Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti špansko ministrico González

Na povabilo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja je danes na uradnem obisku v Sloveniji ministrica za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Arancha González Laya. Obisk je namenjen krepitvi sodelovanja med dvema evropskima sredozemskima državama in izmenjavi stališč, kar je ključnega pomena tako pred kot v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.
Pozdrav ministrov

Minister dr. Logar in ministrica González ob prihodu | Avtor: STA, Slovenska tiskovna agecija

1 / 5

Minister dr. Logar in ministrica González sta se strinjala, da Slovenijo in Španijo povezujejo zelo dobri in prijateljski odnosi. To potrjujejo tudi pogosti obiski in številna sorodna stališča do mnogih evropskih in mednarodnih vprašanj. Izrazila sta zadovoljstvo nad razvojem vsestranskega sodelovanja med državama ter se zavzela za nadgradnjo sodelovanja predvsem na področju gospodarstva. Španska ministrica González je ministru dr. Logarju izrazila polno podporo Španije, da se Slovenija pridruži Sredozemski skupini držav MED-7.

Tudi tokratni pogovori med ministrom dr. Logarjem in ministrico González so bili osredotočeni na predstavitev slovenskih prednostnih nalog predsedovanja Svetu Evropske unije. Izpostavila sta pomen vzajemne solidarnosti dveh podobno-mislečih držav članic Unije. Zavzela sta se za konstruktivno in tesno sodelovanje pred in med predsedovanjem Slovenije Svetu EU kot tudi v času že petega predsedovanja Španije Svetu EU v drugi polovici 2023. Strinjala sta se, da sta usklajeno delovanje in solidarnost nujna in nadvse pomembna elementa tudi pri prizadevanjih za zajezitev pandemije na nacionalni, evropski in globalni ravni v smislu solidarnosti tudi do ostalih držav sveta.

Pogovori med slovenskim ministrom in špansko ministrico so bili namenjeni tudi vprašanjem migracijske problematike. Tako Slovenija kot Španija se soočata s tokom migracij in ostajata zavezani skupnemu urejanju migracijskih vprašanj na evropski ravni ter ponovni vzpostavitvi schengenskega prostora. Obravnavala sta tudi druge aktualne evropske in mednarodne teme, kot so ukrepi za zajezitev pandemije, migracije, razmere na Zahodnem Balkanu in transatlantski odnosi.

Potem ko je minister dr. Logar lani septembra obiskal Španijo, se je ob tokratnem povratnem obisku španska ministrica poleg z gostiteljem, zunanjim ministrom, srečala s celotnim slovenskim vrhom - predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem, predsednikom vlade Janezom Janšo.