Skoči do osrednje vsebine

V Kranju tudi o »zeleni obrambi« - uporabi vodikove tehnologije

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes obiskal Mestno občino (MO) Kranj, kjer se je najprej srečal z županom Matjažem Rakovcem. Beseda je tekla dejavnostih, ki jih za zajezitev covid-19, izvajajo v MO Kranj in okolici. Ministrstvo za obrambo bo, tako kot ostalim občinam, kjer je prisotna Slovenska vojska, skladno z odločbo Ustavnega sodišča plačalo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, kar prinaša možnost novih investicij v občini.

Minister Tonin je ob obisku z županom Rakovcem spregovoril tudi o »zeleni obrambi« in uporabi vodikove tehnologije za zagotavljanje energije. V ta namen bo na območju vojašnice v Kranju izvedena investicija v vodikove in električne polnilnice za potrebe civilnih in vojaških vozil. Vodikove in električne polnilnice bo ob Vojašnici Petra Petriča postavilo  Ministrstvo za obrambo. Projekt bo izveden v obliki javno-zasebnega partnerstva. Polnilnice bodo na voljo tako za vojaške potrebe kot za potrebe lokalnega prebivalstva. Financiranje projekta bo zagotovljeno tako z zasebnim kapitalom kot sredstvi podnebnega sklada. Zasebnik bo v skladu z Zakonom o javno-zasebnem partnerstvu pridobil 15-letno koncesijo. Kot je poudaril minister mag. Matej Tonin se Slovenska vojska tudi na ta način odpira navzven lokalnim skupnostim.

Minister je v nadaljevanju obiskal tudi Gasilsko reševalno službo Kranj. Ministrstvo za obrambo je prek požarnega sklada za nakup nove lestve, ki so jo kranjski gasilci v uporabo dobili lansko leto, prispevalo približno 300 tisoč evrov. 42 metrov visoka avtolestev je pomembna pridobitev za občino Kranj in sosednje občine.