Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka sodelovala na neformalni videokonferenci ministrov za zdravje

Portugalsko predsedstvo je danes pripravilo neformalno videokonferenco EU ministrov za zdravje, na kateri so sodelovali tudi podpredsednik Evropske komisije, odgovoren za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas, komisarka za zdravje in varnost hrane ga. Stella Kyrikaides ter direktoraja Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropske agencije za zdravila (EMA). Srečanja na daljavo se je udeležila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Srečanja je vodila portugalska ministrica za zdravje, Marta Temido. Razprava med ministri je potekala o pojavu novih različic virusa SARS-CoV-2, izmenjali pa si so informacije o  nacionalnih strategijah testiranja in cepljenja.

Podpredsednik Evropske komisije Schinas in komisarka Kyrikaides  sta uvodoma predstavila aktivnosti, ki potekajo na ravni EU, glede zagotavljanja koordiniranega sodelovanja na ravni EU. Prejšnji teden je Evropska komisija izdala Sporočilu Komisije „Inkubator HERA: Skupno predvidevanje grožnje zaradi različic COVID-19“, kar bo pripomogle k krepiti zmogljivosti za spremljanje in odkrivanje, da bi čim prej identificirali različice in s tem nadzorovali njihovo širjenje. 17. marca bo Komisija predstavila postopno omilitev ukrepov, pri čemer opozarja vzdržen proces ter neoviran prost pretok blaga in ljudi. Potrebno je povečanje produkcije zdravil, zato potekajo nadaljnji pogovori s farmacevtsko industrijo.

Direktorica ECDC je predstavila trenutno situacijo glede novih variant SARS-CoV-2. Zaskrbljujoče je, da so nove variante bolj prenosljive, zato so potrebni učinkoviti ukrepi. Opozorila je na povečano sekvencioniranje testov in spoštovanje ukrepov.

Izvršna direktorica EMA je podala informacijo glede proizvajalcev cepiv, do sedaj so dovoljenje dobila tri cepiva: Phizer, Moderna, AstraZeneca.  Kmalu bo na voljo tudi cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, v naslednjih mesecih še Novavax in Curevac. Trenutno odobrena cepiva varujejo tudi proti varianti virusa ZK, pripravili so smernice za povečanje pripravljenosti na pojav novih variant.

Države članice, tudi Slovenija, so v razpravi predstavile situacije glede novih variant, svoje izkušnje s področja izvajanja sekvencioniranja testiranja, strategij testiranja in cepljenja. Največji delež sekvencioniranja imata Danska in Luksemburg. Države članice na področju testiranja sledijo priporočilom EU in pozdravljajo seznam hitrih antigenskih testov (HAT), ki ga je obravnaval Odbor za zdravstveno varnost. Seznam se mora posodabljati, na področju HAT pa mora biti preudarna in stroga regulacija. Kot ključno za spopadanje z novimi variantami SARS-CoV-2 so države članice izpostavile cepiva naslednje generacije ter promocijo cepljenja. Izpostavili so težave zamud pri dobavi cepiv in opozorile na obveznosti farmacevtskih podjetij, s katerimi je Komisija že sklenila pogodbe. Države članice, vključno s Slovenijo, podpirajo nov evropski načrt pripravljenosti na biološko obrambo proti različicam COVID-19, ki se imenuje „HERA inkubator“. Države članice so izpostavile, da je nujno za enotno in učinkovito testiranje in cepljenje izmenjevanje najboljših praks.

Državna sekretarka Forte je predstavila situacijo glede novih variant  v Sloveniji. Od začetka leta smo identificirali 56 primerov britanske variante in en primer južnoafriške variante v Sloveniji, vendar nismo odkrili nobenega primera brazilske variante. Slovenski nacionalni laboratorij za zdravje je razvil nacionalno strategijo za sledenje znanih in novih variant SARS-CoV-2. Namen sledenja je hitro odkrivanje novih, bolj nalezljivih različic virusa in spremljanje njihovih vzorcev širjenja.

Načrt, med drugim, vključuje spremljanje širjenja novih različic med ljudmi, ki so okuženi z SARS-CoV-2, in sicer s sekvencioniranjem celotnega genoma virusa in spremljanjem novih variant med ljudmi z dodatnimi presejalnimi testi. Zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja vedno večje število novih različic virusa, potrebujemo usklajeno upravljanje v EU.  

V nadaljevanju je državna sekretarka predstavila uvedbo testiranja pred ponovnim odprtjem šol, zaposlenih v trgovinah in nekaterih storitvene dejavnosti. Na koncu je državna sekretarka predstavila potek cepljenja v Sloveniji skladno s slovensko strategijo cepljenja.