Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 9. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.038.852 testiranj s PCR in HAG testi. 9. 3. 2021 je bilo opravljenih 31.063 testiranj, od tega 6.017 s PCR in 25.046 s HAG testi. Potrjenih je bilo 952 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15,8 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 9. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 150.144 in z dvema odmerkoma 63.908 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 9. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 485 bolnikov s COVID-19, od tega 92 na intenzivni negi, 55 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 4 osebe.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 3. 2021 vključenih 1.359 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 108 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V Kopru (Kulturni dom Škofije), Novi Gorici (kontrolna točka Solkan), Sežani (kontrolna točka Fernetiči), Kobaridu (Kulturni dom Kobarid) in Ratečah (kontrolna točka) so začele delovati vstopne točke za brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki so namenjene testiranju dnevnih migrantov, šolarjev, dvolastnikov in nekaterih drugih izjem pri prehodu meje z Republiko Italijo.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Skupaj s predsednikom Republike Slovenije je obiskal Štab CZ za Koroško, kjer so predsednika seznanili z izvedenimi aktivnostmi Civilne zaščite ob epidemiji COVID-19 na Koroškem.

Psiholog Enote za psihološko pomoč CZ je opravil razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o novem koronavirusu.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 14.20 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Sevnice v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 11.26 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Ilirske Bistrice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč ekipi NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe v helikopter.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.27 je v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, prišlo do prometne nesreče, v kateri so bila udeležena štiri osebna vozila, poškodovalo se je sedem oseb. Posredovali so gasilci Gasilsko reševalna služba (GARS) Kranj, ki so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulatorje na vozilih, s tehničnim posegom rešili dve osebi iz vozil in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih. Posuli so še cestišče, kjer so bile razlite tekočine iz vozil.

Izpostava Ptuj

Ob 14.12 sta v naselju Hlaponci, občina Juršinci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, počistili s cestišča razlite tekočine ter nudili pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so tri osebe prepeljali v SB Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.20 je v kraju Črešnova, občina Zreče, zagorelo v kuhinjskem delu stanovanjske hiše. Ogenj, ki je poškodoval del prostora in kuhinjske elemente, so pogasili gasilci PGD Gorenje nad Zrečami in Zreče. Gasilci so prostor pregledali s termo kamero in ga prezračili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.28 je Maistrovi ulici v Litiji gorelo v kuhinji v tretjem nadstropju večstanovanjske hiše. Lastnik je pred prihodom gasilcev PGD Litija požar že pogasil. Gasilci so opravili pregled z termovizijsko kamero ter prezračili prostore. V požaru so bili uničeni kuhinjska napa, štedilnik in kuhinjski elementi.

Ob 23.23 je ob Celovški cesti v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa velikosti 3 krat 5 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Šentvid in Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Lopa je uničena.

Izpostava Maribor

Ob 6.11 je v naselju Zamarkova, občina Lenart, v kurilnici stanovanjskega objekta ob peči zagorela drva. Požar so pogasili gasilci PGD Lenart.

Ob 17.10 so v Pirnatovi ulici v Mariboru gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GB Maribor in PGD Radvanje so dimnik varovali do izgoretja saj, pregledali s termo kamero in prepovedali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.09 je v naselju Trnje, občina Črenšovci, zagorelo na podstrešju starejše, nenaseljene hiše. Gasilci PGD Črenšovci in Trnje so odkrili del opečne kritine in požar, ki je zajel okoli 50 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.57 je v Rožni dolini, občina Nova Gorica, prišlo do vžiga dimniških saj v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica, ki so požar pogasili, opravili ogled okolice dimniške tuljave z termo kamero in lastniku naročili, naj mu dimno tuljavo pregleda dimnikar.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.44 je ob Meži, občina Dravograd, zagorela vrtna uta velikosti 5 X 5 metrov. Gasilci PGD Dravograd so iz gorečega objekta iznesli dve plinski jeklenki ter pogasili požar.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.38 so se v Čepljah, občina Vransko, zaradi pregretja vnele zavore na tovornem vozilu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so ohladili pregrete zavore.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.29 je v kraju Kresnike, občina Štore, gorelo grmovje ob lesenem objektu. Posredovali so gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina, ki so požar pogasili ter pregledali kraj in okolico.

Izpostava Koper

Ob 12.28 je v Luciji, občina Piran, gorelo podrastje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Sečovlje, ki so pogasili približno 100 kvadratnih metrov gorečih kanel in travnika.

Ob 13.40 je v bližini naselja Puče v občini Koper občanki pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar, v katerem je zgorelo okoli 350 kvadratnih metrov travnate površine, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.48 so ob Večni poti v Ljubljani goreli trije kupi vej, ostanki sečnje. Gasilci GB Ljubljana so veje pogasili.

