Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 27. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.733.281 testiranj s PCR in HAGT testi. 27. 2. 2021 je bilo opravljenih 8.077 testiranj, od tega 2.611 s PCR in 5.466 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 451 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,3 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 27. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 121.289 in z dvema odmerkoma 51.239 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 27. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 529 bolnikov s COVID-19, od tega 93 na intenzivni negi, 16 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 2. 2021 vključenih 443 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 14 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Na smučiščih so izvajali poostren nadzor.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 so se na območju Velike planine v občini Kamnik izgubili češki turisti. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so jih našli na območju Kuklarjev na neprehodnem terenu. Nepoškodovane so pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.18 je v Podvolovljeku, občina Luče, pri jahanju oseba padla s konja in se poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci iz Zdravstvenega doma (ZD) Mozirje, posadka s helikopterjem SV pa jo je v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Luče so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 10.56 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval deskar na snegu. Posredovali so reševalci na smučišču, ki so osebo oskrbeli.

Ob 11.34 se je na Pokljuki, občina Bohinj poškodovala smučarka. Posredovali so reševalci na smučišču in ekipa Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled.

Ob 16.54 se je poškodovala smučarka na smučišču Vogel, občina Bohinj. Posredovali so reševalci na smučišču, ki so smučarko oskrbeli in prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 se je na plezališču Strug v Idrijski Beli, občin Idrija, pri padcu poškodoval plezalec. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Idrija in reševalci NMP Idrija, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč, opravili imobilizacijo in pripravili za prevoz. Poškodovanca so z vitlom dvignili v helikopter Letalske policijske enote (LPE), ki ga je v spremstvu dežurne ekipe GRS z Brnika prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.37 se je v bližini naselja Gaberje, občina Novo mesto, občanka poškodovala pri hoji po gozdu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.46 je pri sestopu s hriba na Katreževo pot v Ljubljani občana obšla slabost. Padel je in se poškodoval po glavi. Na pomoč so prišli reševalci GRS Ljubljana, ki so občana pospremili do reševalnega vozila. Reševalci NMP UKC Ljubljana so občana dokončno oskrbeli ter ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.24 so v vaškem vodnem zajetju v naselju Hlebče, občina Velike Lašče, našli utopljeno osebo.  Gasilci PGD Velike Lašče so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč ostalim službam na kraju. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 16.10 se je na območju naselja Breg, v kanjonu reke Save Dolinke, občina Žirovnica, izgubil najstnik. Gorski reševalci GRS Radovljica so otroka izsledili in pripeljali na Breg, kjer so ga predali policistom Policijske uprave (PU) Kranj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.20 sta na cesti Križaj – Kostanjevica na Krki, občina Krško, trčili motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe ter reševalcem NMP pri imobilizaciji in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.52 je na cesti med Tolminom in Mostom na Soči, občina Tolmin, voznik z osebnim vozilo zapeljal z vozišča in se pri tem prevrnil na bok. Gasilci PGD Tolmin so kraj nesreče zavarovali in razsvetljevali, prevrnjeno vozilo postavili nazaj na kolesa, preventivno odklopili akumulator, z absorbenti posuli in nato očistili po vozišču razlite motorne tekočine ter nudil pomoč delavcem avtovlečne službe pri natovarjanju vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.12 je na Otočcu, občina Novo mesto, prišlo do trčenja med kolesarjem in osebnim vozilom. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu in pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri prenosu do reševalnega vozila. Osebo so oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 16.41 se je v naselju Spodnja Hajdina, zgodila prometna nesreča. Gasilci PGD Ptuj so kraj nesreče protinaletno in požarno zavarovali, odklopili akumulator ter nudili pomoč NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.17 je na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu padel kolesar in se telesno poškodoval. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so kolesarja na kraju oskrbeli in pripeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.01 so na Cesti 4. julija v Krškem v dimniški tuljavi gorele saje. Gasilci PGE Krško in PGD Videm ob Savi so ogenj pogasili, prezračili prostore in območje ob dimniku pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 23.20 se je na Jezerski cesti v Kranju kadilo iz trgovskega centra. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Primskovo so pregledali objekt in ugotovili, da se kadi zaradi napake na kompresorju za hladilne vitrine, ker je prišlo do izpusta olja na pregreto ohišje kompresorja. Gasilci so izklopili okvarjeni kompresor in nato prezračili prostore.

