Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v dialogu z evropsko poslanko Sophie In 't Veld 

Evropska poslanka Sophie In 't Veld (Renew/D66), ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve je na pogovor o izmenjavi mnenj o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami, povabila premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.
Predsednik vlade Janez Janša

predsednik vlade Janez Janša | Avtor: KPV

Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti sta že sporočila, da z veseljem sprejmeta povabilo na takšen pogovor, vendar pa bi izmenjava mnenj morala biti organizirana v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, seja bi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene.

V nadaljnjem dialogu z evropsko poslanko je predsednik vlade Janez Janša predlagal, da bi se pogovor z njim in ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem opravil v petek, 26. marca po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, saj fizična udeležba predsednika vlade in ministra za kulturo logistično v petek, 5. marca 2021 v Bruslju ni mogoča, predvsem, ker je bilo vabilo na razpravo posredovano tik pred zdajci. Predsednik vlade obenem predlaga, da bi 26. marca 2021 opravili poglobljen in izčrpen pogovor o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami.

Ponovno poudarjamo, da predsednik vlade z veseljem sprejema povabilo na javno izmenjavo mnenj o stanju v Sloveniji v okviru evropskih institucij, saj si je za tovrstno javno izmenjavo stališč prizadeval zadnje desetletje.