Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za zunanjo politiko o osvežitvi zunanjepolitične strategije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije se je danes na prvi seji sestal Strateški svet za zunanjo politiko v novi sestavi, ki ga vodi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, in razpravljal o osvežitvi aktualne zunanjepolitične strategije Republike Slovenije.

med sestankom

Člani strateškega sveta za zunanjo politiko | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Po daljšem premoru po prvi strategiji iz leta 1999 sta bili leta 2015 v državnem zboru oziroma na vladi potrjeni Deklaracija o zunanji politiki Republike Slovenije ter spremljajoči strateški dokument. Pri strateškem dokumentu, ki ga sprejema Vlada Republike Slovenije, gre za živ dokument, zato je, kakor je bilo predvideno tudi že ob njegovi predstavitvi leta 2015, nastopil čas za njegovo posodobitev oziroma osvežitev.

Člani Strateškega sveta so posebno pozornost namenili spremenjenim mednarodnim odnosom, zlasti spremenjenemu varnostnemu okolju, ki so ga v zadnjih letih zaznamovali tudi krepitev hibridnih in kibernetskih groženj, v zadnjem letu pa pandemija covida-19. Prav tako je pred novimi izzivi večstransko sodelovanje v svetu. Krepi se pomen transatlantskega sodelovanja, pa tudi potreba po sodelovanju demokracij na globalni ravni, še posebej pri soočanju z avtoritarnimi modeli vladanja. Skorajšnja Konferenca o prihodnosti Evrope opozarja na izzive, s katerimi se po brexitu in pandemiji sooča Evropska unija, tako na področju vloge Unije v globalnem svetu, kakor tudi njene strateške avtonomije na kritičnih področjih, gospodarske obnove, utrjevanju in razumevanju vladavine prava ter pri preprečevanju delitev znotraj Unije.

Prvi razmislek o osvežitvi je Ministrstvo za zunanje zadeve opravilo lani septembra na posvetu slovenske diplomacije. Prav v teh tednih pa v zunanjem ministrstvu na uradniški ravni pripravljamo predloge za osvežitev posameznih delov strategije.

Člani Strateškega sveta v novi sestavi so: prof. dr. Ernest Petrič iz Urada predsednika Republike Slovenije, g. Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ga. Monika Gregorčič, predsednica Odbora za zunanjo politiko državnega zbora, prof. dr. Dimitrij Rupel, prof. dr. Davorin Kračun, izr. prof. dr. Boštjan Udovič, prof. dr. Matej Avbelj, prof. dr. Marko Pavliha, Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luka Koper, Kaja Ciglič iz Microsoft Slovenija, prof. dr. Vito Bobek in prof. dr. Jure Leskovec. Dr. Leskovec in dr. Kračun sta v razpravi sodelovala preko avdio-video povezave.