Skoči do osrednje vsebine

Vojaško letalstvo Slovenske vojske bo podprlo vajo Sokol 2021

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna med 5. in 20. marcem poteka mednarodna vojaška vaja Sokol 2021 (angleško: Eagle 2021), na kateri poleg pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske sodelujejo pripadniki 173. zračno-desantne brigade ameriške kopenske vojske.

Ob izmenjavi izkušenj in povečevanju povezljivosti enot je cilj slovenskih udeležencev vaje izgradnja zmogljivosti za delovanje v bojni skupini Evropske unije (EUBG) v drugi polovici letošnjega leta ter izvedba bojnega streljanja v okviru usposabljanja za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti minometnik.

Na Počku bodo taktično vajo z bojnim streljanjem izvedli ob podpori brezpilotnih letal in minometov, pa tudi posadk helikopterjev AS 532 AL Cougar in letal Pilatus PC-9M Hudournik, ki bodo zagotavljale ognjeno podporo iz zraka, izvajale taktične polete ter infiltracije in izmike na območju delovanja in z njega. Letalstvo Slovenske vojske bo v na vaji sodelovalo v naslednjih časovnih intervalih:

  •  v četrtek, 11. marca, med 11. in 13., med 15. in 17. ter med 19. in 22. uro (Cerklje ob Krki–OSVAD Postojna–Cerklje ob Krki),
  • v petek, 12. marca, med 11. in 13., med 15. in 17. ter med 19. in 22. uro (Cerklje ob Krki–OSVAD Postojna–Cerklje ob Krki),
  • v sredo, 17. marca, med 12. in 14. uro (Cerklje ob Krki–Vojašnica Edvarda Peperka Ljubljana–OSVAD Postojna),
  • v petek, 19. marca, med 10. in 12. uro (Cerklje ob Krki–OSVAD Postojna–Vojašnica Edvarda Peperka Ljubljana–Cerklje ob Krki).

Med izvajanjem vojaških letalskih operacij bo 15. polk vojaškega letalstva na letališču v Postojni zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

Dve letali Slovenske vojske Pilatus PC - 9M Hudournik v zraku

Letali Slovenske vojske Pilatus PC - 9M Hudournik | Avtor: Tadej Krese