Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek predal pomoč potresnemu območju Petrinje

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil dogodka, na katerem je v imenu Slovenskega lesnega združenja SLOLES hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji predal humanitarno pomoč potresnemu območju Petrinja na Hrvaškem. Humanitarna pomoč, ki so jo zbrali člani in nečlani združenja SLOLES in podjetje Slovenski državni gozdovi s hčerinskim podjetjem Snežnik, je v obliki gradbenega žaganega lesa in drugih končnih lesenih izdelkov, skupaj okoli 370 m3.

Današnjega dogodka so se v kompleksu nekdanjega Novolesa v Straži pri Novem mestu poleg ministra dr. Jožeta Podgorška, udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan, direktor družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin ter predstavniki združenja Sloles in drugih insitucij ter posameznikov s področja gozdno lesne verige.

Sodelujoči so se zahvalili slovenskim lesnim podjetjem, posazmeznikom in združenju, da so stopili skupaj za ta človekoljubni namen. Minister je v nagovoru dejal, da je današnja gesta namenjena pomoči tistim, ki so utrpeli največjo škodo ob potresu v Petrinji ter je dokaz, da znajo Slovenci nekaj narediti in stopiti skupaj ko je treba. »Menim, da je ta pomoč izjemno dobrodošla, predvsem pa je dober pokazatelj, da prijatelje spoznamo v nesreči. Gre tudi za dokaz, da sosedje prvi priskočijo na pomoč in pomagajo, Slovenci pa vse od prvega potresa na Hrvaškem dokazujejo, da so dobri sosedje. Prepričan sem, da bo ta gesta pripomogla k še boljšim odnosom med obema državama in dokazala, da ob nesreči najprej pomislimo na soseda.«

Na konvoju 9 polpriklopnikov so bili izdelki v obliki gradbenega žaganega lesa in drugih končnih lesenih izdelkov, vsega skupaj okoli 370 m3, ki ga bodo lahko prebivalci območja Petrinje in Siska uporabili pri prenovi ostrešij, predvidoma za več kot 30 stanovanjskih hiš. Humanitarna pomoč potresnemu območju Petrinja, ki so jo v humanitarni akciji zbrali člani in nečlani Slovenskega lesnega združenja SLOLES in podjetje Slovenski državni gozdovi d.o.o. s hčerinskim podjetjem Snežnik je bila simbolno predana veleposlaniku Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji Borisu Grigiću.

Minister si je nato ogledal tudi podjetje Solis Straža, ki je sodelovalo v humanitarni akciji in se v prostorih nekdanjenga Novolesa z večja avtomatizirano žago ukvarja z žagarstvom.

Že zjutraj pred dogodkom pa se je dr. Podgoršek sestal z županom in sodelavci Občine Straža, kjer so govorili o stanju na področju kmetijstva, še posebno o vinogradništvu na tem območju in nekaterimi težavami s katerimi se srečujejo.