Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 25. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.692.117 testiranj s PCR in HAGT testi. 25. 2. 2021 je bilo opravljenih 24.930 testiranj, od tega 4.484 s PCR in 20.446 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 912 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,3 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 25. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 113.190 in z dvema odmerkoma 50.748 oseb.

Zaradi poslabšanja razmer se bodo jutri zaostrili ukrepi v obalno-kraški statistični regiji. Poleg ponovnega zaprtja trgovin in storitvenih dejavnosti bo prepovedano tudi zbiranje oseb, izstop in vstop v regijo, razen za nekatere izjeme. Gibanje med občinami znotraj regije bo dovoljeno, odprti ostajajo tudi šole in vrtci.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 25. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 529 bolnikov s COVID-19, od tega 95 na intenzivni negi, 42 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 15 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 2. 2021 vključenih 1.206 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 176 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da je zaradi zimskih počitnic močno povečano število oseb v smučarskih središčih in drugih turističnih krajih, zato je težko nadzorovati varnostno razdaljo med ljudmi, saj se tvorijo skupine z več kot desetimi osebami. Opažajo tudi, da v čakalnih vrstah na sedežnice in vlečnice večina smučarjev ne upošteva varnostne razdalje.

Štab CZ za Notranjsko je pripravljal ukrepe in organizacijsko shemo za množično testiranje prebivalstva. Poročali so o zelo dobri udeležbi v Postojni, kjer se je večina ljudi testirala zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti ali načrtovanega smučanja. Zaradi novih ukrepov v sosednji regiji so prejeli veliko vprašanj glede prehajanja regijskih meja.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 868 klicev, od tega jih je bilo 37 iz tujine. Največ vprašanj je bilo s področja omejitve gibanja in zbiranja (25,8 odstotka). Sledila so vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (17 odstotkov), konzularnih zadev (15,9 odstotka), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (12 odstotkov), testiranja (10,6 odstotkov) in omejitve na področju blaga in storitev (6,3 odstotka).

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med počitnicami poteka poostren nadzor na smučiščih, ki ga načrtujejo tudi za ta konec tedna.

Potresi

Ob 12.18 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije republike Slovenije (RS) za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Kobarida, 72 kilometrov zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Drežnice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.58 si je občanka na poti na Sabotin, občina Nova Gorica, poškodovala nogo. Pripadniki za Hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica so jo prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in jo odpeljali na zdravljenje v bolnišnico Šempeter.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.41 so v Florjanu pri Gornjem Gradu gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje nudili prvo pomoč poškodovanemu občanu, ki se je poškodoval pri delu v gozdu in ga prenesli do reševalnega vozila NMP Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 se je na Cesti ljubljanskih brigad v Ljubljani v hipermarketu v Šiški poškodoval zaposleni. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.33 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Ljubnega ob Savinji v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ljubno so zavarovali pristanek helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.06 sta v Dolenji vasi, občina Ribnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na obeh vozilih, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP Ribnica.

Ob 15.17 je na Ljubljanski cesti v Domžalah padel kolesar. Gasilci Centra za zaščito in reševanja (CZR) Domžale so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 18.07 je v naselju Svečina, občina Kungota, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posipali iztekle tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.34 je zagorelo v podjetju v Škofji vasi, občina Celje. Zaposleni v podjetju so že sami pogasili požar v omarici. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Škofja vas pa so prezračili in pregledali objekt. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.03 so se v Stari Fužini, občina Bohinj, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Fužina so saje pogasili, dimnik očistili in pregledali okolico dimnika ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 12.30 so na Planini v Kranju stanovalci večstanovanjskega objekta zaznali dim. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so ugotovili, da se na štedilniku smodilo olje. Do požara ni prišlo. Gasilci so prezračili stanovanje in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 17.45 so se v Trnovljah v Cerkljah na Gorenjskem vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj so pogasili gasilci PGD Cerklje.

Ob 18.54 so se v Bašlju, občina Preddvor, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Preddvor so saje pogasili in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.52 je v Ulici 28. maja v Ljubljani zagorelo stanovanje v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so z avto lestvijo preko balkona vstopili v stanovanje, pogasili požar, izklopili elektriko ter prezračili hodnik v tretjem in četrtem nadstropju. Iz stanovanj se je pred prihodom gasilcev umaknilo približno trideset stanovalcev.

Ob 18.30 so v naselju Predstruge, občina Dobrepolje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Videm so saje pogasili in očistili dimnik.

Ob 19.32 je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše na Prvomajski cesti v Sodražici. Gasilci PGD Sodražica so dimnik ohladili, počistili in ga z napravo pregledali. Odsvetovali so kurjenje do pregleda dimnikarja.

Ob 23.28 so na Preglovem trgu v Ljubljani v svetlobnem jašku stanovanjskega bloka tlele smeti, dim pa je zahajal v klet. Gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik so smeti pogasili in klet prezračili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.38 je v Stražah, občina Mislinja, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Mislinja so do izgoretja saj varovali objekt ter dimnik pregledali s termo kamero. Škoda ob požaru ni nastala.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.45 je v Andražu nad Polzelo v občini Polzela gorela suha trava. Ogenj, ki se je razširil v bližnji gozd, so omejili in pogasili gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela.

Ob 14.21 sta v bližini Loke pri Žusmu v občini Šentjur goreli suha trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Loka pri Žusmu in Slivnica.

