Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 5. 3. 2021 opravljenih skupaj 1.932.206 testiranj s PCR in HAG testi. 5. 3. 2021 je bilo opravljenih 35.195 testiranj, od tega 5.287 s PCR in 29.908 s HAG testi. Potrjenih je bilo 920 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,4 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 5. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 142.785 in z dvema odmerkoma 60.753 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 5. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 498 bolnikov s COVID-19, od tega 88 na intenzivni negi, 62 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb.

Minister za zdravje je danes obiskal Univerzitetno kliniko Golnik. Opozoril je na velik pomen cepljenja in pozval vse, naj se cepijo v čim večjem številu. V bolnišnicah se danes po dolgem času zdravi manj kot 500 bolnikov, kar je eden od pogojev za prehod v rumeno fazo.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 3. 2021 vključenih 468 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 22 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Štab CZ za Notranjsko je pripravljal organizacijski načrt za množično testiranje prebivalstva od 16. do. 20. 3. 2021. Opažajo, da se epidemiološka slika na zahodni strani Kraške planote izboljšuje, v občinah Hrpelje-Kozina, Divača in Sežana pa število okuženih narašča. Menijo, da je vzrok za to veliko število dnevnih migracij domačinov, ki hodijo na delo v obalno-kraško regijo.

Štab CZ za Obalno regijo je posredoval sporočilo poveljnika CZ Občine Piran, da v občini nimajo dovolj HAG testov za testiranje zaposlenih v vzgojno-varstvenih zavodih, zato jih skrbi, če bodo testiranje sploh lahko izvedli. Z Ministrstva za zdravje so podali odgovor, da ministrstvo trenutno HAG testov nima več na zalogi. Zdravstveni domovi so s tem seznanjeni. Če jim testov primanjkuje, jih morajo nabaviti sami, skladno s sklepom ministra za zdravje bodo stroški refundirani.

V več občinah so izvajali množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi za splošno populacijo.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Med vikendom imajo organizirana dežurstva. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Z večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 9.50 in 11.18 je bila na odseku regionalne ceste Vipava – Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 10.19 je na območju Raduhe občina Luče ob Savinji obstala premražena planinka. Posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) jo je s helikopterjem prepeljala do najbližje planinske koče, kjer so jo je prevzeli gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Koroške in jo z osebnim vozilom prepeljala v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 11.10 si je na pobočju od Rudnice proti naselju Brod, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so poškodovani osebi imobilizirali gleženj in jo na nosilih prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli prijatelji in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 13.37 je na planinski poti od Smokuškega vrha proti Sankaški koči, občina Žirovnica, planinka zdrsnila s poti in si poškodovala ramo. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo oskrbeli na kraju dogodka in prenesli v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled.

Ob 20.10 sta se na Komni, občina Bohinj, izgubili dve osebi. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj, ju našli in pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.02 je v naselju Podhom, občina Gorje, pri obrezovanju drevja oseba padla z lestve in se poškodovala. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podhom so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Bled.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 16.32 je med Gorjanskim in Ivanjim gradom, občina Komen, občanko poškodoval delovni stroj. Gasilci (PGD) Komen so nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana in jo nato prenesli do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Šempeter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 3.34 je na avtocesti v Šmarju – Sap v občini Grosuplje osebno vozilo trčilo v zadnji del kombiniranega vozila s prikolico na kateri je bilo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in razsvetljevanje kraja dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.34 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v vozilo pred seboj. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Domžale so eno osebo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.39 se je na hitri cesti na relaciji Vipava - Ajdovščina pripetila prometna nesreča, v kateri se je zaradi sunka burje prevrnila prikolica tovornega vozila. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali tovorno vozilo in nudili pomoč vlečni službi. Poškodovanih ni bilo. Nastala je materialna škoda.

Ob 20.20 sta v bližini Planine, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina. Odklopili so akumulatorja na vozilih, nevtralizirali iztekle motorne tekočine na vozišču in z osvetljevanjem kraja nesreče nudili pomoč policiji. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.51 je na Dolgem mostu v Ljubljani vlak povozil občana. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč drugim enotam. Občan je umrl na kraju nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.31 je v Gorici pri Šmartnem v občini Celje zagorelo v podstrešni sobi stanovanjske hiše. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Lopata so požar pogasili, odstranili ožgano pohištvo ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 14.30 je na Oljčni poti v Piranu gorela savna v stanovanjskem objektu. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran. O dogodku je bila obveščena policija in dežurni delavec elektro podjetja, ki je odklopil električno napeljavo.

