Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 11. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.104.193 testiranj s PCR in HAG testi. 11. 3. 2021 je bilo opravljenih 30.669 testiranj, od tega 5.222 s PCR in 25.447 s HAG testi. Potrjenih je bilo 770 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,7 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 11. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 160.685 in z dvema odmerkoma 76.573 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 11. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 437 bolnikov s COVID-19, od tega 84 na intenzivni negi, 42 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 8 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 3. 2021 vključenih 992 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 179 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Psiholog Enote za psihološko pomoč CZ je opravil razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o novem koronavirusu.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega so razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili 820 klicev, od tega 49 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (36,8 %). Sledila so vprašanja s področja konzularnih zadev (13 %), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (12,2 %), cepljenja (11,3 %) in testiranja (8,4 %) ter omejitve gibanja in zbiranja (6,3 %). Danes je bilo tudi veliko preverjanja glede varnosti cepiva AstraZenece v luči ustavitve cepljenj s tem cepivom v nekaterih evropskih državah. Prav tako je klicatelje podrobneje zanimalo, kakšni so neželeni stranski učinki po cepljenju s tem cepivom.

 

Iskanje pogrešane osebe

Izpostava Maribor

Ob 13.29 se je nadaljevalo iskanje pogrešane osebe v Mariboru, ki je v četrtek 11. marca, v naselju Zrkovci skočila v reko Dravo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor in s čolnom pregledali rečni kanal Drave med Pobrežjem in Zlatoličjem, vendar pogrešane osebe niso našli.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 8.00 je v Grajskem Logu v Šmarju pri Jelšah močan sunek vetra odkril del strehe objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šmarje pri Jelšah so pokrili streho in odstranili dimnik.

Izpostava Ptuj

Ob 0.20 je v naselju Hardek, občina Ormož, močan sunek vetra podrl drevo, ki je padlo na cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Hardek so podrto drevo razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

Ob 5.29 je v naselju Gradišče, občina Sveti Tomaž, močan sunek vetra podrl drevo, ki je padlo na cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Koračice so podrto drevo razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.38 se je v naselju Pecelj v občini Podčetrtek pri delu z žago občan poškodoval roko. Posredovali so gasilci PGD Pristava pri Mestinju, reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah in helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Helikopter je poškodovano osebo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.36 je na Kranjski cesti v Prevojah, občina Lukovica, v skladišču podjetja Hofer delavki viličar stisnil nogo in jo poškodoval. Reševalci NMP Domžale so poškodovano na kraju oskrbeli in jo prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 11.35 je na Ljubljanski cesti na Vrhniki na gradbišču delavec padel s strehe in se poškodoval. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.12 je v Čolnarski ulici na Igu nenadno obolela starejša občanka. Gasilci PGD Ig so jo oživljali do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 10.03 se je v Blejskem jezeru, utapljala oseba. Gasilci PGD Bled in potapljači Podvodno reševalne službe Bled ter policisti so osebo potegnili iz vode in jo prenesli do reševalnega vozila, kjer so jo predali reševalcem NMP Bled.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.11 sta v naselju Meja, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, na vozilih odklopili akumulator ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine po cestišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.50 sta na južni ljubljanski obvoznici med počivališčem Barje in razcepom Malence trčili osebni vozili. Gasilci iz Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč dvema lažje poškodovanima osebama. ter odklopili akumulatorje na vozilih.

Izpostava Maribor

Ob 5.29 so na Pomurski avtocesti pred predorom Cenkova, smer Maribor - Murska Sobota, trčili tovorno in dveh kombinirani vozili. Gasilci JZ GB Maribor ter PGD Gornja Radgon in Murska Sobota so s tehničnim posegom rešili dve ukleščeni osebi. Tri osebe so bile prepeljane v UKC Maribor, ena pa v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.45 se je v kraju Nemčavci, občina Murska Sobota, osebno vozilo prevrnilo na bok, pri tem se je ena oseba poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa, osvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v SB Murska Sobota.

Ob 22.15 se je v kraju Nemčavci v občini Murska Sobota zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in reševalcem pri oskrbi ene poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 19.26 je na Gregorčičevi cesti v Ilirski Bistrici osebno vozilo zapeljalo s cestišča v hišo in pri tem oplazilo pešca. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP. V nesreči je bil pešec lažje poškodovan.

