Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 28. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.744.288 testiranj s PCR in HAGT testi. 28. 2. 2021 je bilo opravljenih 10.707 testiranj, od tega 1.451 s PCR in 9.256 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 243 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 16,7 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 28. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 121.532 in z dvema odmerkoma 51.243 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 28. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 543 bolnikov s COVID-19, od tega 91 na intenzivni negi, 16 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 11 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 3. 2021 vključenih 1.183 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 121 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Ob 1. marcu, dnevu Civilne zaščite, se je udeležil novinarske konference Ministrstva za obrambo in kratke slovesnosti ob podelitvi priznanj Civilne zaščite. Skupaj s predsednikom Republike Slovenije in ministrom za obrambo je obiskal Državni logistični center Roje.

Pripadnik Enote za psihološko pomoč CZ je izvedel razbremenilni pogovor za bolničarje ekip prve pomoči RKS, ki so pomagali v Kliniki Golnik.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.06 sta se na smučišču Krvavec, naselje Ambrož pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, pri trčenju poškodovala smučarja. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj so ju oskrbeli na kraju dogodka. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu ju je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 se je v bližini Toškega Čela v občini Ljubljana na nedostopnem terenu poškodoval kolesar. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Ljubljana in reševalci NMP. Poškodovanca so prenesli do reševalnega vozila in ga prepeljali v bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 11.37 je v Bukovžlaku v občini Celje med menjavo gume tovorno vozilo stisnilo osebo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj, s tehničnim posegom izpod vozila rešili osebo in pomagali reševalcem pri oskrbi. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 14.24 se je na planini Goška Ravan, občina Bled, pri delu v gozdu poškodoval delavec. Gorski reševalci GRS Radovljica so poškodovanca oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Bled.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.38 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj bo Dravi v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.04 so v ulici Pod gozdom cesta VI v Grosupljem gasilci PGD Grosuplje posredovali po prometni nesreči trka dveh osebnih vozil pri čemer je nastala samo materialna škoda. Z dežurnim delavcem CGP so posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah na cestišču in pospravili razbite dele vozil. Na enem od vozil so odklopili akumulator in usmerjali promet. 

Ob 16.08 je na cesti Pri Vrhu nad Želimljami, občina Škofljica, voznik zaradi zdravstvenih razlogov izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal na drugo stran cestišča in pri trčenju podrl steber lesene avtobusne postaje. Posredovali so gasilci iz Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter iz PGD Škofljica, Želimlje in Vrh nad Želimljami. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulator vozila ter nudili pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 15.46 je v naselju Dežno pri Podlehniku v občini Podlehnik voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, fiksirali vozilo, da se ni odkotalilo v dolino, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP Ptuj. Vozilo so zvlekli nazaj na cestišče in omogočili njegov odvoz.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.24 so na Trgu svobode v Trbovljah v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Trbovlje mesto so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj nezgode ter razlite tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.35 so v Ravnah v občini Šoštanj gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gaberke so varovali okolico dimnika do izgoretja saj in jo pregledali. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 13.27 so se v Retečah, občina Škofja Loka, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasili iz PGD Škofja Loka, Reteče-Gorenja vas, Godešič, Trata in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj. Požar so pogasili, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 16.59 so v stanovanjski hiši v Srednji vasi pri Šenčurju goreli koši za smeti. Aktivirani so bili gasilci GARS Kranj ter PGD Srednja vas in Šenčur. Še pred prihodom njihovim prihodom je lastnik sam pogasil požar. Gasilci so iznesli ožgane koše za smeti, pregledali prostore z termovizijsko kamero, jih prezračili in pomerili koncentracijo plinov.

Ob 19.45 so se v Mrzlem Vrhu, občina Žiri, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobračeva in Ledina so požar pogasili, preventivno pregledali dimniško tuljavo in okolico ter prepovedali kurjenje do dimnikarskega pregleda.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.39 je na Hladnikovi ulici v Ljubljani je gorela vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so pogasili požar ter prekopali in dokončno pogasili posamezna žarišča. Vrtna lopa velikosti 5x4 metre je pogorela v celoti. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 5.34 je v bližini naselja Dvorje, občina Cerklje na Gorenjskem, na polju gorelo zapuščeno tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.41 sta v Gazicah, občina Brežice, gorela podrast in grmičevje. Gasilci iz PGD Cerklje ob Krki in PGD Skopice so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Celje

Ob 11.39 je v Tovstem, občina Laško, zagorelo v naravi. Ogenj se je razširil na približno 3 hektarje mešanega gozda. Posredovali so gasilci iz PGD Laško, Rečica, Rimske Toplice in Sedraž. Požar so pogasili in sanirali požarišče. Reševalci NMP Laško so občanko, ki se je nadihala dima in utrpela lažje opekline prepeljali v bolnišnico.

