Skoči do osrednje vsebine

Finančna uprava se pridružuje obeleženju Svetovnega dne prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je današnji dan - 3. marec - razglasila za Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day). Vsako leto ta dan obeležimo tudi na Finančni upravi Republike Slovenije (RS), ki je v Sloveniji ena od služb za nadzor trgovine s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami.

Letošnji svetovni dan bo v znamenju teme: »Gozdovi in preživetje: ohranjanje ljudi in planeta«. Poudarek je na osrednji vlogi gozdov, gozdnih vrst in ekosistemov za naše preživetje. Gre tudi za spodbujanje trajnostnega razvoja in biotske raznovrstnosti, saj gozdovi v Sloveniji pokrivajo skoraj 60 odstotkov celotnega površja.

Tudi lani nekaj primerov nezakonitih vnosov

Okolje, biotsko raznovrstnost in trajnostni razvoj pa vse bolj ogroža tudi nezakonita trgovina s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. V boju proti njej ima pomembno vlogo tudi carinski organ pri Finančni upravi RS, ki opravljajo nadzor nad vnosom in iznosom osebkov živalskih in rastlinskih vrst, zavarovanih s Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (konvencija CITES). V letu 2020 je Finančna uprava RS pri nadzoru vnosa in iznosa blaga v in iz EU v petih primerih skupaj zasegla 37 CITES osebkov.

Uslužbenci mobilnih oddelkov so poleg primera  tihotapljenja kaviarja iz Ukrajine, ki je pripadal zaščiteni vrsti iz skupine jesetrovk (Acipenseriformes), odkrili še štiri primere tihotapljenja osebkov živalskih in rastlinskih vrst, ki  ne sodijo med zavarovane živalske in rastlinske vrste (13 osebkov različnih pasemskih vrst mačk,  32 golobov in 400 kosov sadik različnih vrst vrtnic).

Namig: Danes je morda pravšnji dan za obisk gozda na naravi prijazen način, prav tako pa je to tudi varen način za preživljanje prostega časa v času koronavirusa.

Prijetno praznovanje in ohranimo našo naravo!