zastava in zastava EU in stena z napisi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: USZS

1 / 2

Gre za že tretji tovrstni dogodek v organizaciji Slovenske poslovne globalne povezave, ki pa je bil tokrat namenjen ženskam slovenskega rodu, ki so uspešne v gospodarstvu in tudi na številnih drugih področjih. Povezava je začela s svojim delom lansko leto, sedež pa ima v Braziliji.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je uvodoma zahvalila organizatorjem ter pohvalila nadvse primerno časovno umestitev dogodka. Pred nekaj dnevi smo namreč obeležili mednarodni dan žena, čez slaba dva tedna v Sloveniji praznujemo materinski dan, ta teden pa je tudi mednarodni teden žensk.

Biti ženska v poslovnem svetu prinaša tudi marsikatere drugačne izzive, vse današnje udeleženke pa povezuje tudi vez s Slovenijo. Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da je po svetu aktivnih toliko izjemnih Slovenk, ki pogumno stopajo na podjetniško pot, obenem pa aktivno ohranjajo zavest o slovenskih koreninah. »Ženske smo že zaradi naravnih danosti vajene potrpeti in, kot pravijo, kar ne ubije, krepi. Zato velja: če je ženska v poslu uspešna, je res uspešna. Takih je med Slovenkami doma in po svetu čedalje več«, je izpostavila.

Poudarila je, da je vesela takšnih oblik povezovanja, saj so priložnost za izmenjavo izkušenj in dobrih praks, predvsem pa za ohranjanje in krepitev slovenske identitete in stika z domovino ter spletanja novih poznanstev in zagotovo tudi  poslovnih priložnosti.

Srečanje je vodila Mateja Perovšek Ciuchini, izvršna direktorica Slovenske poslovne globalne povezave, udeležence pa je pozdravil tudi vodja povezave dr. Štefan Bogdan Barenboim Šalej.

V osrednjem delu srečanja je svojo življenjsko in poslovno pot, načrte ter izzive, s katerimi se soočajo predstavilo kar šestnajst uspešnih rojakinj iz Avstralije, Francije, Brazilije, Belgije, ZDA, Avstrije, Švedske, Združenega kraljestva, Portugalske, Argentine in tudi Slovenije.