Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar obiskal Kliniko Golnik

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se je sestal z direktorjem doc. dr. Alešem Rozmanom. V ospredju pogovora so bili delo bolnišnice in kadrovski ter prostorski izzivi, kot ključni projekt pa sta opredelila izgradnjo novega izolacijskega centra.

Minister je v izjavi povedal, da je bila Klinika Golnik ena izmed najbolj obremenjenih bolnišnic med epidemijo in se posebej zahvalil vsem zaposlenim. Pohvalil je tudi vodstvo, ki je med epidemijo uspešno organiziralo delo v bolnišnici in sodelovalo na ravni celotne države. Direktorja doc. dr. Aleša Rozmana je zaradi poznavanja sistema in odlične strokovnosti povabil k vodenju zdravstvenega sveta, ki bo imenovan v prihodnjih dneh.

Doc. dr. Aleša Rozmana veseli, da minister kaže dobro razumevanje in poznavanje zdravstvenega sistema ter tudi razvojno naravnano miselnost. »Pri ne gre le za razvoj posameznih bolnišnic, ampak sistema kot celote, ki bo prijaznejši uporabniku in nas bo tudi informacijsko popeljal na novo stopnjo razvoja,« je dodal doc. dr. Aleš Rozman. Hkrati podpira spremembe, ki bi zdravstvo kot karierno izbiro približalo mladim, kar bi vodilo do kakovostnejših in varnejših storitev ter krajših čakalnih vrst. »Pri tem bo zelo pomembna izmenjava dobrih prask,« je še prepričan direktor Klinike Golnik.

Posebno pozornost so namenili izzivom, ki čakajo Kliniko Golnik. Ključna med njima bosta zagotavljanje zadostnega kadra in ustreznih prostorov. Po besedah ministra bodo na Golniku predvidoma do konca leta 2023 zgradili izolacijski oddelek s petimi etažami in skoraj 9000 kvadratnimi metri uporabnih površin. Projekt, za katerega pričakujejo 25 milijonov evrov kohezijskih sredstev, je v pridobivanju vse potrebne dokumentacije.

Trenutno namreč v stavbi nimajo prostora za izolacijski oddelek, tako da so bili primorani določene aparature prestaviti na hodnik. Sprva so načrtovali obnovo stare stavbe, a je ta v tako slabem statičnem stanju, da sta cenejša njeno rušenje in novogradnja izolacijskega oddelka. "Izolacijski oddelek bo ključnega pomena, saj je velika večina naših pulmoloških bolnikov v zimskem času podvržena takim ali drugačnim okužbam," je povedal doc. dr. Aleš Rozman. V njem bodo uredili sodoben mikrolaboratorij za tuberkulozo, kakršnega Slovenija kot edina država na Balkanu še nima.

V luči rezistentnih bakterij bodo uredili izolacijski oddelek za tuberkulozo. Prav tako bodo vzpostavili oddelke za izolacijo, ki jih bo mogoče uporabljati za izbruhe covida-19 ali gripe. Na Golniku so precej zmogljivosti, ki za covid-19 trenutno niso več potrebne, sicer že preusmerili v izvajanje rednih programov. Lanska realizacija je bila kljub covidu-19 na ravni bolnišnične oskrbe 97-odstotna, na ambulantni ravni pa 91-odstotna, je zaključil doc. dr. Rozman.

Minister je komentiral tudi aktualne epidemiološke razmere. Kot je izpostavil, se krivulja padanja števila primerov novega koronavirusa ustavlja. Čeprav je po dolgem času v bolnišnicah manj kot 500 bolnikov s covidom-19, pa je zlasti v luči novih različic po ministrovem mnenju še naprej potrebna previdnost.

Ob začetku cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je še posebej apeliral na 65.000 ljudi, ki delajo v trenutno odprtih sektorjih izobraževanja. »Upam, da se jih bo čim več odločilo za cepljenje, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte,« je povedal minister.

Zaveda se, da bo množično cepljenje šolnikov velika dodatna obremenitev za zdravstvene domove, s predstavniki katerih se je ta teden srečal na treh ločenih videokonferencah. »Pozval sem jih, naj se organizirajo podobno kot pri testiranjih, strategija cepljenja pa se bo prilagajala organizaciji in zalogi cepiv,« je zaključil minister.