Skoči do osrednje vsebine

Evropski Usklajeni letni pregled obrambe pri nacionalnem obrambnem načrtovanju

V organizaciji portugalskega predsedstva Svetu EU in Evropske obrambne agencije (EDA) se je včeraj končal dvodnevni videokonferenčni seminar »Kako najbolje uporabiti Usklajeni letni pregled obrambe pri nacionalnem obrambnem načrtovanju«.

Na seminarju, na katerem so sodelovali predstavniki držav članic Evropske obrambne agencije EDA in evropskih institucij, so se sodelujoči strinjali, da je Usklajeni letni pregled obrambe (Coordinated Annual Review on Defence – CARD) primerno orodje za spodbujanje razvoja evropskih obrambnih zmogljivosti, ki pa še ima prostor za izboljšave. Udeleženci so izmenjali poglede, mnenja in izkušnje ter podali številne predloge za izboljšanje procesa. Prvi, poskusni cikel CARD je presegel pričakovanja, države članice pa že optimistično pričakujejo začetek novega cikla v letu 2022. Čeprav gre za razmeroma novo orodje, se že kažejo njegovi pozitivni učinki.

Slovenija CARD že uporablja pri razvoju novih zmogljivosti. Na seminarju je kot panelist aktivno sodeloval predstavnik Ministrstva za obrambo, saj Slovenija prispeva k oblikovanju močnejše, tudi na obrambnem področju bolj povezane Evropske Unije.

Usklajeni letni pregled obrambe - CARD sodelujočim državam in Evropski uniji zagotavlja pregled evropskega obrambnega okolja z namenom identifikacije novih priložnosti za sodelovanje pri skupnem razvoju obrambnih zmogljivosti. S tem državam članicam omogoča lažje zagotavljanje potrebnih zmogljivosti ter vodi v večjo enotnost in povezanost med državami na obrambnem področju. Proces CARD je leta 2017 potrdil Evropski Svet, skupaj z Evropskim vojaškim štabom (EUMS) pa ga vodi Evropska obrambna agencija (EDA).

Publikacija - Usklajeni letni pregled obrambe

Publikacija - Usklajeni letni pregled obrambe | Avtor: eda.europa.eu