Ob 15.02 je v Kaplji vasi v občini Prebold zagorel travnik in nizko grmičevje. Gasilci iz PGD Kaplja vas in Prebold so zavarovali kraj ter omejili in pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 je pri naselju Ravno Brdo, občina Ljubljana, gorelo v naravi. Požar na površini približno 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana ter PGD Prežganje in Sostro.

Ob 14.49 sta v bližini železniške postaje v Borovnici goreli trava in podrast. Gasilci iz PGD Borovnica so pogasili manjši požar.

Ob 15.14 je v Zgornji Besnici, občina Ljubljana zagorelo na robu gozda. Požar se je razširil v gozd. Posredovali so gasilci iz GB Ljubljana ter PGD Prežganje in Sostro. Pogasili so požar na površini okoli 350 kvadratnih metrov.

Ob 15.42 je v naselju Lesno Brdo, občina Vrhnika gorela trava. Gasilci iz PGD Drenov Grič-Lesno Brdo so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 17.09 je ob Podpeški cesti v občini Brezovica gorela trava. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci iz PGD Notranje Gorice-Plešivica.

Ob 19.11 je ob ulici Novo Polje, Cesta III v Ljubljani, ob gozdnem robu, v bližini gostišča gorel manjši kup vejevja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so požar pogasili.

Ob 20.12 je na Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorel kup umetnega odpadnega materiala. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so pogasili požar ter prekopali žarišča. Obveščena je bila tudi Policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.13 je v kraju Zadlog, občina Idrija, zagorel travnik ob hiši. Požar so pogasili gasilci iz PGD Črni vrh. Zgorelo je okoli 2 hektarja travnate površine.

Izpostava Postojna

Ob 14.48 sta med Kosezami in Zemonsko vago, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini približno dva hektarja so pogasili gasilci iz PGD Ilirska Bistrica.

Ob 19.33 je gorelo pri Dolnjem Zemonu v občini Ilirska Bistrica. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Pogorela je trava. Škode ni bilo.

 

Eksplozije

Izpostava Ptuj

Ob 11.01 je v naselju Sejanci, občina Sveti Tomaž iz štedilnika v kuhinji stanovanjske hiše uhajal plin, pri čemer je prišlo do manjše eksplozije. Ena oseba se je pri tem lažje poškodovala. Na kraju ji je je bila nudena prva pomoč. Gasilci PGD Savci so zaprli dovod plina na štedilniku, prezračili prostor in odstranili poškodovan štedilnik iz prostora.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 15.41 je v Industrijski ulici v Lenartu v Slovenskih goricah v strojnici trgovskega podjetja uhajal ogljikov dioksid. Gasilci PGD Lenart in Sveta Trojica so prezračevali prostore, dokler serviser ni odpravil napake.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 16.50 se je na gladini potoka Bistrica v Slovenski Bistrici pojavil masten madež naftnega derivata. Gasilci iz PGD Slovenska Bistrica so na potok postavili pivnike. Do pogina rib ni prišlo. O dogodku je bilo obveščeno vodnogospodarsko podjetje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.02 je na cesti Vrsno-Krn, občina Kobarid, iz traktorja po vozišču iztekla manjša količina goriva. Gasilci iz PGD Kobarid so madež nevtralizirali ter očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 14.03 je bila pri naselju Palčje, občina Pivka, poleg vhoda v Matijevo jamo najdena neeksplodirana topovska granata, ostanek obdobja JLA. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila na varno. Obveščene so bile ustrezne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 13.15 so v vasi Pongrce, občina Kidričevo, na njivi našli topovsko granato kalibra 75 mm, ostanek obdobja druge svetovne vojne. Policisti PP Ptuj so zavarovali kraj najdbe. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta granato odstranila na varno

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.11 so v Naselju heroja Maroka v Sevnici gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.43 so na Planinski cesti v Sevnici gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 2.06 je v Petrovčah v občini Žalec v stanovanjski hiši iztekala voda. Gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče so zaprli ventil in posesali vodo.

Izpostava Kranj

Ob 10.12 sta v večstanovanjskem objektu na Planini, občina Kranj, v kabini okvarjenega dvigala ostali ujeti osebi. Gasilci iz GARS Kranj so osebi s tehničnim posegom rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili pristojno servisno službo.

Ob 13.38 je v večstanovanjskem objektu v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju v kabini okvarjenega dvigala ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so jo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.56 so na Medvedovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 19.52 so v Podrečju v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale  prenesli težjega bolnika po ozkem stopnišču do reševalnega vozila. Prevzeli so ga reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Domžale in prepeljali v bolnišnico.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

V zadnjih dneh se je zaradi toplega in suhega vremena začela povečevati možnost nastanka požarov na prostem in v naravnem okolju v večjem delu države. Podobno vreme se bo še nadaljevalo, zato v prihodnjih dneh pri uporabi ognja na prostem in v naravnem okolju svetujemo previdnost, zlasti pri kmetijskih opravilih.