Skoči do osrednje vsebine

Seminar na daljavo za učitelje, ki poučujejo slovenščino v Avstraliji

Danes je je pričelo vsakoletno strokovno izpopolnjevanje za učitelje, ki poučujejo slovenščino v čezoceanskih državah, ki ga tudi v letu 2021 organizirajo Urad Vlade Republike Slovenije (RS) za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo.
Sedi in gleda v računalnik, slika od spredaj, v ozdaju zastava in pano z logotipi urada.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: USZS

1 / 2

Seminar, ki običajno poteka v Slovenji, je tokrat, zaradi epidemioloških razmer, organiziran virtualno na daljavo, in sicer v tem in naslednjem tednu. Letos svoje znanje in metode učenja strokovno izpopolnjuje 7 učiteljev iz Avstralije.

Udeležence je danes, na prvi dan seminarja, uvodoma pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. Učiteljicam se je zahvalila za njihovo požrtvovalno delo ter skrb za ohranjanje slovenskega jezika med Slovenci, ki živijo v Avstraliji. Jezik je namreč pomemben del identitete. Epidemija je prinesla tudi nekaj dobrega; s poučevanjem na daljavo, prek sodobnih komunikacijskih orodji, je učenje slovenščine omogočeno tudi tistim, ki so bolj oddaljeni in se pouka v živo težko udeležijo. Ministrica je ob koncu izrazila upanje, da se na prihodnjem seminarju zopet srečamo v Sloveniji, saj je fizičen stik nenadomestljiv, prav tako so neprecenljive vezi, ki se stkejo med udeleženci seminarja ter občutki, ki jih učitelji prenesejo na svoje učence po obisku čudovite Slovenije.

Seminar bo namenjen osvežitvi in dopolnitvi znanja in metod poučevanja. Udeleženci bodo razmišljali o načinih poučevanja v okviru dopolnilnega pouka slovenščine v Evropi, izpopolnjevali bodo svoje znanje o metodah poučevanja z namenom razvijanja jezikovnih zmožnosti pri otrocih, najstnikih in odraslih, seznanili se bodo tudi z različnimi gradivi in njihovo uporabo, poseben poudarek pa bodo namenili spletnima portaloma Fran in Franček, ki pomagata pri učenju slovenščine. Svoje izkušnje bodo delile učiteljica iz Bosne in Hercegovine in učiteljici iz Nemčije, nekaj časa pa bodo namenili tudi motivaciji učencev in igram za razvijanje sporazumevalnih zmožnosti pri pouku na daljavo.

Pomembno je, da se letošnji seminar, čeprav virtualno, izvede, saj je odličen način za izmenjavo dobrih praks in za nadgraditev ter izpopolnitev znanj in metod, ki omogočajo kvalitetnejše poučevanje slovenskega jezika. Učenje jezika je namreč, poleg kulture, športa in drugih načinov stika s tradicijo in medsebojnega povezovanja, odlična pot za ohranjaje slovenske identitete tudi na drugi strani oceana.