Izpostava Kranj

Ob 14.35 je v naselju Hotemaže, občina Šenčur, zagorelo v zgornjem nadstropju stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Hotemaže in Šenčur so požar pogasili. Z ventilatorjem so prezračili celotno stanovanje v prvem nadstropju, s termovizijsko kamero pregledali žarišča, preverili podstrešje stanovanja in posesali požarno vodo. Z detektorjem ogljikovega monoksida so preverili prisotnost nevarnih plinov, vendar koncentracija ni bila povečana. Pogorelo je približno 10 kvadratnih metrov površine, poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.33 so v vasi Čagoše v občini Ivančna Gorica gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev PGD Temenica so domači pogasili goreče saje. Gasilci so pregledali kraj dogodka. Materialna škoda ni nastala.

Ob 18.51 se je v naselju Mekinje, občina Kamnik, zaradi dima pri uporabi žara na balkonu, v stanovanju sprožil požarni alarm. Gasilci iz PGD Kamnik so opravili meritev prisotnosti plinov in prezračili stanovanje. Ena oseba se je nadihala dima in so jo v oskrbo prevzeli reševalci NMP ZD Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.54 so na Goriški cesti v Ajdovščini gorele saje v dimniku večstanovanjske stavbe. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so ob prihodu ugotovili, da požara ni več. S termovizijsko kamero so preventivno pregledali okolico dimnika in dimno tuljavo.

Ob 19.05 so zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta v kraju Biljana v občini Brda. Posredovali so gasilci iz PGD Dobrovo in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Pogasili so požar, opravili čiščenje dimnika, prezračili prostore objekta in opravili pregled s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do očiščenja dimnika s strani pooblaščenega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 9.13 so se v Kobjeglavi, občina Komen, vnele saje v dimniku. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so očistili dimno tuljavo in jo pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.26 so v Ulici Stara Divača v Divači gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci iz ZGRS Sežana ter PGD Divača in Senožeče so pogasili goreče saje, očistili dimnik in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.52 je na Bernardinu v občini Piran zagorela palma. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so palmo pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.33 je  v Gornji Radgoni pri železniški progi gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 14.51 so v vaškem ribniku v naselju Hotinja vas, občina Hoče-Slivnica, opazili pogin rib. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor. O poginu rib so bile obveščen vse dežurne službe. Dežurni higienik je odpeljal približno sto kilogramov poginulih rib.

Ob 18.01 so v Valvasorjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor na dveh lokacijah posuli vpojna sredstva po izteklih motornih tekočinah.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 9.16 je v gozdu v neposredni bližini cerkve Sv. Trojice v Kamni Gorici, občina Radovljica, občan našel neeksplodirano minometno mino. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Gorenjske regije sta nevarno najdbo uničila na kraju.

Ob 16.57 je na Sorškem polju, naselje Žabnica, občina Kranj, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enota za varstvo pred NUS Ljubljanske in Gorenjske regije sta minometno mino kalibra 81 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne varno uničila na kraju najdbe.

Izpostava Maribor

Ob 10.00 sta v gozdu na območju naselja Pokoše, občina Sl. Bistrica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne in jo prepeljala v začasno skladišče.

Izpostava Ptuj

Ob 10.52 sta v naselju Vitan, občina Ormož, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja shranila na varno topovsko granato kalibra 105 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 13.18 je v naseljih Mali Obrež, Slogonsko, Župelevec in Bizeljsko v občini Brežice, zaradi okvare na daljnovodu Dobova 2 prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Delavci Elektra Celje so okvaro odpravili do 14.30.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.23 so gasilci PGD Rogatec na Ulici bratov Šanda v Rogatcu odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Ob 18.27 so v Miklošičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. Reševalcem NMP so tako omogočili dostop do obolele osebe ter preprečili iztek vode iz kopalniškega prostora stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 1.52 je počila vodovodna cev v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju. Posredovali so gasilci GARS Kranj in KP Kranj, ki so vodo zaprl, ter jo izčrpali iz objekta.

Ob 16.30 je na Velesovski cesti v Šenčurju zaradi okvare na sistemu centralnega ogrevanja iztekla voda. Gasilci PGD Šenčur so posesali vodo v kurilnici.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.55 so ob Vodnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili reklamni pano, ki je ogrožal mimoidoče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/