Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

 

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 26. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.724.910 testiranj s PCR in HAGT testi. 26. 2. 2021 je bilo opravljenih 32.050 testiranj, od tega 4.861 s PCR in 27.189 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 948 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,5 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 26. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 120.377 in z dvema odmerkoma 51.228 oseb.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji spet veljajo strožji ukrepi. Gibanje med občinami znotraj regije je dovoljeno, vstop v regijo in izstop iz nje pa le izjemoma. Znova je prepovedano tudi zbiranje ljudi. Policija bo med vikendom poostreno nadzirala spoštovanje ukrepov v tej regiji.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 26. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 513 bolnikov s COVID-19, od tega 95 na intenzivni negi, 49 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 13 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 27. 2. 2021 vključenih 494 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 18 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja. Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Poostren nadzor ta konec tedna izvajajo na smučiščih.

 

Potresi

Ob 4.05 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Vinice pri Črnomlju, 89 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vinice in Učakovcev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.19 je bila na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Prepoved je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.21 se je na Gortini v občini Muta pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Poškodovanko so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor reševalci Zdravstvenega reševalnega centra (ZRCK) Ravne na Koroškem.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.08 se je v bližini naselja Razkrižje, občina Šafarsko, pri podiranju drevesa poškodoval občan. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.03 je na Otiškem Vrhu v občini Dravograd na težko dostopnem terenu pohodnika obšla slabost. Posredovali so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Maribor - skupina Radlje ob  Dravi. Oseba je umrla na kraju dogodka.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 23.12 so na območju Senovega, občina Krško, vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Dolenjska in Kinološke zveze Slovenije (KZS) Skupina 8 nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.24 sta v kraju Črešnjice, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in po izteklih motornih tekočinah posipali vpojna sredstva. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so tri poškodovane osebe oskrbeli in jih prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Postojna

Ob 13.41 se je na cesti med zaselkom Liplje in naseljem Planina, občina Postojna, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Postojna in Planina, kot prvi posredovalci, so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na motornem kolesu, nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli. V UKC Ljubljana pa je poškodovanega motorista prepeljala s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.11 je na Trgu rudarjev na Senovem, občina Krško, zagorelo v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Senovo so požar pogasili, spraznili kurišča v dveh etažah in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Lastnikom so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 6.11 je v naselju Jagodje, občina Izola, zagorel pomožni objekt. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 so na Cesti vstaje v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tacen in GB Ljubljana so dimniško tuljavo očistili, preventivno odkrili strešno kritino in pregledali okolico tuljave ter prelili z vodo izolacijo za opažem. Stanovalcem so prepovedali kurjenje do prihoda pooblaščene dimnikarske službe.

Ob 16.03 so v Vrzdencu, občina Horjul, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vrzdenec so počakali do izgoretja saj, očistili dimnik in okolico preverili s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.14 so v kraju Preserje, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Dimniški požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Dornberk.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.51 je v kraju Ševnica, občina Mirna, gorela stanovanjska hiša. Ogenj, ki je uničil mansardno stanovanje in celotno ostrešje hiše so lokalizirali in pogasili gasilci PGD Mirna, Ševnica, Volčje njive, Selo pri Mirni ter zaradi pomoči pri oskrbi jeklenk gasilec PGD Trebnje. V požaru so bile lažje opečene štiri osebe, katere so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje oskrbeli na kraju. Zaradi izklopa elektrike na objektu je bil obveščen dežurni delavec Elektro Ljubljana. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Ševnica in Mirna.

Izpostava Postojna

Ob 12.31 je na Tržaški cesti v Postojni zagorela elektro omarica v stanovanju večstanovanjskega objekta. Požar so stanovalci pogasili pred prihodom gasilcev PGD Postojna, ki so skupaj z dežurnim delavcem Elektro Primorske pregledali celoten objekt in ugotovili, da gre za večjo napako na električni napravi v stavbi. Gasilci so tudi prezračili objekt.

Ob 14.11 so se v naselju Volče, občina Pivka, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Košana so počakali do izgoretja saj, očistili dimnik in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.00 je na Cesti na Vrhovce v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Brdo so pogasili požar, ki je uničil vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.45 je v Kortah, občina Izola, občanu zaradi vetra ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Korte.

Ob 16.12 je v Krkavčah, občina Koper, zagorelo v podrastju. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče.

Izpostava Kranj

Ob 23.07 je na Cesti Jaka Platiše v Kranju na križišču gorela pnevmatika. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili in počistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.18 je na Poljanah pri Primskovem, občina Šmartno pri Litiji, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora in se razširil po travniku. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Primskovo.

Ob 17.09 je v naselju Spodnja Slivnica, občina Grosuplje, gorela trava. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Spodnja Slivnica.

Ob 17.23 je ob gozdni cesti od Male gore proti Črnemu vrhu v občini Kočevje gorelo na travniku. Gasilci PGD Stara Cerkev so pogasili okoli 30 kvadratnih metrov trave in suhih smrekovih vej.

