Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik: »Povezljivost je jedro uspešne digitalne preobrazbe.«

Ministrstvo za javno upravo skupaj z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (International Telecommunication Union – ITU) 8. in 9. marca 2021 organizira spletni dogodek »Evropski regionalni forum o smiselni povezljivosti (Regional Forum for Europe on Meaningful Connectivity)«. Uvodoma je zbrane nagovoril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, na dogodku pa je v prvem panelu pod naslovom »Digitalni razkorak v Evropi: zagotavljanje smiselne in vključujoče povezljivosti« sodeloval tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo in informatiko Peter Grum.
minister sedi pred ekranom z zaščitno masko na obrazu, v ozadju slovenska zastava in zastava Evropske unije

nagovor ministra Koritnika | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Minister Koritnik je vsem udeleženkam dogodka najprej čestital ob mednarodnem dnevu žensk.

Slovenija podpira in spodbuja odprto razpravo o tako pomembni temi, kot je povezljivost, ki je že v preteklosti spremenila številne vidike našega poklicnega in vsakdanjega življenja, je uvodoma izpostavil minister ter opozoril, da je digitalna preobrazba lahko uspešna le, če jo spremlja zaupanje državljanov in podjetij.

»Povezljivost ima ključno vlogo za uspešno digitalno preobrazbo in prinaša številne gospodarske in družbene koristi,« je poudaril Koritnik ter spomnil na nepričakovane okoliščine, ki so zaradi krize COVID-19 dale neko novo dimenzijo. »V preteklem letu smo se naučili, da povezanost ni stvar izbire ali preferenc, temveč nuja, ki nam omogoča, da hodimo v šolo, delamo in komuniciramo z zunanjim svetom.«  Izpostavil je, da je pandemija COVID-19 sicer pospešila digitalizacijo in potrebo po boljši in širši povezljivosti, kar je na tem področju prineslo veliko koristi, do izraza pa so prišle tudi številne pomanjkljivosti in tveganja, ki jih je treba odpraviti. Bistveno moramo izboljšati širokopasovno pokritost in zagotoviti varnost 5G omrežja, poleg tega pa poskrbeti za to, da vsem omogočimo enako povezljivost in enake možnosti.

V nagovoru je minister poudaril tudi pomen sodelovanja na področju povezljivosti, s ciljem, izkoristiti prednosti, ki nam jih nudijo digitalne tehnologije. Pri tem je ponovno opozoril, da moramo zagotoviti enak dostop do informacijsko telekomunikacijskih tehnologij (IKT), pospešiti razvoj potrebnih veščin in v proces vključiti tudi ranljive skupine, kot so invalidi in starejši. »Menim, da je sodelovanje ključno za širitev naše digitalne infrastrukture ter povečanje uporabe digitalnih tehnologij,« je še dodal minister.

Dotaknil se je tudi povezovanja in sodelovanja na mednarodni ravni ter izpostavil globalno sodelovanje v okviru programov ITU, kar igra pomembno vlogo, ko gre za sistematične pristope in pomoč nacionalnim in regionalnim ekosistemom pri razvoju digitalnih inovacij. V nadaljevanju je predstavil nekaj primerov dobrih praks na področju digitalizacije v Sloveniji (Strategijo pametne specializacije in razvojno strategijo Digitalna Slovenija, nacionalni program za umetno inteligenco, digitalizacijo javne uprave, e trgovine, turizma in druge) ter napovedal, da bo digitalizacija eden glavnih poudarkov med predsedovanjem Svetu EU.

»Povezljivost je jedro uspešne digitalne preobrazbe, ki mora vključevati in pomembno prispevati k družbenemu in gospodarskemu razvoju«, je v zaključku še poudaril minister Koritnik ter udeležencem zaželel uspešno razpravo.

Minister Boštjan Koritnik je pred omenjenim dogodkom pripravil prispevek za ITU News (novice Mednarodne telekomunikacijske zveze). V prispevku je predstavil razmišljanje o razvoju in napredku Slovenije na področju digitalizacije ter opisal aktivnosti, pri katerih naša država uporablja digitalno tehnologijo v boju proti COVID-19. Prispevek je v izvirniku dostopen na spletni strani ITU: Slovenia’s digital development journey: Q&A with Boštjan Koritnik.

Program dogodka z vsemi informacijami je objavljen na spletni strani ITU.