Skoči do osrednje vsebine

Overjeni prvi odsekovni merilnik hitrosti, ki se uporablja v naselju

Urad Republike Slovenije za meroslovje je overil prvi odsekovni merilnik hitrosti, ki se uporablja v naselju. Glavna značilnost odsekovnih merilnikov v naselju je, da v primerjavi z radarskimi in laserskimi merilniki hitrosti omogočajo spremljanje in s tem umiranje prometa na daljši razdalji, običajno čez celotno naselje.
Glavna tranzitna cesta s tremi vozili, ki vozijo skozi naselje. Na začetku in na koncu vozečih se vozil pa sta postavljena odeskovna merilnika hitrosti.

Prikaz delovanja odsekovnega merilnika v naselju

Bistvena razlika od ostalih odsekovnih merilnikov hitrosti pa je v tem, da omogoča tudi vzpostavitev različnih oblik odprtih odsekov ter je tako usmerjen predvsem na spremljanje tranzitnega prometa skozi naselje. Izvozi iz odseka so odprti, kar pomeni, da se vozilom, ko zavijejo iz glavne tranzitne poti,  ne izmeri hitrost.

Običajna postavitev odsekovnega merilnika na avtocestah in hitrih cestah pomeni, da se spremljajo vsa vozila in da običajno ta vozila ne morejo zapustiti odseka, kjer se izvaja meritev.

Prvi odsekovni merilnik v naselju Rapidus P2P z uradno oznako SI 18-07-013 je bil postavljen v Mestni občini Kranj, na meji med mestom Kranj in zaselkom Hrastje, na dolžini odseka 600 metrov.

Fotografija letalskega posnetka med mestoma Kranj in zaselkom Hrastje , kjer sta postavljena odeskovna merilnika hitrosti.

Lokacija odseka med mestom Kranj in zaselkom Hrastje na dolžini odseka 600 metrov.

1 / 3