Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 1. 3. 2021 opravljenih skupaj 1.798.723 testiranj s PCR in HAGT testi. 1. 3. 2021 je bilo opravljenih 52.490 testiranj, od tega 4.487 s PCR in 48.003 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 729 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 16,27 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 1. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 123.087 in z dvema odmerkoma 51.406 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 1. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 528 bolnikov s COVID-19, od tega 84 na intenzivni negi, 64 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 9 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 3. 2021 vključenih 1.417 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 161 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Spremljali so podatke o številu okuženih s COVID-19 v organizacijskih enotah. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.46 si je na Grintavcu pri zdrsu turni smučar poškodoval ramo. Poletel je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in letalcem reševalcem Gorske reševalne službe (GRS) Kranj. Smučarja so oskrbeli in prepeljali Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 15.12 se je med planino Blato in planino Pri Jezeru, občina Bohinj, pri padcu poškodoval turni smučar. Reševalci GRS Bohinj, dežurna ekipa HNMP Brnik in helikopter Slovenske vojske so poškodovanega turnega smučarja oskrbeli, ga z jeklenico dvignili v helikopter in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.40 se je v Završah, občina Mislinja, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Poškodovanega so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Slovenj Gradec reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.53 se je na območju Gorenje Trebuše v občini Tolmin pripetila gozdarska nesreča, v kateri je ena oseba utrpela poškodbe glave. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin, GRS Tolmin in dežurna ekipa HNMP Brnik ter helikopter Slovenske vojske. Reševalci so poškodovanega občana oskrbeli in ga kasneje predali dežurni ekipi HNMP. Helikopter Slovenske vojske je poškodovanca prepeljal UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.58 je v naselju Žvirče, občina Žužemberk, delavec padel s strehe in se poškodoval. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 20.55 so na Dečkovi cesti v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Celje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.40 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Dravograda v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dravograd so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu osebe od reševalnega vozila do helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.48 sta na Kidričevi cesti v Škofji Loki trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Škofja Loka so poskrbeli za dva poškodovana udeleženca.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 je pohodnica na Sv. Primož, občina Kamnik, opazila osebno vozilo, okoli dvajset metrov pod cesto. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so na kraju ugotovili, da je v vozili ukleščena oseba. Gasilci so stabilizirali vozilo ter s tehničnim posegom rešili voznika iz vozile ter ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanca odpeljali v bolnišnico.

Ob 15.49 je na avtocesti Ljubljana–Šentjakob, občina Ljubljana, prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.06 sta na avtocesti Domžale–Krtina, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, posuli iztekle tekočine ter izprali cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 18.17 je na avtocesti Šentjakob–Domžale, občina Domžale, na prehitevalnem pasu tovorno vozilo naletelo na drugo tovorno vozilo pred seboj. Gasilci GB Ljubljana in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka ter posuli iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.00 je v naselju Čentiba, občina Lendava, voznik osebnega vozila povozil dva pešca. Pri tem je ena oseba umrla.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.41 se je v kraju Vrtoče na cestni relaciji Miren–Renče, občina Miren - Kostanjevica, pripetila prometna nesreča v kateri je voznik motocikla zapeljal z vozišča in se pri padcu poškodoval. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, reševalci NMP Nova Gorica in patrulja policije Nova Gorica. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev in poskrbeli za odvoz poškodovanega motocikla.

Izpostava Ptuj

Ob 14.09 sta v Skorbi, občina Hajdina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom pomagali udeležencem iz vozil, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ptuj so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.31 je na Ribniku v občini Trbovlje osebno vozilo zbilo peški. Gasilci PGD Trbovlje so zavarovali kraj dogodka in reševalcem NMP Trbovlje pomagali pri prenosu oseb do reševalnih vozil. Prisotni so bili tudi patrulja policija Trbovlje.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.57 so na Blanci, občina Sevnica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Blanca so požar pogasili, prezračili prostore in s termovizijsko kamero, pregledali dimno tuljavo ter jo očistili.

Izpostava Celje

Ob 8.06 so v Gaberkah, občina Šoštanj, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Gaberke.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.02 so v naselju Zagradišče, občina Ljubljana, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro.

Ob 19.07 je v Trubarjevi ulici v občini Mengeš zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu ter kurišče zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 18.11 so na Kolodvorski cesti v Pivki v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Pivka so s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in jo očistili. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.57 je pred izvozom Logatec na primorski avtocesti, smer Koper, gorelo v motornem delu tovornega vozila. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Vrhnika in Verd so zavarovali kraj dogodka, opravili pregled vozila s termovizijsko kamero in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Dolnji Logatec in GB Ljubljana vendar njihovo posredovanje ni bilo več potrebno.