Izpostava Ptuj

Ob 9.26 je osebno vozilo trčilo v stanovanjski objekt v Dražencih, občina Hajdina. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo in jo predali reševalcem NMP Ptuj, odklopili akumulator in usmerjali promet.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.22 so v Novi Cerkvi v občini Vojnik zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Nova Cerkev so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, pregledali okolico dimnika in lastnikom prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 23.02 je na Ulici talcev v Rogaški Slatini zaradi odloženega pepela zagorelo leseno stopnišče stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna so pogasili stopnišče in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Ogenj je poškodoval kvadratni meter stopnišča. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Rogaška Slatina, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.32 so v Jevnici, občina Litija, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jevnica so goreče saje pogasili in dimnik ohladili ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda pooblaščene dimnikarske službe.

Ob 16.46 so v Prešernovi ulici v Ribnici gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica so pogasili požar, očistili dimnik ter odsvetovali kurjenje do pregleda dimnika s strani pooblaščenega dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.41 je v Idriji v kuhinji stanovanja zagorelo olje v cvrtniku. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.06 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, gorela bivalna baraka velikosti 3 x 5 metrov. Gasilci PGD Škocjan in Grmovlje so iz gorečega objekta iznesli plinsko jeklenko in pogasili požar, ki je barako v celoti uničil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.17 se je v Gubčevi ulici v občini Slovenj Gradec smodila pozabljena hrana v pečici v stanovanju v več stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so pečico ugasnili, izklopili elektriko, prezračili prostore ter z merilnikom premerili prisotnost nevarnih plinov. Stanovalce bloka pa iz varnosti pospremili na prosto. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so stanovalca, ki sta se nadihala monoksida, odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.10 je v Šempetru v Savinjski dolini v občini Žalec nenadzorovano gorelo v naravi na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 22.00 so na Cesti na Loko v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, občani opazili požar v naravi. Gasilci PGD Križe so razkopali in pogasili nenadzorovano kurišče.

Izpostava Maribor

Ob 10.39 sta v Vukovskem Vrhu pri Pesnici goreli travnata površina, na površini okoli 200 kvadratnih metrov in ciprese. Požar so pogasili gasilci PGD Jarenina in Pernica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.30 so v industrijski coni v Bovcu gasilci PGD Bovec pogasili manjše zapuščeno kurišče

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.24 je pri osnovni šoli v Predosljah, občina Kranj, gorel smetnjak na ekološkem otoku. Gasilci GARS Kranj so požar v kontejnerjih pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.07 sta na Zeleni poti v Črnomlju gorela komunalna zabojnika. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar, zabojnika sta uničena.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.45 so na gladini potoka v Veliki Zaki na Bledu opazili madež neznane snovi iz neznanega izvora. Gasilci PGD Bled so postavili vodne pregrade in madež posuli z vodnim absorbentom. Izvor neznanega madeža preiskuje policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.19 so bili ob ulici Za Povrtmi v Šmartnem pri Litiji na reki Reki opaženi madeži. Gasilci PGD Litija so pregledali območje in postavili dva pivnika za lovljenje madežev neznane snovi. Na kraju so bili prisotni tudi policisti, izvora neznane snovi niso ugotovili.

Izpostava Maribor

Ob 9.34 so na avtocesti pri Cenkovi v občini Cerkvenjak gasilci JZ GB Maribor iz poškodovanega rezervoarja na tovornem vozilu prečrpali okoli 150 litrov goriva v ustrezno nadomestno posodo. Ravno tako so posipali in nevtralizirali vse razlite tekočine, ki so po odstranjevanju vozila ostale na cestišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 13.38 je bila v naselju Dobrova v občini Izola najdena ročna bomba, francoske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije sta bombo uničila na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.53 je krajan na Biljenskih gričih nad Vrtojbo v občini Nova Gorica naletel na ubojno sredstvo. Regijska pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato, kalibra 149 mm teže 42 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.40 sta na območju naselja Paljevo, občina Kanal ob Soči, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja spravila na varno topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 13,6 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.45 je občan v gozdu v bližini naselja Vogrsko v občini Renče – Vogrsko naletel na topovski granati, avstrijske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in ubojni sredstvi odstranila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 6.45 so v Vidmu v občini Dobrepolje gasilci iz PGD Videm s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila ter rešili dva otroka, ki sta se zaklenila v vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 so gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja v Ulici Rezike Zalaznik v Mariboru, v katerem se je nahajala onemogla starejša oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 11.18 je na Bazoviški cesti, občina Hrpelje – Kozina, počila vodovodna cev in zalila pritlične prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so izpraznili pritlične prostore in popivnali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/