Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 4. 3. 2021 opravljeno skupaj 1.895.201 testiranje s PCR in HAG testi. 4. 3. 2021 je bilo opravljenih 27.036 testiranj, od tega 5.435 s PCR in 21.601 s HAG testi. Potrjenih je bilo 881 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 16,2 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 4. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 138.264 in z dvema odmerkoma 55.331 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 4. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 521 bolnikov s COVID-19, od tega 85 na intenzivni negi, 32 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 4 osebe.

Najslabše epidemiološke razmere ostajajo v obalno-kraški statistični regiji, ki ostaja v rdeči fazi. Posavska in jugovzhodna statistična regija sta izpolnili pogoje za prehod v rumeno fazo, zato se bodo tam prihodnji teden še dodatno sprostili nekateri  ukrepi.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 3. 2021 vključenih 1.217 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 163 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Notranjsko je organiziral sestanek z vsemi župani v regiji, na katerem so se dogovorili, da bodo s pomočjo predstavnikov gospodarstva in medijev ozaveščali prebivalstvo naj spoštuje preventivne ukrepe in priporočila, saj opažajo upad spoštovanja veljavnih ukrepov.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

V klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so v petek, 5. 3. 2021, od 8. do 18. ure odgovorili na 987 klicev, od tega 66 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (40,3 %). Sledila so vprašanja s področja konzularnih zadev (17,6 %), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (8,1 %), testiranja (6,5 %), omejitve gibanja in zbiranja (5,5 %) in cepljenja (5 %).

  

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 15.17 je v Frankolovem v občini Vojnik močan sunek vetra delno razkril okoli 2 kvadratna metra strehe objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Frankolovo in Vojnik so zavarovali kraj dogodka, očistili strešnike iz cestišče ter s pomočjo teleskopskega dvigala prekril del strehe.

 

Udari strel

Izpostava Ljubljana

Ob 16.45 je v naselju Sobrače, občina Ivančna Gorica, strela udarila v streho cerkvenega zvonika. Gasilci PGD Sobrače so pregledali objekt. Požara ni bilo. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni uslužbenec Elektro Ljubljana.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.11 je na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, pričela veljati zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 16.46 je v naselju Prade, občina Koper, občanu pri delu vrtni stroj ukleščil roko. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP). Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.29 se je v Stožicah v Ljubljani uslužbenec Postaje konjeniške policije ponesrečil pri delu s konjem. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanca oskrbeli ter ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.15 je v Kokoričih, občina Križevci, pri delu s kombajnom oseba padla z njega in se poškodovala. O nesreči so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.35 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske(SV) poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor.

Ob 15.20 je posadka s helikopterjem SV poletela v Slovenj Gradec, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Kraj pristanka so zavarovali gasilci PGD Golavabuka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.24 sta v Šmartnem pri Litiji v križišču trčili osebni vozili. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Nudili so pomoč reševalcem NMP Litija pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.53 so v Brezovici pri Ljubljani na avtocesti v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Ena oseba je bila lažje poškodovana.

Izpostava Maribor

Ob 6.32 sta v naselju Spodnja Polskava, Občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica in Ptuj. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi in s tehničnim posegom rešili poškodovane osebe iz vozila ter jih predali ekipi nujne medicinske pomoči.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.43 je na relaciji Černelavci–Vanča vas, pri odcepu za Kupšince, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah. Za poškodovano osebo so poskrbeli reševalci NMP Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.42 sta na hitri cesti H4 pri Bazari, občina Šempeter-Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovani osebi so reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v SB Nova Gorica.

Ob 19.49 se je pred naseljem Plave v smeri proti Desklam, občina Kanal, zgodila prometna nesreča z udeležbo enega osebnega vozila. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 20.52 je v Solkanu, občina Nova Gorica, osebno vozilo zletelo s ceste. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator poškodovanemu vozilu. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 4.19 je v Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, v Centru za ravnanje z odpadki gorelo v prostoru za ločene odpadke. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Izpostava Celje

Ob 16.53 so v naselju Lokrovec, občina Celje, zagorele saje v peči in dimniku objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec - Dobrova so izpraznili kurišče ter prečistili dimniško tuljavo. Tuljavo in okolico so pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do odprave napake.

