Skoči do osrednje vsebine

Neformalno zasedanje evropskih ministrov za pravosodje

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je danes sodelovala na neformalnem zasedanju evropskih ministrov za pravosodje, kjer so uvodoma obravnavali vprašanje hrambe elektronskih komunikacijskih podatkov kot bistvenega orodja za učinkovito preiskovanje hudih kaznivih dejanj.

Ministrica Kozlovič se je zavzela za to, da mora Evropska unija s skupnimi močmi poiskati ustrezne in učinkovite odgovore na kriminaliteto, ki danes aktivno deluje prek spleta in drugih novih tehnoloških orodij: "Pri tem je nujno, da na ravni EU sprejmemo ukrepe, ki bodo ob upoštevanju temeljnih vrednot Unije, Listine o temeljnih pravicah in upoštevajoč standarde Sveta Evrope, omogočili harmonizacijo pravne ureditve na področju hrambe podatkov. Poleg varovanja zasebnosti posameznikov in učinkovitega delovanja organov odkrivanja, pregona in sojenja, pa moramo zagotoviti tudi ustrezno varstvo pravic ter interesov žrtev kaznivih dejanj."

V nadaljevanju je sledila razprava o Sklepih Sveta o krepitvi uporabe Listine EU o temeljnih pravicah z direktorjem Agencije Evropske unije za temeljne pravice, kjer je ministrica  izpostavila dva pomembna izziva na področju varstva temeljnih pravic – uporabo umetne inteligence ter naraščanje sovražnega govora na spletu, katerima bomo v času slovenskega predsedovanja posvečali posebno pozornost.

Komisija je ministrom predložila posodobljene informacije o ustanovitvi Evropskega javnega tožilstva, portugalsko predsedstvo pa je ministre seznanilo še z drugimi pomembnimi temami, kot so boj proti nezakonitim spletnim vsebinam v okviru predloga Akta o digitalnih storitvah, Sklepi Sveta o usposabljanju v pravosodju, tekoče delo na trenutnih zakonodajnih predlogih ter predlog za začetek novega dialoga na področju pravosodja in notranjih zadevah s severnoafriškimi partnerji.

V sklepnem delu so se ministri seznanili še z informacijo Komisije glede priprave drugega letnega poročila o vladavini prava, z informacijo o digitalizaciji pravosodja v okviru Mehanizma za okrevanje in odpornost (Recovery and Resilience Facility), ter z informacijo o postopku sprejemanja Sklepa o ustreznosti za prenos osebnih podatkov v Združeno kraljestvo, ki ga je Komisija pričela 19. februarja 2021.