Ob 17.23 je v Pečici v občini Šmarje pri Jelšah pri kurjenju zagorelo v naravnem okolju. Požar je pričel gasiti že občan. Gasilci PGD Sladko Gora in Šmarje pri Jelšah so ga dokončno omejili in pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 15.31 je na Kamnitniku v Škofji Loki gorela travnata površina. Gasilci PGD Stara Loka in Škofja Loka so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.36 je v Podlipoglavu, občina Ljubljana, občanki, ki je kurila travo, ogenj je ušel izpod nadzora in se razširil na okoli 100 kvadratnih metrov. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so gasilci PGD Sostro pogasili polovico požarišča, dokončno pa so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 14.56 je gorela trava ob kamniški železniški progi v Ježi v Ljubljani. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana ter PGD Nadgorica in Črnuče.

Ob 16.02 so gasilci PGD Dolnji Logatec pogasili okoli trideset kvadratnih metrov suhe trave ob železniški progi med počivališčem Lom in obrtno cono v Logatcu.

Ob 17.09 so blizu pokopališča v Konca vasi, občina Kočevje, goreli trava, podrast in grmovje na površini približno en hektar. Požar so pogasili gasilci PGD Stara Cerkev.

Ob 18.01 so gasilci PGD Kočevje pogasili suho travo in kup vej na površini okoli sto kvadratnih metrov ob Ljubljanski cesti v Kočevju.

Ob 18.14 so ob jezeru v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili travniški požar velikosti okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 19.58 sta ob ulici Trata XIV v Kočevju goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 21.01 je pri naselju Preserje, občina Brezovica, gorela trava. Gasilci PGD Preserje so pogasili približno 150 kvadratnih metrov trave.

Izpostava Maribor

Ob 12.04 je v Zgornji Bistrici, občina Slovenska Bistrica, gorela suha trava. Požar v naravi so pogasili gasilci PGD Zgornja Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.02 je v bližini Idrijske Bele v občini Idrija zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Idrija so požar, ki je zajel okrog 300 kvadratnih metov travnate površine, pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.14 je v ulici Velika Cikava v Novem mestu gorelo ob robu gozda. Gasilci Gasilskega-reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu in Smolenja vas so pogasili ogenj na površini približno 200 kvadratnih metrov. Gorelo je suho listje in trava.

Izpostava Postojna

Ob 14.57 so v Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, posredovali gasilci PGD Jelšane, ki so pogasili gorečo travo in grmičevje na površini okoli 0,15 hektarja.

Ob 15.59 so pri naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, posredovali gasilci PGD Podgrad, ki so pogasili gorečo travo in grmičevje na površini okoli 0,6 hektarja.

Ob 22.34 sta pri smetišču v Postojni goreli suha trava in grmičevje. Požar na površini približno 2500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Postojna.

Izpostava Ptuj

Ob 18.37 je v kraju Drbetinci, občina Sveti Andraž v Slovenski goricah, gorela trava. Travniški požar so pogasili gasilci PGD Vitomarci.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.53 so v Einspielerjevi ulici v Ljubljani goreli zabojniki za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana ter PGD Ježica in Tomačevo - Jarše.

Ob 19.19 je v Mašera-Spasičevi ulici v Ljubljani gorelo v velikem zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 0.19 je na avtocestnem počivališču Tepanje v občini Slovenske Konjice iz tovornega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in z vpojnim sredstvom sanirali oljni madež.

Ob 4.17 je na Kovaški cesti in Cesti na Roglo v občini Zreče iz vozila iztekalo dizelsko gorivo. Gasilci PGD Zreče so z absorbentom posuli naftne madeže v skupni dolžini približno 50 kvadratnih metrov in očistili cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 je bilo v reki Gradaščici v Mencingerjevi ulici v Ljubljani opaženo onesnaženje rjavo bele barve. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da na bližnjem šolskem igrišču opravljajo zemeljska dela, zaradi česar se je odvečna onesnažena voda iztekala v kanalizacijo. Onesnaženje je naravnega izvora, ki pa ni povzročilo škode. Vzorec vode so v analizo odvzeli delavci Ekološkega laboratorija z mobilno enoto. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.00 so na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik po razlitem motornem olju, ki je izteklo iz parkiranega vozila, posuli vpojno sredstvo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.22 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije v bližini Naklega uničila minometno mino, topovsko granato večjega kalibra pa do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.57 sta v bližini Nove Gorice pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila topovsko granato mase 15,5 kilogramov avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 15.13 sta v bližini Grgarja, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in varno uskladiščila neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 20,8 kilogramov avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 16.18 sta v bližini Nove Gorice pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS na varno odstranila topovsko granato mase 0,75 kilogramov italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.32 so v kraju Svibno, občina Radeče, gasilci PGD Svibno pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanega oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Koper

Ob 10.08 so v Ulici II. prekomorske brigade v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili tehnično pomoč reševalcem NMP. V stanovanje so vstopili preko okna, odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem dostop do neodzivne osebe.

Izpostava Kranj

Ob 13.15 so na Ulici Lojzeta Hrovata V Kranju v dvigalu večstanovanjskega objekta ostale ujete osebe. Gasilci GARS Kranj so rešili osebe, dvigalo izklopili iz delovanja ter obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 je bila v stanovanju na Glavnem trgu v Mengšu onemogla oseba. Gasilci PGD Mengeš so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli balkonska vrata ter do prihoda reševalcev nudili pomoč občanki. Reševalci NMP Domžale so obolelo osebo prepeljali v bolnišnico.

Ob 19.38 so v Ulici 6. junija v Ivančni Gorici gasilci PGD Ivančna Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem do onemogle osebe ter pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 0.20 so v Jezdarski ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, zaprli glavni ventil za vodo in tako preprečili nadaljnje iztekaje vode v stanovanju.

Ob 14.56 so v Ulici heroja Šlandra v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve vstopili skozi balkon v stanovanje, odprli vrata ter tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.02 so gasilci PGD Zagorje mesto na Trgu Pohorskega bataljona v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do poškodovane osebe ter pomagali ekipi NMP Zagorje pri prenosu ponesrečenca.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/