Ob 18.13 je v Pernovem v občini Žalec zagorelo v eni izmed sob na oddelku za dementne oskrbovance v domu za ostarele. Zaposleni so nemudoma pričeli z evakuacijo in evakuirali 9 oskrbovanih oseb. Posredovali so gasilci PGD Velika Pirešica, Ponikva pri Žalcu, Zavrh pri Galiciji, Žalec, Levec in Gotovlje. Zavarovali so kraj dogodka ter iz požara rešili dve poškodovani oskrbovani osebi, ki sta utrpeli opekline. Reševalci NMP Žalec in Celje so ju oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci so požar pogasili ter prezračili in pregledali celoten objekt. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Levec.

Izpostava Kranj

Ob 8.47 je na Jezerski cesti v Kranju zagorelo v predelu motorja stroja za izdelavo sekancev. Gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo so požar pogasili ter počistili izteklo hidravlično olje.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.27 so na Kamniški cesti v naselju Šmarca, občina Kamnik, v skladišču zagorele pnevmatike in ostal plastični material. Gasilci PGD Šmarca in Kamnik preprečili širitev požara na sosednji objekt, pogasili požar, ki je uničil štor na površini okoli 100 kvadratnih metrov, s penilom in razsvetljevali kraj dogodka.

Ob 17.01 so na Kamnogoriški cesti v Ljubljani zagorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci GB Ljubljan in PGD Dravlje so s tehničnim posegom očistili dimniško tuljavo. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje, dokler dimnik ne pregleda strokovno usposobljena oseba.

Ob 17.23 so na Lahovi poti v Ljubljani gorele saje v dimniku objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.27 so v ulici Ob Beli v Vipavi gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Vipava in pogasili goreče saje. 

Izpostava Novo mesto

Ob 22.07 je v Gorenjem Vrhpolju, občina Šentjernej, dim uhajal iz kamina in se po zračniku razširil po stanovanjski hiši. Gasilci PGD Gorenje Vrhpolje so prezračili prostore, preventivno pregledali dimnik in ostrešje ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Do požara ni prišlo.

Izpostava Ptuj

Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.

Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.58 je v Sketovi ulici v Ljubljani na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Lastnik je že sam pričel z gašenjem gorečega vozila pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato požar dokončno pogasili.

Ob 20.11 je na cesti Stari Log–Smuka v občini Kočevje zagorelo kombinirano vozilo na vozilu vlečne službe. Gasilci PGD Stara Cerkev in Kočevje so zavarovali kraj dogodka in pogasili goreče vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.56 je na Banjšicah, občina Nova Gorica, med vožnjo zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Čepovan in JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.29 je v Dobriču, občina Polzela, zagorelo v naravi. Ogenj se je razširil na okoli 300 kvadratnih metrov površine. Požar so pogasili gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Polzela in Ločica ob Savinji.

Ob 12.36 je v Turnem, občina Šentjur, gorela trava. Posredovali so gasilci PGD Slivnica in Šentjur. Pogasili so požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 15.45 je na območju Grč, občina Žalec, strela udarila v drevo, ki je pričelo tleti, ogenj pa se je razširil tudi na podrast pod drevesom. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini.

Izpostava Kranj

Ob 13.03 sta v Podkočni, občina Jesenice, gorela trava in grmičevje. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 so v Bolkovi ulici v Jaršah, občina Domžale, zagorele lesene deske. Požar so pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale.

Ob 7.15 so v Šmarci, občina Kamnik, ponovno zagorele pnevmatike na pogorišču zgodnje jutranjega požara. Posredovali so gasilci PGD Šmarca in Kamnik. Ponovno so premetali pogoreli material, ga prekrili s penilom in preiskovalcem omogočili nadaljnji pregled pogorišča.

