Skoči do osrednje vsebine

Helikopterji Slovenske vojske februarja osemkrat poleteli na pomoč na smučišča

Helikopterska reševanja v februarju so zaznamovali helikopterski prevozi poškodovanih oseb v gorah in doma ter na smučiščih.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so februarja poletele na pomoč 30-krat, od tega so petkrat reševale v gorah in 25-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, od tega so osemkrat posredovale pri poškodbah na smučiščih. Pri tem so prepeljale 33 poškodovanih ali obolelih oseb in skupaj naletele nekaj več kot 30 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale že 64-krat, od tega so 15-krat posredovale pri reševanju v gorah, 46-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in trikrat za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 67 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 70 ur.

Letalstvo Slovenske vojske poleg nujnih helikopterskih prevozov zagotavlja tudi dežurno posadko letala Falcon, ki je februarja izvedla štiri prevoze za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Dežurne posadke 152. letalske eskadrilje so od podpisa pogodbe o sodelovanju (leta 2015) do danes izvedle 75 prevozov.

Večnamenski helikopter Bell 412 na smučišču.

Večnamenski helikopter Bell 412 na smučišču. | Avtor arhiv 15. PVL