Ob 17.15 so ob Celovški cesti v Ljubljani gasilci PGD Gunclje-Male Vižmarje pogasili okoli tri kubične metre gorečega vejevja.

Ob 19.15 so v Udvančevi ulici v Ljubljani gasilci PGD Ježica na nasipu kamniške železnice pogasili nepogašeno kurišče površine okoli 50 kvadratnih metrov.

Ob 23.38 so v naselju Praproče, občina Kamnik, zagorela drva v skladovnici. Požar, ki je uničil okoli pet kubičnih metrov drv, so pogasili gasilci PGD Šmartno v Tuhinju in Kamnik.

Izpostava Maribor

Ob 19.24 so na Miklavški cesti v Spodnjih JZ GB Maribor in PGD Hoče pogasili manjši požar podrasti ob avtobusnem postajališču.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.57 je v naselju Markovci, občina Šalovci, gorela suha trava. Požar, ki je zajel okrog štiri are površine, so pogasili gasilci PGD Markovci in Šalovci.

Ob 20.25 so v naselju Zgornje Konjišče v občini Apače kurili veje, zaradi česar je ogenj zajel bližnje drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Podgorje iz Apaške doline in Apače.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.49 je v naselju Velika Loka, občina Trebnje, pri žagi gorela odpadna žagovina. Požar so pogasili gasilci PGD Velika Loka.

Ob 15.22 sta na Poganškem vrhu v Novem mestu goreli suha trava na travniku in podrast v gozdu. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 16.20 je na Barončevem hribu v Novem mestu gorela suha trava. Požar na površini okoli 40 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto.

Ob 17.09 je na Barončevem hribu v Novem mestu gorela suha trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 18.05 sta Pod Šipčevim hribom v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 18.26 sta na Poganškem vrhu v Novem mestu gorela podrast in suho grmičevje v gozdu. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 18.37 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 20.10 je v bližini ulice Brezje v Novem mestu gorelo v naravnem okolju. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar suhe trave in podrasti na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 20.42 sta na Poganškem vrhu v Novem mestu ponovno gorela podrast in suho grmičevje v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov suhe trave in okoli 50 kvadratnih metrov gorečega grmovja, v katerem so bile zažgane avtomobilske gume.

Ob 21.38 sta v Prečni, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili ogenj na površini okoli 800 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 15.22 sta nad vasjo Studeno v občini Postojna gorela grmičevje in podrast. Gasilci PGD Studeno so pogasili približno štiri hektarje zaraščajoče površine na zahtevnem terenu.

Izpostava Ptuj

Ob 14.20 je v bližini ulice Ob Dravi na Ptuju zagorela trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili s pomočjo občanov gasilci PGD Ptuj.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.30 je na Glavarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zabojnik in njegovo vsebino pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.27 se je na Finžgarjevi cesti v Medvodah sprožil javljalnik ogljikovega monoksida. Gasilci GB Ljubljana in PGD Preska Medvode so zavarovali kraj, umaknili ljudi na prosto in s eksploziometrom izmerili ozračje, kateri ni pokazal bistvenih sprememb. Na kraju je posredovala policija in dežurna služba Energetika Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.13 je na Trgu svobode v Trbovljah v stanovanju večstanovanjskega objekta smrdelo po plinu. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zaprli ventil na jeklenki, jeklenko umaknili na balkon in prezračili stanovanje. S plinomerom so izmerili prisotnost plina tudi v ostalih delih zgradbe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

 

Ob 16.51 je v naselju Ples, občina Moravče, iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so oljni madež posuli z vpojnimi sredstvi in očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.29 je v gozdu nad naseljem Mirke, občina Vrhnika, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske regije sta dve italijanski ročni bombi, kalibra 65 mm in z detektorjem kovin dodatno najdeno nemško topovsko granato, kalibra 75 mm varno uničila neposredno na kraju najdbe. Policijska patrulja Policijske postaje (PP) Vrhnika je zavarovala širše območje uničevanja NUS. Na kraju najdbe je posredoval tudi dežurni CZ občine Vrhnika.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 12.01 so na ulici Rudija Papeža v Kranju gasilci GARS Kranj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 so v naselju Marinčki, občina Velike Lašče, gasilci PGD Rob nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe okoli 300 metrov do reševalnega vozila, ki je vso noč ležala v gozdu,. Aktivirani so bili tudi gorski reševalci GRS Ljubljana.

Ob 10.43 je na Šmartinski cesti v Ljubljani v okvarjenem dvigalu trgovskega centra obtičala oseba z dojenčkom. Gasilci GB Ljubljana in gasilec podjetja BTC so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeti osebi.

Izpostava Maribor

Ob 13.32 je na ulici Ob Bregu v Mariboru zaradi poškodbe na vodovodnem omrežju iztekala voda v kopalnici večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Maribor so zaprli ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.13 so v Ulici Ivana Regenta v Novi Gorici gasilci JZ GRD Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/