Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 3. 3. 2021 opravljenih skupaj 1.866.478 testiranj s PCR in HAGT testi. 3. 3. 2021 je bilo opravljenih 33.016 testiranj, od tega 5.822 s PCR in 27.194 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 1.019 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,5 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 3. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 131.758 in z dvema odmerkoma 52.350 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 3. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 511 bolnikov s COVID-19, od tega 82 na intenzivni negi, 42 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 4 osebe.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 3. 2021 vključenih 1.133 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 112 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Pripadnik Enote za psihološko pomoč Civilne zaščite (CZ) je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

Štab CZ za Obalno regijo je poročal, da je stanje v regiji stabilno kljub dejstvu, da ima regija najvišje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Sloveniji. Glede na nizko število hospitaliziranih in število bolnikov na intenzivni negi sklepajo, da velika večina okuženih v regiji nima težjega poteka bolezni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Spremljali so podatke o številu okuženih s COVID-19 v organizacijskih enotah. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 836 klicev, od tega 49 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja konzularnih zadev (24,4 %). Sledila so vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (22,7 %), testiranja (10,8 %), cepljenja (10,1 %), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (8,6 %), omejitve gibanja in zbiranja (8,5 %) in omejitve na področju blaga in storitev (5,1 %).

 

Iskanje pogrešane osebe

Izpostava Kranj

Ob 6.52 so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica nadaljevali z iskalno akcijo za pogrešano osebo na Begunjščici, občina Radovljica. Osebo so našli mrtvo.

 

Potres

Izpostava Novo mesto

Ob 21.00 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Črnomlja, 80 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Črnomlja in okolice. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Novo mesto

Ob 11.35 se je na Novomeški cesti v Šentjerneju pri padcu z drevesa poškodoval občan. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 9.02 je na Jablancah, občina Kostanjevica na Krki, voznik traktorja zapeljal po brežini v potok. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so kraj zavarovali, s tehničnim posegom rešili voznika izpod vozila in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 11.25 si je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju Gorenje delavka poškodovala nogo. Reševalci NMP Velenje so poškodovano oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 12.32 se je v Babičih, občina Koper, na gradbišču pri delu poškodoval delavec. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.28 je v naselju Laniše v občini Kamnik prišlo do delovne nesreče s traktorjem. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik, ki so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega občana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 8.30 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Ilirske Bistrice v UKC Ljubljano.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 8.25 so gasilci PGD Ptuj s čolnom na reki Pesnici, občina Trnovska vas, iskali pogrešano osebo. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.52 so na regionalni cesti pri Spodnji Libni, občina Krško, trčili traktor, osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Krško so protinaletno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli po vozišču razlite tekočine, izvlekli tovorno vozilo, nudili pomoč pri odstranitvi vozil in nudil pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanega traktorista. Reševalci NMP Krško so ga oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.36 sta na avtocesti od Ivančne Gorice proti Biču trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Stična in Trebnje, ki so zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulator vozila. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.01 je na cesti Dvor–Lašče, občina Žužemberk, osebno vozilo zapeljalo s ceste ter se prevrnilo in obstalo na strehi. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, ki so osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 8.23 so v Kajuhovi ulici v Sevnici gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sevnica so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Celje

Ob 18.21 je na Levstikovi ulici v Žalcu prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Žalec, ki so kraj zavarovali, z gasilnikom na prah pogasili goreče delce v dimniku ter prepovedali nadaljnje kurjenje, do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 10.25 je na Gasilski cesti v Šenčurju, zagorela električna inštalacija v stanovanjski hiši. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur so požar pogasili, prostore pregledali s termo kamero in jih prezračili.

Ob 19.08 je prišlo do dimniškega požara v Spodnjih Gorjah, občina Gorje. Posredovali so gasilci PGD Gorje in Podhom, ki so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.44 je gorelo v sušilnici materiala na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 13.51 je zagorelo ostrešje poslovno stanovanjskega objekta v Mostah, občina Komenda. Gasilci PGD Moste, Komenda in Križ so pogasili goreče ostrešje v izmeri 6x6 metra. Odstranili so ožgane dele in zasilno prekrili ostrešje.

