Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na sestanku z zdravstvenimi ustanovami

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes organiziral on-line sestanek z zdravstvenimi domovi Osrednjeslovenske, Gorenjske in Savinjske regije. Zaradi lažjega poteka srečanja, so sestanki z zdravstvenimi domovi razdeljeni na tri dele, glede na regije. V naslednjih dneh bo minister sklical še preostala dva sklopa Zdravstvenih domov. Prav tako se je minister danes ločeno on-line srečal z vodstvi covid bolnišnic, specialnih bolnišnic in psihiatričnih bolnišnic.

To je bilo prvo srečanje ministra z zdravstvenimi ustanovami. Šlo je za zelo operativne sestanke, kjer so si minister in direktorji izmenjali aktualne informacije. Minister je izpostavil vlogo primarnega zdravstva, ki je ključnega pomena v epidemiji in pohvalil dobro odzivnost zdravstvenih domov v prvem in drugem valu. Prav tako je bila obravnava pacientov na sekundarni ravni zelo dobra. Z učinkovito reorganizacijo so dobili ustrezno zdravstveno oskrbo vsi pacienti, ki so jo potrebovali.

Direktorji domov so izpostavili težave, s katerimi se trenutno soočajo. Te so povezane predvsem z izvedbo cepljenja in hitrega testiranja. Vsi so se strinjali, da je cepljenje prebivalstva izjemnega pomena, zato bodo zdravstveni domovi izvedli vse napore, da bo izvedba cepljenja potekala čim bolj tekoče in nemoteno. Minister bo opravil razgovor z ministrico za šolstvo, kako bi v sodelovanju z lokalno skupnostjo kar najbolje organizirali tudi cepljenje šolnikov. Ostale teme, ki so se jih dotaknili na sestanku so bile predvsem sproščanje ukrepov v zdravstvu in nujnost napredka pri informatizacija ter obveščanju glede rezultatov testiranja in cepljenja. Minister bo na to temo opravil razgovore z Ministrstvom za javno upravo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Sistem zVEM je potrebno kar najhitreje informacijsko nadgraditi tako, da bi bil uporabnikom čim bolj prijazen in da bodo državljani do svojih izvidov poenostavljeno dostopali sami. Na ta način pa bi razbremenil tudi družinske zdravnike.

Pri bolnišnicah je beseda tekla predvsem o Izhodni strategiji za covid bolnišnice, kapacitetah in postopnem sproščanju ukrepov, da bo lahko zdravstvo začelo normalno delovati. Minister za zdravje bo v soboto obiskal tudi teren in sicer Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se bo srečal z direktorjem bolnišnice dr. Alešem Rozmanom.