Skoči do osrednje vsebine

8. marec tudi praznik vseh podeželskih žena

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Pomeni predvsem dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, ki so vidni tudi na področju kmetijstva oziroma na podeželju. Prispevek kmetic in podeželski žena je opazen predvsem z vidika trajnostnega kmetovanja, varne oskrbe s hrano in njihove pomembne vloge pri zmanjševanju revščine na podeželju. Seveda pa so ženske nenadomestljiva pomoč tudi pri drugih opravilih na področju gozdarstva, lova in ribištva.
Tematska infografika

Tematska infografika

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v takratni ruski prestolnici Petrogradu, iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. Ameriške socialistke so 8. marca 1910 prvič manifestirale za žensko enakopravnost. V spomin na te demonstracije pa je političarka Klara Zetkin še istega leta na 2. ženski konferenci v Kobenhavnu predlagala ta dan za mednarodni praznik žensk. Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje.

Ženske igrajo ključno vlogo na podeželju po vsem svetu, kjer si tako kot v družbi nasploh še vedno prizadevajo za enakopravnost z moškimi. Po podatkih Organizacije združenih narodov (OZN) namreč kar ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju. Združeni narodi ob tem dodajajo, da kmečke ženske v nerazvitem svetu z ročnim črpanjem vode zalagajo kar 80 % gospodinjstev brez tekoče vode. V EU v povprečju okrog 30 % kmetijskih gospodarstev upravljajo ženske. Ob vsem tem kmetice uživajo manj pravic od moških in se spopadajo s spolno diskriminacijo, kar je po oceni OZN največja ovira pri prizadevanjih za njihovo opolnomočenje.

Tudi v Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo. Pri nas delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih, znaša 48 %. V Sloveniji je že 29 % žensk nosilk kmetijskega gospodarstva, s čimer se povečuje njihova vodstvena vloga, kar pa je v nasprotju z njihovim družbeno-ekonomskim položajem, ki je v mnogočem še vedno slabši od moških.

Minister dr. Jože Podgoršek ob tem dnevu poudarja: "Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem za vse, kar tukaj pri nas postorite za naš sektor. Naj bo vaš praznik priložnost za mojo osebno zahvalo, saj izjemno cenim vaš trud in doprinos. Hvala vam, da z vašim ženstvenim značajem obvladujete zadane naloge. Hvala vam, da skupaj soustvarjamo prihodnost našega kmetijstva, gozdarstva, podeželja in tudi ribištva".

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zaveda specifičnega socialnega položaja predvsem kmečkih žensk, za kar je bil ustanovljen tudi Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja.

Ob mednarodnem prazniku vseh žena in deklet zato čestitamo vsem ženskam, ki prispevajo svoj pomemben delež pri kmetijskih opravilih, gozdarstvu, lovstvu, ribištvu in drugod na podeželju.