Ob 23.36 se je na Savski Loki v Kranju v industrijskem obratu zaradi okvare pregrevala peč za kaljenje. Posledično je zagorelo v okolici peči. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili, prezračili prostore in izklopili peč.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 se je na Zelenovi ulici v Ljubljani v stanovanjskem objektu vnel stropni grelec. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj, ki so pogasili požar, iznesli ožgane dele stropa ter prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

Izpostava Maribor

Ob 13.11 je v Ulici Ele Kristl v Lenartu v Slovenskih goricah prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Lenart in Sveta Trojica so dimnik varovali do izgoretja saj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.19 je v Ulici Janka Uršiča v Kobaridu gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so pogasili dimniški požar in opravili pregled dimnika s termo kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 12.01 je v Dražencih, občina Hajdina, gorel elektro drog. Posredovali so delavci Elektra Maribor in gasilci PGD Draženci.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.15 je v naselju Sele v občini Šentjur gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini približno 0,8 ha so pogasili gasilci PGD Slivnica, Šentjur in Kalobje.

Ob 15.46 je v Lokovini, občina Dobrna, gorela suha trava. Gasilci PGD Dobrna so travniški požar na površini približno 0,5 ha omejili in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 9.11 je v Ospu, občina Koper, občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel iz nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so požar pogasili.

Ob 9.26 so v Gažonu, občina Koper, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče pogasili manjši požar na prostem.

Izpostava Kranj

Ob 15.14 je v Lešah, občina Tržič, pri kurjenju suhe trave v naravnem okolju ogenj ušel iz nadzora in se razširil v bližnji gozd in travnik. Gasilci PGD Leše, Bistrica pri Tržiču in Križe so travniško - gozdni požar pogasili na površini približno 0,8 ha. O požaru so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Ob 18.52 je na relaciji Železniki - Podlonk, občina Železniki, gorelo v gozdu. Gozdni požar so pogasili gasilci PGD Selca in Železniki.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.07 je v Kočevju gorela trava na površini približno 1000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 13.38 je v naselju Trata v Kočevju gorela trava. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. O dogodku je bila obveščena policija.

Ob 15.52 sta pri Kočevju goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje in Klinja vas so pogasili požar na površini približno enega hektara. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 19.32 je na ulici Kostevc v naselju Dolenja vas, občina Ribnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolenja vas.

Ob 19.41 je v bližini Črnomeljske cesta v Kočevju gorela trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 10.50 sta pri naselju Zgornja Velka, občina Šentilj, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Velka so pogasili travniški požar na površini približno 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.09 je gorelo pod vasjo Stomaž, občina Ajdovščina. Gasilci GRC Ajdovščina so na kraju ugotovili, da gre za kontrolirano kurjenje, vendar so gorečo travo vseeno pogasili. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.44 sta v bližini naselja Sovinek, občina Semič, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Semič so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 12.16 sta v bližini ulice Ob potoku v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 14.08 sta na Barončevem hribu v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov.

Ob 14.22 sta ob ulici Pot v Gaj v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 18.41 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13:29 so pri naselju Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, gorele stare bale sena. Posredoval je gasilec PGD Jelšane, ki je požar pogasil. Škode ni bilo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 21.06 so v VII ulici v Homcu, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale na prošnjo policistov PP Domžale iz reke Kamniške Bistrice iznesli več kosov ročnega in baterijskega orodja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.50 je bila pred vasjo Huda Polica v občini Grosuplje na jasi ob gozdu najdena italijanska ročna bomba iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta nevarno najdbo varno uničila na kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.22 je občan na njivi v Kostanjevici na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, našel Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave in ročno bombo avstrijske izdelave. Obe nevarni najdbi sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.26 je v Šaleku, občina Velenje, v večstanovanjskem objektu obstalo dvigalo. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom iz dvigala rešili dve ujeti osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.57 je v Župančičevi ulici v Domžalah iztekala voda v stanovanju. Gasilci CZR Domžale so  zaprli ventil vode in posesali izteklo vodo.

Ob 13.10 so na Cesti v Gorice v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom omogočili policiji in reševalcem vstop v stanovanje, kjer se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.12 je v poslovnem objektu na Ozarah v Slovenj Gradcu počila vodovodna cev. Voda je poplavila dva nadstropja.  Posredovali  so gasilci PGD Stari trg in Komunalno podjetje Slovenj Gradec. Zaradi nastale škode so bile o dogodku obveščene pristojne službe.

Ob 7.27 sta na Trgu na Prevaljah posredovala poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem, ki sta v spremstvu policije s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so osebo na kraju oskrbeli in jo prepeljali v Splošno Bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 11.52 je v Kotljah, občina Ravne na Koroškem, zaradi zamašene kanalizacijske cevi prišlo do zalitja kletnih prostorov stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kotlje in delavci komunalnega podjetja Ravne na Koroškem, ki so izčrpali vodo ter očistili kanalizacijsko cev.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/