Izpostava Maribor

Ob 18.06 so na Ptujski cesti v Mariboru, posredovali gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, kjer je zagorelo osebno vozilo. Gasilci so vozilo pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 14.27 je na avtocesti med Razdrtim in Postojno, občina Postojna, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, ohladili motor vozila in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.19 so v naselju Gračišče, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž, pogasili požar suhe trave na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 15.48 je Pod Mirco v občini Jesenice gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 50 x 50 metrov so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.43 je v naselju Negastrn, občina Moravče, gorelo v naravi. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Moravče in Krašce.

Ob 14.22 so v Podgorici pri Pečah, občina Moravče, gasilci PGD Peče in Moravče pogasili gozdni požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 14.33 je ob Krošnjarski poti v Ribnici pri požigu trave občanu ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Ribnica so pogasili okoli tristo kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 16.24 so na Taborski cesti v Grosupljem, gasilci PGD Grosuplje, pogasili goreč material na površini okoli 15 x 5 metrov.

Ob 16.28 je med Letališko cesto in železnico v Ljubljani, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje - Novo polje so pogasili požar na površini okoli 200 x 50 metrov.

Ob 16.48 je na Vrtnariji v Vrhniki gorela bala sena. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika.

Ob 19.19 je v naselju Rajndol, občina Kočevje, gorela suha trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Kočevje in Mozelj.

Ob 20.16 sta v bližini naselja Koblarji v občini Kočevje zagorela podrast in grmičevje. Požar, na površini okoli 500 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Stara cerkev.

Izpostava Maribor

Ob 11.49 so v naselju Gladomes, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica posredovali, kjer je občan kuril suho travo. Ogenj, ki je ušel izpod nadzora so gasilci omejili in pogasili, pogorelo je okoli 1000 kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 18.20 je na Korenski cesti v Spodnjem Dupleku, občina Duplek, gorelo v naravi. Gasilci PGD Dvorjane so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.57 je občan opazil požar v naravi v bližini Vojščice v občini Miren - Kostanjevica. Požar, ki je zajel travinje in grmičevje v obsegu okoli 400 kvadratnih metrov, so gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica lokalizirali in pogasili.

Ob 20.15 je pri tovarni Goriške opekarne v Renčah, občina Renče - Vogrsko, iz neznanega razloga zagorelo v bližini zabojnikov za komunalne odpadke. Posredovali so gasilci PGD Renče - Vogrsko in požar pogasili. 

Izpostava Novo mesto

Ob 15.26 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorelo v naravnem okolju. Gasilci Gasilskega-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili okoli 2000 kvadratnih metrov suhe stelje in podrasti.

Ob 20.00 sta v naselju Jankoviči, občina Črnomelj, gorela podrast in suha trava. Gasilci PGD Adlešiči so pogasili ogenj na površini okoli pol hektarja.

Izpostava Postojna

Ob 13.36 je v naselju Bač, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Knežak, Koritnice, Zagorje in Ilirska Bistrica so pogasili požar na površini okoli 8 hektarjev zaraščene površine.

Ob 17.47 je med Podstenjami in Šembijami, občina Ilirska Bistrica, gorela trava. Gasilci PGD Knežak in Ilirska Bistrica so pogasili in izdatno zalili okoli 500 kvadratnih metrov goreče travniške površine.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 15.56 so na Prvomajskem trgu v Zgornjih Poljčanah, občina Poljčane, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije, odstranili ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne ter jo prepeljali v primerno skladišče do uničenja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.23 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije v kraju Kromberk, občina Nova Gorica, odstranila eno topovsko granato kalibra 149 mm, mase 36 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja varno uskladiščila.

Ob 13.45 sta v bližini naselja Čiginj, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, odstranila ročno bombo, mase 1,2 kilograma in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7,5 kilograma. Nevarni najdbi avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne sta do uničenja spravljeni v ustreznih prostorih.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 6.30 je bila v Ulici Vena Pilona v Kopru v dvigalu večstanovanjskega objekta ujeta oseba. Rešili so jo gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 16.49 so v Spodnjem Jezerskem, občina Jezersko, gasilci GARS Kranj nudili pomoč vzdrževalcu ceste in s pomočjo dvigala odstranili hlod z cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.45 je v Aškerčevi ulici v Domžalah v stanovanju padla težja oseba in ni mogla vstati. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri dvigu in namestitvi osebe nazaj na posteljo. Reševalci so osebo dokončno oskrbeli.

Ob 16.09 so v naselju Dvor, občina Stanežiče, gasilci PGD Stanežiče odstranili drevo, ki je viselo nad cesto in ogrožalo cestni promet ter mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 22.24 so v Sernčevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/