Ob 13.27 sta gorela suha trava in gozd v Podžagi v občini Velike Lašče. Gasilci PGD Karlovica in Velike Lašče so pogasili približno 250 kvadratnih metrov suhe trave in 250 kvadratnih metrov gozda.

Ob 14.25 je gorela suha trava ob jezeru v Kočevju. Gasilci PGD Kočevje so pogasili približno hektar suhe trave in bičevja.

Ob 14.46 so občani požigali travo ob stanovanjski hiši na ulici Trdnjava v Kočevju ob jezeru, zaradi sunkovitega gorenja je ogenj zajel ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje so pogasili pet kvadratnih metrov grmičevja ob hiši in tri kvadratne metre ostrešja stanovanjske hiše.

Ob 17.15 je ob jezeru v Kočevju gorela suha trava. Gasilci PGD Šalka vas so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 17.17 je za železniško progo ob Kolodvorski cesti v Kočevju gorela suha trava. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini približno 250 kvadratnih metrov.

Ob 18.03 je pri naselju Cvišlerji, občina Kočevje, gorela suha trava. Gasilci PGD Šalka vas so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 19.20 je na Trati v Kočevju gorela suha trava v izmeri 300 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje. V bližini je gorel tudi kres, katerega so nadzorovali domačini in gašenje ni bilo potrebno.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 so ob ulici Ob železnici v Poljčanah gasilci PGD Poljčane pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 so gasilci PGD Idrija posredovali v kraju Srednja Kanomlja v občini Idrija, kjer je gorela trava. Gasilci PGD Spodnja Idrija so ogenj, ki je zajel približno 1,5 ha travnate površine pogasili in preventivno namočili.

Ob 19.20 so v Mančah, občina Vipava, gasilci PGD Vipava, pogasili požar suhe trave in grmičevja v naravi.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.35 so v bližini naselja Hudo, občina Novo mesto, goreli trava, podrast in grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na skupni površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 20.48 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci Gasilskega-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 10.20 je v Jablanici, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Vrbovo in Ilirska Bistrica so pogasili in izdatno zalili približno 100 kvadratnih metrov zaraščajoče površine.

Ob13.46 je pri Dolenji vasi, občina Cerknica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Dolenja vas so pogasili in izdatno zalili približno 500 kvadratnih metrov travnate površine.

Ob 13.52 je v bližini Vrhpolj, občina Hrpelje - Kozina, gorelo na divjem odlagališču. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so pogasili, prekopali in izdatno zalili približno 50 kvadratnih metrov zelenega obreza in ostalega odpadnega materiala.

Ob 18.54 je pri naselju Zagorje, občina Pivka, gorela podrast in grmovje. Požar na površini okrog 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zagorje.

Izpostava Ptuj

Ob 18.09 je pri naselju Bukovci v občini Markovci gorelo podrastje na travniku. Gasilci PGD Bukovci so požar na površini 150 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.25 je na Kardeljevem trgu v Velenju gorela vsebina komunalnega zabojnika. Ogenj so pogasili mimoidoči občani, gasilci PGD Velenje so pregledali kraj dogodka.

Izpostava Koper

Ob 15.25 je na Obali v Portorožu v občini Piran gorel zabojnik za smeti. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili. Zabojnik za smeti je uničen.

Eksplozije

Izpostava Postojna

Ob 10.54 je v Jeršicah, občina Postojna, v stanovanjskem objektu prišlo do eksplozije neeksplodiranega ubojnega sredstva. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.12 je prišlo do onesnaženja potoka Črnušnica v bližini Ceste Ceneta Štuparja v Ljubljani. Na kraj so odšli gasilci GB Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija. Gasilci GB Ljubljana testirali vzorec vode, ki pa ni pokazal onesnaženja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.12 je v Bakovcih, občina Murska Sobota, voznik kombiniranega vozila po nesreči razlil gorivo po cestišču. Gasilci PGD Murska Sobota so madež na površini približno šest kvadratnih metrov posuli z vpojnimi sredstvi.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 12.58 so v Vidmarjevi ulici v Novem mestu pri izvajanju zemeljskih del našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta odstranila in varno uskladiščila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.58 so gasilci PGD Velenje v Lazah, občina Velenje, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.23 so na Goriški cesti v Cerknem gasilci PGD Cerkno nudili pomoč pri popravilu kanalizacijske cevi, ki preči potok Cerknico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.43 so v Gasilski ulici na Muti, gasilci PGD Muta, reševalcem NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/