Ob 11.12 sta ob Črnomeljski cesti v Kočevju goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 11.31 je v naselju Gaberje pri Stični, občina Ivančna Gorica, nadzorovano kurjenje zaraščene površine ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Stična so pogasili požar na površini okoli enega hektara.

Ob 11.53 je v naselju Gorenje, občina Kočevje, gorela suha trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Pogasili so jo gasilci iz PGD Stara Cerkev in Kočevje

Ob 13.04 je v naselju Ravno Brdo, občina Ljubljana, gorela travnata površina. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Prežganje in Lipoglav so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 15.46 je v naselju Goriča vas, občina Ribnica, gorela suha trava. Gasilci PGD Goriča vas so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 16.40 je v gozdu ob Poti Roberta Blinca v Ljubljani gorel kup odpadnih smrekovih vej. Ogenj se je razširil tudi na bližnja drevesa, grmovje ter travnato površino. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so pogasili požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov.

Ob 18.07 sta na Cesti na trato v Kočevju gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Gorela je suha trava in grmičevje.

Ob 18.21 sta v Klinji vasi, občina Kočevje, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje in Klinja vas so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 23.29 je ob Sneberski cesti v Ljubljani gorela baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova – Novo Polje so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.37 sta v Pušči, občina Murska Sobota, zagoreli slama in smeti na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Pušča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 je v Bukovem, občina Cerkno, občanu kontrolirano kurjenje ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Bukovo - Zakojca so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 19.48 je v naselju Vedrijan, občina Brda, ušlo izpod nadzora kontrolirano kurjenje. Posredovali so gasilci PGD Dobrovo, ki so ogenj omejili in pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.22 je v Brezju v Novem mestu gorela suha trava. Požar, na površini okoli 100 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 18.36 je v Starem Trgu ob Kolpi, občina Črnomelj, gorela suha trava. Požar, na površini okoli 400 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Stari Trg ob Kolpi.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.40 je pri naselju Kovk, občina Hrastnik, gorelo okoli pol hektarja travnate in gozdne površine. Gasilci PGD Hrastnik, Dol pri Hrastniku in Turje so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 0.21 so v Kosovelovi ulici v Sežani goreli zabojniki za papir in smeti ter živa meja. Požar so pogasili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 14.09 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije v Podljubelju, občina Tržič, odstranila dve minometni mini, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Ubojni sredstvi sta uničila na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.22 je v naselju Branik v občini Nova Gorica občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Ljubljanske regije so najdeno ročno bombo, mase 0,15 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, zaradi varnosti, na kraju najdbe razstrelili.

Ob 17.40 so za hišo v Lokavcu, občina Ajdovščina, naleteli na ubojno sredstvo. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Ljubljanske regije in nevarno najdbo, zaradi varnosti, na kraju najdbe razstrelili. Šlo je za ročno bombo mase 0,15 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.52 je na območju Ragovega loga v Novem mestu občan z detektorjem kovin v gozdu našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta odstranila na varno dve topovski granati kalibra 75 mm, italijanske izdelave, tulec protitankovskega naboja, nemške izdelave in 30 kosov pehotnega streliva. Vse najdbe so iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.44 je na Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Radenci na izvodu VOD Črešnjevci prišlo do izpada električne energije. Prizadetih je 856 odjemalcev. Delavci Elektro Maribor napako odpravljajo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.27 sta v objektu v Zoisovi ulici v Kranju gasilca GARS Kranj iz kabine okvarjenega dvigala rešila dve osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu težje osebe iz petega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 12.05 so v Povšetovi ulici v naselju Nožice, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili tehnično pomoč policiji pri pobiranju več kosov električnega orodja iz reke Kamniška Bistrica.

Ob 13.40 so v stanovanju večstanovanjskega objekta v Slamnikarski ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri reanimaciji obolele osebe.

Ob 14.23 so v Krimski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avtolestev vstopili skozi okno v stanovanje, kjer so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 7.15 so v kraju Plintovec, Občina Kungota, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.57 sta v Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.05 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v poslovnem prostoru počila vodovodna cev. Izteklo vodo so izčrpali gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/