Ob 20.36 je ob ulici Pod Ježami v Ljubljani gorel čebelnjak. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje.

Izpostava Maribor

Ob 6.47 je v Zgornji Voličini, občina Lenart, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Voličina in Lenart so prekinili gorenje v peči, varovali dimnik do izgoretja saj, počistili dimniško tuljavo in preventivno pregledali s termo kamero. Obveščena je bila dimnikarska služba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.49 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Črnem vrhu, občina Idrija. Gasilci PGD Črni Vrh so dimniški požar pogasili in opravili pregled dimne tuljave s termo kamero in ogledalom.

Ob 15.17 so gasilci PGD Renče-Vogrsko v kraju Oševljek pogasili dimniški požar na stanovanjski hiši. Opravili so tudi čiščenje dimniške tuljave ter naročili lastniku, naj obvesti dimnikarja.

Ob 21.20 so se v zaselku Breg v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.47 je v naselju Veliki Dol, občina Krško, gorela suha trava. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Veliki Kamen in PGE Krško. Ena oseba je poiskala zdravniško pomoč, ker se je nadihala dima.

Ob 17.11 je pri naselju Dalce, občina Krško, gorelo v gozdu. Požar na površini približno 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Trn.

Izpostava Celje

Ob 12.45 so v Ravnah v občini Šoštanj gorele ciprese. Gasilci PGD Šoštanj-mesto so pogasili požar na površini približno15 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 16.48 so gasilci JZ GB Koper in PGD Dol v bližini vasi Bezovica, občina Koper, pogasili požar, ki je občanu ušel izpod nadzora pri kurjenju v naravnem okolju. Pogasili so približno 200 kvadratnih metrov površine.

Izpostava Kranj

Ob 10.55 je prišlo do travniškega požara v Kamni Gorici, občina Radovljica. Posredovali so gasilci PGD Kamna gorica in Podnart, ki so manjši požar trave pogasili.

Ob 16.42 je zagorelo na hribu na Straži v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice. Gasilci GARS Jesenice in PGD Koroška Bela so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.54 je na poti od Golega Brda proti Katarini, občina Medvode, zagorelo v gozdu. Požar na površini okoli 5 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Preska-Medvode.

Ob 10.36 je ob Cesti na Pečale, občina Ljubljana, občanki pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini približno 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 14.08 sta pri Čepljah, občina Kočevje, gorela trava in gozd. Posredovali so gasilci PGD Kočevje, Šalka vas in Predgrad, ki so pogasili travo, suho listje in grmičevje na površini okoli 3000 kvadratnih metrov.

Ob 14.55 je pri naselju Mahovnik, občina Kočevje, gorelo na travniku. Požar na površini približno 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Mahovnik.

Ob 15.01 so ob Cesti na trato v Kočevju goreli trava, ciprese in kup vejevja. Gasilci PGD Kočevje so pogasili približno 1000 kvadratnih metrov travnate površine, 10 cipres in kup vejevja.

Ob 16.07 je v Kremenici, občina Ig, gorelo na travniku. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ig.

Ob 17.24 sta zagorela trava in grmičevje pri Spodnji Slivnici v občini Grosuplje. Požar na površini okoli 2 ha so pogasili gasilci PGD Spodnja Slivnica.

Ob 17.48 je ob Grablovičevi ulici v Ljubljani na železniškem mostu tlel železniški prag. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so prag pogasili.

Ob 17.51 se je pri hipodromu Stožice v Ljubljani kadilo iz kupa vejevja. Gasilci GB Ljubljana, PGD Stožice in Tomačevo-Jarše so vejevje in okolico zalili z vodo.

Ob 18.00 je pri Kočevju gorela trava na površini približno 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 18.03 so pri naselju Željne, občina Kočevje, gasilci PGD Šalka vas in Kočevje pogasili približno 300 kvadratnih metrov goreče trave in podrasti.

