Skoči do osrednje vsebine

Viljem Černo (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Viljema Černa, Gandija iz Terske doline, katerega delo je bilo zagotovo eden izmed kamenčkov mozaika, ki so bili potrebni za pripravo vsega, ki je botrovalo k slovenski osamosvojitvi. V času usodnih dogodkov je z več simbolnimi gestami pokazal, kako velik pomen je dajal samostojni slovenski državi za prihodnost slovenskega naroda, vključujoč beneške Slovence.
Viljem Černo, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Viljem Černo in več na slovenci.si.

Viljem Černo | Avtor: Dejan Valentinčič

Po vrnitvi v Bardo, kot izobražen profesor in zaveden pripadnik slovenske manjšine, se je hitro vključil v družbeno življenje in postal aktiven na vseh področjih. Bil je soustanovitelj Kulturnega društva Ivan Trinko, kasneje je bil 10 let tudi njegov predsednik. Ustanovil je tudi Center za kulturne raziskave. Poleg kulture je bil vse življenje aktiven tudi v političnem življenju, tako na nivoju občine kot v slovenskih manjšinskih strukturah, več kot pol stoletja je bil član Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Ne le v Benečiji, odgovorne naloge je prevzel tudi na deželnem nivoju, na primer predsedovanje Narodni in študijski knjižnici v Trstu. Bil je tudi pesnik, ki je pisal v terskem narečju.

V času priprav na osamosvojitev je profesor Černo z veliko truda dosegel, da je na sedežu Videmske pokrajine prišlo do sestanka člana slovenskega predsedstva Cirila Zlobca in drugih predstavnikov slovenske politike s predsednikom Videmske pokrajine in drugimi vplivnimi pokrajinskimi politiki, kjer jim je slovenska stran lahko razložila slovenske razloge za osamosvojitev. 25. junija 1991, na dan, ko je bila razglašena neodvisna slovenska država, se je Viljem Černo udeležil razglasitve samostojni na Trgu republike v Ljubljani. Želel je, da so tudi beneški Slovenci prisotni pri tem, za slovenski narod enkratnem zgodovinskem dogodku.

Več o Viljemu Černu in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si.