Ob 19.20 je v naselju Velika Ilova gora gorela suha trava. Požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Velika in Mala Ilova gora.

Ob 21.34 je v bližini železnice na ulici Trati XIV v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 22.18 je na Trati v Kočevju gorela trava in grmovje. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasil gasilci PGD Kočevje.

Ob 23.14 je ob mostu v Dolenji vasi v občini Ribnica gorela trava na kupu. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolenja vas.

Izpostava Maribor

Ob 10.37 je prišlo na obrobju Stražunskega gozda v Mariboru do manjšega požara vejevja in podrasti. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pobrežje so požar pogasili.

Ob 13.33 so v industrijski coni v Rušah zaradi gostega črnega dima posredovali gasilci PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik. Na kraj so ugotovili, da so neznanci kurili izolacijo odpadnih električnih vodnikov, kar je povzročilo dim. Ob prisotnosti policije so pregledali območje, gašenje pa ni bilo potrebno.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.43 je pri naselju Leskovec, občina Novo mesto, gorel drog električne napeljave. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Brusnice so zavarovali območje in pogasili požar. Za izklop elektrike in odpravo napake je poskrbel dežurni delavec Elektro Ljubljana. Na kraju so bili prisotni policisti.

Ob 15.13 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 15.17 sta ob ulici Pot v gaj v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

Ob 17.57 sta v bližini naselja Gorenje Kamenje, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 12.41 sta pri naselju Gradišča, občina Cirkulane, gorela gozd in podrast. Gasilci PGD Cirkulane so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.20 je pri naselju Čolnišče v občini Zagorje ob Savi zagorel listnati gozd. Požar na težko dostopnem terenu, na površini približno 1,5 ha, so pogasili gasilci PGD Zagorje - mesto, Šentlambert, Loke, Ravenska vas in Čolnišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.16 je v Prevaljah gorel komunalni zabojnik. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 9.13 so na Oljčni poti v Kopru zaznali v stanovanju vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so stanovanje pregledali z eksplozimetrom. Zaznali niso puščanja plina. Zaprli so plinsko pipo in prezračili prostore. Lastnica bo poklicala serviserja za plinsko peč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 8.21 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Pohorski ulici v Mariboru, kjer je cestišču prišlo do iztekanja goriva iz osebnega vozila. Gasilci so z absorbentom sanirali izteklo snov v dolžini okoli 200 metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.14 se je pri mostu v Vavti vasi, občina Straža, iztekla neznana snov v reko Krko. Gasilci GRC Novo mesto so ugotovili, da je prišlo do izpusta fekalne vode. O dogodku so bili obveščeni policija in inšpektor za okolje, ki bodo ugotovili razlog.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 12.51 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije v Podljubelju, občina Tržič, odstranila minometno mino iz obdobja druge svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.26 sta pri kraju Log Čezsoški, občina Bovec, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, dva topovska vžigalnika in tri busterje po 0,37 kg vse italijanskega porekla.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.13 je v naselju Vinji Vrh, občina Šmarješke Toplice, občan našel neznano neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so varno odstranili in na kraju najdbe uničili ročno bombo nemške izdelave, iz obdobja druge svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 7.25 je bilo na Gomancih v občini Ilirska Bistrica najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske in Gorenjske regije. Italijansko ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne, kalibra 65 mm, mase 0,195 kg, sta uničila na kraju najdbe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

Ob 3.42 je na širšem območju naselja Leskovec, občina Novo mesto, zaradi požara na električnem drogu prišlo do izpada dveh transformatorskih postaj in prekinitve dobave električne energije 150 odjemalcem. Za vzpostavitev oskrbe z električno energijo bodo poskrbeli delavci Elektro Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.04 so v Babni Gori, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Sveti Štefan razžagali in odstranili podrto drevo s ceste.

Izpostava Maribor

Ob 16.04 so na Gosposvetski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.52 so na Ipavčevi ulici v Pekrah, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč pri prenosu obolele osebe in razsvetljavi reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/